PeristeriNews.gr
Οικονομία

Τον Μάιο αποφασίζουν οι θεσμοί για τις 120 δόσεις


Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των θεσμών –οι οποίοι αναμένονται στην Αθήνα στις 5 Μαΐου- αναμένεται να μπει το θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία.

Η ελληνική κυβέρνηση επείγεται να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή στις αρχές Μαϊου, ώστε η ηλεκτρονική πλατφόρμα να ενεργοποιηθεί πριν από τις ευρωεκλογές. Ωστόσο, το σχέδιο που έχει καταρτίσει –και το οποίο προβλέπει μια ανοικτή ρύθμιση χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ειδικά για όσους βαρύνονται με οφειλές της τάξεως των 5000-10.000 ευρώ ετησίως- φαίνεται να προκαλεί ενστάσεις από την πλευρά των θεσμών οι οποίοι έχουν κατ’ επανάληψη ταχθεί κατά των «ανοικτών» ρυθμίσεων με το επιχείρημα ότι πλήττεται η κουλτούρα των πληρωμών. Έτσι, στις αρχές Μαΐου θα ξεκαθαρίσει αν η κυβέρνηση θα χρειαστεί να τροποποιήσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων –κάτι αντίστοιχο με αυτό που συνέβη με την πλατφόρμα για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια- προκειμένου να την στείλει το ταχύτερο δυνατό στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, είχαν καταλήξει σε ένα σχέδιο ρύθμισης με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  1.        Να εντάσσονται όλοι ανεξάρτητα από το εισόδημα και την περιουσία τους. Το εισόδημα να χρησιμοποιείται ως κριτήριο όχι για την ένταξη ή την μη ένταξη στη ρύθμιση αλλά για τον προσδιορισμό του αριθμού των δόσεων.
  2.        Η ρύθμιση να είναι άτοκη για οφειλές μέχρι 3000 ή 5000 ευρώ και να επιβάλλεται τόκος για χρέη άνω των 5000 ευρώ.
  3.        Να διαγράφεται το σύνολο των προσαυξήσεων για όσους πληρώσουν εφάπαξ τα χρέη τους και το ποσοστό της διαγραφής των προσαυξήσεων να περιορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.
  4.        Να καθορίζεται η ελάχιστη δόση σε πολύ χαμηλό επίπεδο της τάξεως των 20-30 ευρώ τον μήνα ώστε να επιτυγχάνεται μεγάλος αριθμός δόσεων ακόμη και γι’ αυτούς που χρωστούν 3000-4000 ευρώ.

Οι θεσμοί αναμένεται να επιμείνουν στην θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων αλλά και στην διαμόρφωση του  ποσού της ελάχιστης δόσης πάνω από τα 30-40 ευρώ τον μήνα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Λήγει αύριο η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Peristeri News

Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Φορολοταρία Ιανουαρίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment