PeristeriNews.gr
Διεθνή

Τουρκία: Πλήγμα Ερντογάν η αλλαγή φρουράς στους μεγάλους δήμους


Η πολύ σημαντική αλλαγή φρουράς στους μεγαλύτερους μητροπολιτικούς δήμους της Τουρκίας σημάδεψε τις δημοτικές εκλογές στη χώρα, παρότι το κυβερνών κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν κράτησε τα ποσοστά του.

Τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών και τις εκτιμήσεις τους για την επόμενη μέρα στην Τουρκία σχολιάζουν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διακεκριμένος αρθρογράφος Μουράτ Γιετκίν, ο έγκριτος καθηγητής Κοινωνιολογίας Αϊχάν Ακτάρ και ο γενικός διευθυντής των κυριακάτικων φύλλων της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Σαμπάχ», Χακάν Τουρπτσού.

Ο Μουράτ Γιετκίν σημειώνει την κυριαρχία του Ερντογάν στα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας και εστιάζει στην αποφασιστικότητα των ψηφοφόρων. «Οι εκλογές της 31ης Μαρτίου έδειξαν ότι ο Τούρκος ψηφοφόρος, παρά της αντιξοότητες, είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει την ψήφο του. Παρότι σχεδόν όλα τα ΜΜΕ λειτουργούν ως δορυφόροι του Ερντογάν αλλά και την πίεση που δέχεται η αντιπολίτευση, οι πέντε μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένων της Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας, πέρασαν στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα. Το ότι το 51% των συνολικών ψήφων πήγε στη συμμαχία Ερντογάν – Μπαχτσελί δείχνει ότι η κοινωνία, όταν πρόκειται για τον Ερντογάν, είναι πολωμένη και χωρισμένη στα δύο» σημειώνει.

Αναφορικά με τη μετεκλογική πορεία της κυβέρνησης, ο κ. Γιετκίν εστιάζει στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική: «Ο Ερντογάν έχει να κάνει σοβαρά βήματα στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική. Με την παρούσα αποδυνάμωση, όμως, μπορεί η υλοποίηση αυτών να μην είναι τόσο εύκολη».

Χαρακτηρίζοντας τις εκλογές σημείο καμπής για την πολιτική της Τουρκίας, εξηγεί: «Το ισλαμοσυντηρητικό κίνημα στην Τουρκία είχε ξεκινήσει με τη νίκη στις δημοτικές εκλογές του 1994, σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη. Έπειτα από 25 χρόνια η απώλεια αυτών των πόλεων μπορεί να είναι ένα νέο σημείο καμπής».

Έκπληξη η ήττα Ερντογάν στις πέντε μεγάλες πόλεις

Έκπληξη ήταν για τον καθηγητή Κοινωνιολογίας Αϊχάν Ακτάρ το εκλογικό αποτέλεσμα στους μεγαλύτερους μητροπολιτικούς δήμους, ειδικότερα στην Κωνσταντινούπολη και την Αττάλεια. «Ήταν έκπληξη που το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχασε και τις πέντε πιο μεγάλες και εξελιγμένες πόλεις της Τουρκίας. Από την άλλη, το αποτέλεσμα δείχνει πως η συμμαχία με το Εθνικιστικό Κόμμα διατήρησε τις δυνάμεις της» αναφέρει.

Συνδέει το αποτέλεσμα με την οικονομική κατάσταση, αλλά επισημαίνει πως τα ποσοστά συνηγορούν στο ότι η επίδραση της οικονομίας, σε σχέση με την έκταση της επιδείνωσης, ήταν αρκετά περιορισμένη στην διαμόρφωση του.

«Κάτι που σημαίνει ότι η οικονομική επιδείνωση δεν είχε τον αναμενόμενο αντίκτυπο στη συμπεριφορά του ψηφοφόρου» εξηγεί και εκτιμά πως κερδισμένος των εκλογών είναι το κόμμα του Μπαχτσελί, που έδειξε ότι κρατάει την βάση του και διατηρεί τη δυναμική του.

Το άλλο θετικό των εκλογών αυτών, όπως λέει, είναι ότι το πολιτικό σκηνικό κέρδισε μια ήπια και σύγχρονη προσωπικότητα, τον Εκρέμ Ιμάμογλου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ένα ερώτημα που θα τεθεί, ειδικότερα αν οι ενστάσεις δεν ικανοποιηθούν και ο Ιμάμογλου ως νέος δήμαρχος της Πόλης αυξήσει την επιρροή του μέσα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, είναι με ποιον τρόπο θα τον αντιμετωπίσει ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, συνεχίζει ο κ. Ακτάρ και αναφέρεται στο ακόμα νωπό παράδειγμα του Μουχαρέ Ιντζέ που ανέβασε σημαντικά τα ποσοστά του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου του έκλεισε τον δρόμο της ανόδου μέσα στο κόμμα.

Προτεραιότητα η οικονομία

Η προτεραιότητα πλέον θα είναι η οικονομία μας, εκτιμά από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής των κυριακάτικων της μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας Σαμπάχ, Χακάν Τουρπτσού.

«Όσο και να άλλαξαν χέρια οι μητροπολιτικοί δήμοι, μπορούμε να πούμε ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης βγαίνει και πάλι νικητής από αυτές τις εκλογές, με ποσοστό 45%. Κατά την προεκλογική περίοδο, ο Ερντογάν έκανε κατά μέσο όρο δύο συγκεντρώσεις την ημέρα. Ειδικότερα, τις τελευταίες δύο μέρες έσπασε ένα νέο ρεκόρ με 14 προεκλογικές συγκεντρώσεις. Ασυζητητί όλο το βάρος το είχε πάρει πάνω του» αναφέρει.

Ο κ. Τουρπτσού εκτιμά ότι η μεγαλύτερη επιτυχία του Ερντογάν σε αυτές τις εκλογές είναι ότι κατάφερε στη Νοτιοανατολική Τουρκία να στρέψει την κατεύθυνση των ψήφων του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (κουρδικό κόμμα), επισημαίνοντας ότι αποτελεί κέρδος για την Τουρκία το ότι πολλές κρίσιμες πόλεις, όπως το Σίρνακ, το Μπίτλις και το Άγρι, πέρασαν στο ΑΚΡ».

Πράγματι, συνεχίζει ο ίδιος, αυτό ήταν ένα πείραμα που δρομολογήθηκε λίγα χρόνια πριν και πέτυχε σε μεγάλο ποσοστό, όταν τοποτηρητές αντικατέστησαν τους κουρδικής καταγωγής δημάρχους, οι οποίοι απομακρύνθηκαν.

Το κόμμα του Ερντογάν, αναφέρει ο κ. Τουρπτσού, πήρε σχεδόν τους μισούς δήμους των πόλεων αυτών για πρώτη φορά, αλλάζοντας τον εκλογικό χάρτη στην Νοτιοανατολική Τουρκία σε μια κρίσιμη περίοδο που σχεδιάζει επιχείρηση στη Βόρεια Συρία για να απομακρύνει από τα σύνορα της Τουρκίας το ΡΚΚ και το ΥPG.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Έκρηξη κοντά στην αυτοκινητοπομπή Ζελένσκι στην Οδησσό

Peristeri News

Αλβανία: Ένοχος κρίθηκε ο Φρέντι Μπελέρης

Peristeri News

Το Ισραήλ εισέβαλε στη Ραμάλα

Peristeri News

Leave a Comment