PeristeriNews.gr
Διεθνή

Τουρκία: Νικητής ο Εκρέμ Ιμάμογλου για δεύτερη φορά στην Κωνσταντινούπολη


Με μεγάλη διαφορά, έναντι του εκλεκτού του Τούρκου προέδρου, του Μπιναλί Γιλντιρίμ, εκλέγεται ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη μετά την καταμέτρηση του 94,5% των ψήφων. Σύμφωνα με το CNN Turk, ο νικητής της πρώτης ψηφοφορίας είναι ο μεγάλος νικητής και της σημερινής δεύτερης ψηφοφορίας με 53,6% των ψήφων. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ηττάται για δεύτερη φορά στην ψηφοφορία με ποσοστό 45,4%.

Ο Γιλντιρίμ συνεχάρη τον Ιμάμογλου εκφράζοντας την ευχή ότι θα υπηρετήσει την πόλη και τόνισε ότι η ψηφοφορία των δημοτικών εκλογών απέδειξε ότι η «τουρκική δημοκρατία λειτουργεί στην εντέλεια».

Ο Ιμάμογλου είχε επικρατήσει και στις εκλογές της 31ης Μαρτίου με διαφορά 13.729 ψήφων, όμως το τουρκικό Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο κήρυξε άκυρες τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, όπως απαιτούσε το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταγγέλλοντας σωρεία παρατυπιών, κι έδωσε εντολή να επαναληφθούν.

Οι κάλπες για τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, που πήραν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά είναι κι ένα πραγματικό τεστ για τη λειτουργία της δημοκρατίας στην Τουρκία, έκλεισαν λίγο μετά τις 5.00 το απόγευμα.

H δεύτερη ήττα του Ερντογάν τον φέρνει σε εξαιρετικά δεινή θέση, καθώς η διαδικασία έχει μετατραπεί σε άτυπο δημοψήφισμα για την προεδρία του. Όπως έχει δηλώσει εξάλλου ο ίδιος επανειλημμένα, «όποιος κερδίζει την Κωνσταντινούπολη, κερδίζει την Τουρκία».

Εκτός από οικονομική πρωτεύουσα, η Κωνσταντινούπολη είναι επίσης η τουρκική πόλη με τον μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων. Περίπου 10,56 εκατομμύρια εξ αυτών έχουν δικαίωμα ψήφου. Αποτελεί το επίκεντρο της τουρκικής οικονομικής ανάπτυξης, με αναρίθμητα μεγάλα έργα προϋπολογισμού δισεκατομμυρίων δολαρίων. Συνεισφέρει το ένα τρίτο του ΑΕΠ της χώρας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment