PeristeriNews.gr
Διεθνή

Τουρκία: Οι γεωτρήσεις δεν είναι παράνομες


Κατηγορηματικά απορρίπτει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τις δηλώσεις Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες οι τουρκικές εξορυκτικές δραστηριότητες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο ανοικτά της Κύπρου είναι παράνομες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι αμερόληπτος μεσολαβητής στο κυπριακό πρόβλημα, προσθέτει το τουρκικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει ότι το πλοίο «Fatih» έχει αρχίσει εξορυκτικές δραστηριότητες δυτικά της Κύπρου από τις αρχές του Μαΐου και ότι το πλοίο «Yavuz» έφθασε πρόσφατα ανατολικά της Κύπρου και θα προχωρήσει σε εξορυκτικές δραστηριότητες.

Τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο καταδίκασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στην πρώτη ανακοίνωσή του υπό τη νέα ηγεσία του.

«Καταδικάζουμε την επιχειρούμενη από την Τουρκία παράνομη γεώτρηση εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η παράνομη αυτή ενέργεια αψηφά προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας, ενώ αποτελεί μια περαιτέρω κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» ανέφερε το ΥΠΕΞ.

Το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε επίσης την πλήρη αλληλεγγύη του στην Κυπριακή Δημοκρατία και κάλεσε για ακόμη μία φορά, την Τουρκία να διακόψει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Οι Βρυξέλλες φαίνονται αποφασισμένες να προχωρήσουν σε μέτρα κατά της Άγκυρας, τα οποία εάν χρειαστεί σε επόμενο στάδιο θα γίνουν και στοχευμένα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του ο «Φιλελεύθερος» Κύπρου, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και η Κομισιόν προτείνουν σε πρώτο χρόνο προς τα 28 κράτη-μέλη μια σειρά από πολιτικά και διπλωματικά μέτρα έναντι της Τουρκίας για τις έκνομες δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Τα μέτρα περιλαμβάνουν εισηγήσεις για αναστολή της Αεροπορικής Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και για πάγωμα υψηλών πολιτικών διαλόγων, καθώς και προενταξιακών κονδυλίων.

Με νέα ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε επίσης για δεύτερη φορά την έντονη ανησυχία του για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μόργκαν Ορτέιγκους.

Στην ίδια ανακοίνωση επαναλαμβάνεται και η πάγια θέση της Ουάσιγκτον που υποστηρίζει ότι «οι φυσικοί πόροι του νησιού πρέπει να κατανεμηθούν ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Έκρηξη κοντά στην αυτοκινητοπομπή Ζελένσκι στην Οδησσό

Peristeri News

Αλβανία: Ένοχος κρίθηκε ο Φρέντι Μπελέρης

Peristeri News

Το Ισραήλ εισέβαλε στη Ραμάλα

Peristeri News

Leave a Comment