PeristeriNews.gr
Διεθνή

Τουρκία: Ελεύθερος ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον


Την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον αποφάσισε σήμερα τουρκικό δικαστήριο που συνεδρίασε στη Σμύρνη.

Το τουρκικό δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών, 1 μήνα και 15 ημερών στον πάστορα, διατάζοντας παράλληλα να τερματιστεί ο κατ’ οίκον περιορισμός που του είχε επιβληθεί.

Η απόφαση του δικαστηρίου για την άρση της κατ’ οίκον κράτησης σημαίνει ότι ο ευαγγελικός πάστορας μπορεί να αναχωρήσει από τη Τουρκία και να επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Στο παρελθόν, ο δικηγόρος είχε δηλώσει ότι ο κατ’ οίκον περιορισμός του πάστορα έχει υπερβεί ένα εύλογο διάστημα και δεν υπήρχε νομική δικαιοδοσία για τον περιορισμό των ελευθεριών του Μπράνσον. Ωστόσο, η τουρκική Δικαιοσύνη είχε απορρίψει τρεις φορές τις εφέσεις του πάστορα.

Ο πάστορας τέθηκε υπό κράτησή το 2016 κατηγορούμενος για φερόμενες διασυνδέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Τουρκία θεωρεί ότι βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος στα τέλη του Ιουλίου για να τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να συμβάλλει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας, οι οποίες το τελευταίο διάστημα βρίσκονταν στο χειρότερο δυνατό επίπεδο.

Σε μία πρώτη αντίδραση ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έγραψε στο Twitter ότι η κυβέρνησή του «εργάστηκε πολύ σκληρά» στην υπόθεση Μπράνσον. Λίγο μετά ανέφερε σε δεύτερο tweet πως ελπίζει ο Μπράνσον να επιστρέψει σύντομα στην πατρίδα του ασφαλής. «Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι με τον Πάστορα Μπράνσον και ελπίζουμε να τον έχουμε σύντομα και με ασφάλεια κοντά μας, πίσω στην πατρίδα» έγραψε.

Σε αντάλλαγμα με την απελευθέρωση, οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν συμφωνήσει να χαλαρώσουν την οικονομική πίεση προς την Τουρκία, ωστόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε γνώση του καμία τέτοια συμφωνία.

Η Άγκυρα ελπίζει τώρα πως όλα αυτά θα αλλάξουν. Σύμφωνα με το NBC η συμφωνία μεταξύ Αμερικανών και Τούρκων αξιωματούχων έκλεισε πριν από λίγα 24ωρα. Χθες στον απόηχο των σχετικών πληροφοριών η λίρα έκανε άλμα 3,3%. Σήμερα το τουρκικό νόμισμα ανατιμάται ελαφρά.

Πιο ενθουσιώδες ήταν το κλίμα στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Ο δείκτης BIST 100 σημείωσε άνοδο 1,8%, χάρη σε ένα τραπεζικό ράλι. Η μετοχή της κρατικά ελεγχόμενης τράπεζας Halkbank έκανε άλμα 10%.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα για την τουρκική οικονομία τελειώνουν. Το φουσκωμένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, ο εκρηκτικός πληθωρισμός και το υψηλό ιδιωτικό χρέος σε δολάριο παραμένουν μεγάλες προκλήσεις. Η πιθανή βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, όμως, θα μπορούσε να δώσει μία πολύτιμη ανάσα και σε οικονομικό επίπεδο, σταθεροποιώντας σε πρώτη φάση το τουρκικό νόμισμα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment