PeristeriNews.gr
Διεθνή

Τουρκία: Σχέδιο εισβολής στην Ελλάδα από το 2014


Απόρρητο σχέδιο εισβολής στην Ελλάδα του τουρκικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, με ημερομηνία 13 Ιουνίου 2014, φέρνει στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα Nordic Monitor. Το σχέδιο, με την κωδική ονομασία Τζαχά Μπέης (Çaka Bey) από το όνομα ενός Τούρκου στρατιωτικού διοικητή του 11ου αιώνα ενημερώθηκε και οριστικοποιήθηκε εκείνη την ημέρα και, σύμφωνα με το Nordic Monitor, ίσως παραμένει ενεργό.

Το σχέδιο αποκαλύφθηκε εκ λάθους. Τα έγγραφα εμπεριέχονταν μέσα σε φάκελο που αφορούσε μία δικαστική υπόθεση την οποία χειριζόταν εισαγγελέας, έμπιστος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν. Ο εισαγγελέας προφανώς ξέχασε να αφαιρέσει τα απόρρητα έγγραφα προτού τα υποβάλει στο δικαστήριο.

Τα έγγραφα, στα οποία περιλαμβάνεται το σχέδιο εισβολής στην Ελλάδα, συλλέχθηκαν από τα κεντρικά γραφεία του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια έρευνας για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Φαίνεται πως τα αντάλλαξαν μεταξύ τους ανώτατοι διοικητές του Γενικού Επιτελείου, οι οποίοι χρησιμοποιούν ασφαλές εσωτερικό σύστημα ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Την 1η Αυγούστου του 2016, ο εισαγγελέας έδωσε εντολή στο Γενικό Επιτελείο να προωθήσει αντίγραφα όλων των emails των δύο προηγούμενων μηνών, μεταξύ των οποίων και τα κρυπτογραφημένα έγγραφα.

Δέκα ημέρες αργότερα, στις 11 Αυγούστου 2016, ο εισαγγελέας ανέθεσε τον αξιόπιστο βοηθό του, έναν αστυνομικό, να συλλέξει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τους εσωτερικούς διακομιστές του Γενικού Επιτελείου και να του τα αναφέρει.

Σύμφωνα με τον συντάκτη του δημοσιεύματος, τον Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, δεν προκαλεί έκπληξη που χρησιμοποιήθηκε η κωδική ονομασία Τζαχά Μπέη. Την περίοδο 1088-1091, ο Τούρκος στρατιωτικός διοικητής, ξεκινώντας από τη Σμύρνη κατέλαβε τη Λέσβο, τη Χίο, τη Ρόδο και τη Σάμο. Ορισμένοι στην Τουρκία τον αποκαλούν ιδρυτή του τουρκικού ναυτικού.

Η κυβέρνηση Ερντογάν προωθεί επίσης την κληρονομιά του Τζαχά Μπέη εδώ και χρόνια. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο πιο αξιόπιστος συνεργάτης του Ερντογάν που είχε υπηρετήσει 12 χρόνια ως υπουργός ναυτιλιακών υποθέσεων προτού γίνει πρωθυπουργός, οργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεων το 2010 προς τιμήν του.

Το έγγραφο δεν περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο εισβολής δεδομένουν ότι ήταν άκρως απόρρητες και συνεπώς δεν μπορούσαν να κοινοποιηθούν μέσω του συστήματος intranet που χρησιμοποιείται στους διακομιστές ανταλλαγής email του τουρκικού στρατού.

Σύμφωνα με οδηγία του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, απόρρητα σχέδια επιτρέπεται να μεταδοθούν μόνο μέσω ειδικών συστημάτων επικοινωνίας που ονομάζονται Σύστημα Διανομής Εγγράφων Μηνυμάτων (Mesaj Evrak Dağıtım Sistemi ή MEDAS), ή Σύστημα Αυτόματης Προώθησης Μηνυμάτων (Otomatik Mesaj Aktarma Sistemi ή OMASIS).

Το Power Point έγγραφο φαίνεται να είχε προετοιμαστεί για παρουσίαση στα κεντρικά γραφεία του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, ως σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στη Συρία.

Οκτώ μήνες μετά τη διαρροή των εγγράφων στο τουρκικό ΓΕΕΘΑ επικράτησε πανικός. Στις 8 Μαρτίου 2017, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ουγούρ Ταρτσίν, επικεφαλής του Συστήματος Επικοινωνίας, Ηλεκτρονικών και Πληροφοριακών Υπηρεσιών του Γενικού Επιτελείου (Muhabere, Elektronik ve Bilgi Sistemleri, ή MEBS), προειδοποίησε τη νομική υπηρεσία του Γενικού Επιτελείου ότι τα έγγραφα περιείχαν μυστικά έγγραφα σχετικά με την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, διαβαθμισμένες αναφορές πληροφοριών και επιχειρήσεις στη Συρία και την ανατολική Μεσόγειο.

Στις 24 Αυγούστου 2017, ο αναπληρωτής νομικός σύμβουλος του Γενικού Επιτελείου, συνταγματάρχης Αϊντίν Σεβίς έστειλε επιστολή στο 17ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες ανησυχίες. Ζήτησε επίσης να συσταθεί επιτροπή για να εξετάσει την υπόθεση.

Τα έγγραφα επιβεβαιώνουν προηγούμενες αναφορές του Nordic Monitor για την Αρμενία. Ειδικότερα, στα έγγραφα περιλαμβάνεται το επίσης απόρρητο σχέδιο της επιχείρησης «Altay», που αφορούσε στρατιωτική δράση εναντίον της Αρμενίας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Το Ισραήλ εισέβαλε στη Ραμάλα

Peristeri News

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Leave a Comment