PeristeriNews.gr
Διεθνή

Τουρκία: Σε ιστορικά χαμηλά η λίρα


Oι πιέσεις που δέχεται η τουρκική οικονομία εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός δοκιμάζουν τις αντοχές της λίρας, με το τουρκικό νόμισμα να υποχωρεί σήμερα σε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου.

Η λίρα διεύρυνε τις απώλειές της μετά τις δηλώσεις αξιωματούχου της Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ, τις οποίες οι traders ερμήνευσαν ως αυξημένες πιθανότητες επέκτασης των γραμμών ρευστότητας(swap lines) με την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, καθώς οι προσπάθειες στήριξης της λίρας εξαντλούν με ανησυχητικούς ρυθμούς τα συναλλαγματικά αποθέματα.

Η λίρα υποχώρησε έως και τις 7,25 έναντι του δολαρίου, ξεπερνώντας το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό -7,24 λίρες- που είχε αγγίξει τον Αύγουστο του 2018, την εποχή κορύφωσης της συναλλαγματικής κρίσης. Από τις αρχές του έτους, το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει πάνω από το 20% της αξίας του έναντι του δολαρίου, ξυπνώντας μνήμες της συναλλαγματικής κρίσης που είχε κλονίσει προ διετίας την τουρκική οικονομία.

Αξιωματούχος της FED, ερωτηθείς χθες για το ενδεχόμενο επέκτασης των γραμμών swap με την Τουρκία και άλλες κεντρικές τράπεζες, δήλωσε ότι η FED έχει ήδη γραμμές ρευστότητας με χώρες με σχέση «αμοιβαίας εμπιστοσύνης» με τις ΗΠΑ και τα υψηλότερα πιστωτικά στάνταρ. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις ήταν ένας από τους λόγους περαιτέρω αποδυνάμωσης της λίρας, αναμένοντας ότι το τουρκικό νόμισμα θα παραμείνει σε κλοιό πιέσεων.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλ Μπαϊράκ, υπεραμύνθηκε των χειρισμών της Άγκυρας, επισημαίνοντας ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας είναι κάτι περισσότερο από επαρκή.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment