PeristeriNews.gr
Διεθνή

Τουρκία: Ακυρώνεται η εκλογή υποψηφίων του φιλοκουρδικού HDP


Τις εκλογικές αρχές της Τουρκίας κατηγόρησε το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ότι του έστησαν παγίδα, καθώς με χθεσινή απόφαση στερούν τη θητεία από ορισμένους από τους υποψηφίους του που κέρδισαν στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου στη χώρα.

Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK) της Τουρκίας αποφάσισε χθες ότι δεν θα εγκρίνει την ανάληψη καθηκόντων, μολονότι κέρδισαν στις εκλογές, από όσους είχαν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους στο δημόσιο βάσει του νομοθετικού διατάγματος, το οποίο είχε εκδοθεί στο πλαίσιο των εκτεταμένων εκκαθαριστικών επιχειρήσεων που εξαπέλυσαν οι τουρκικές αρχές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων DHA.

Στις περιπτώσεις αυτές, ο υποψήφιος που κατέλαβε τη δεύτερη θέση βάσει των αποτελεσμάτων των εκλογών θα ανακηρυχθεί νικητής και θα αναλάβει καθήκοντα, διευκρινίζει το DHA.

Σύμφωνα με το HDP, το μέτρο αυτό πλήττει πολλούς υποψηφίους του, οι οποίοι είχαν ωστόσο λάβει έγκριση από την εκλογική επιτροπή για να κατέβουν ως υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κατ’ επανάληψη κατηγορήσει το φιλοκουρδικό κόμμα ότι συνδέεται με τους Κούρδους «τρομοκράτες» του PKK.

Περισσότεροι από 140.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους σε δημόσιες υπηρεσίες και θεσμούς βάσει νομοθετικού διατάγματος που εκδόθηκε στο πλαίσιο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων που εξαπολύθηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, για την οποία η Άγκυρα επιρρίπτει την ευθύνη στον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Πολλές δεκάδες δήμαρχοι του HDP απομακρύνθηκαν επίσης από τα καθήκοντά τους και αντικαταστάθηκαν από διοικητές που διόρισε το υπουργείο Εσωτερικών το 2016 και το 2017.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Ερντογάν αποχωρεί από την πολιτική

Peristeri News

Ένοχη για ανθρωποκτονία από αμέλεια η οπλουργός της ταινίας «Rust»

Peristeri News

Έκρηξη κοντά στην αυτοκινητοπομπή Ζελένσκι στην Οδησσό

Peristeri News

Leave a Comment