PeristeriNews.gr
Ενδιαφέροντα

Τι χριστουγεννιάτικο δώρο να πάρω στο παιδί μου με βάση την ηλικία του;


Τα Χριστούγεννα ήρθαν και όλοι μας τρέχουμε σαν τρελοί στα πολυκαταστήματα για να διαλέξουμε τα κατάλληλα δώρα για τους πολυαγαπημένους μας μικρούληδες!

Μέσω των παιχνιδιών τα παιδιά καλλιεργούν την περιέργεια και τη φαντασία τους, κοινωνικοποιούνται, μαθαίνουν να υπακούν στους κανόνες, να αποδέχονται την ήττα τους και αναπτύσσονται κιναισθητικά. Το παιχνίδι διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο και ως προς την ανάπτυξη του παιδιού αλλά και ως προς τον τρόπο που μαθαίνει. Το παιδί μέσω του παιχνιδιού αναπτύσσεται συναισθηματικά μέσω των ερεθισμάτων που λαμβάνει, νιώθει χαρά και ικανοποίηση, ενισχύεται η αυτοπεποίθησή του και αντιλαμβάνεται τις ικανότητές του.

Ποιο δώρο όμως θεωρείται κατάλληλο σύμφωνα με την ηλικία του; Σίγουρα θα λάβουμε υπόψη μας και τα ενδιαφέροντα του παιδιού μας αλλά δεν αρμόζουν όλα τα είδη παιχνιδιών σε όλα τα παιδιά. Κάθε ηλικία χαρακτηρίζεται από τα δικά της ενδιαφέροντα, τις ικανότητες και τις ανάγκες της. Κατά τη βρεφική ηλικία επιλέγουμε παιχνίδια με έντονα χρώματα και σχήματα, απαλές υφές και γενικά παιχνίδια που κινητοποιούν τις αισθήσεις της όρασης και της ακοής. Κατά τη νηπιακή ηλικία επιλέγονται παιχνίδια όπου σχετίζονται με τις κινήσεις του σώματος (χέρια , πόδια). Με την είσοδό τους στη σχολική ηλικία επιλέγονται παιχνίδια που εξάπτουν τη φαντασία, είναι πιο δημιουργικά και καλλιεργούν τη λογικο-μαθηματική σκέψη, τη παρατηρητικότητα, τη ταχύτητα επεξεργασία και τη γλωσσική ανάπτυξη.

Πιο συγκεκριμένα:

Σε παιδιά 2 έως 3 ετών, όπου αρχίζουν να υποδύονται ρόλους, να λύνουν παζλ ( με μεγάλα κομμάτια), είναι κινητικά, αναπτύσσεται η φαντασία τους και σιγά σιγά ανεξαρτητοποιούνται μπορούμε να επιλέξουμε παζλ έως 20 κομμάτια. παιχνίδια με μεγάλα τουβλάκια για κατασκευές, παιχνίδια όπου πρέπει να εντοπίσουν τις διαφορές, σετ κατασκευής, ηχητικά βιβλία με παραμύθια, ταμειακή μηχανή, στολές ρόλων πχ γιατρός.

Σε παιδιά 3 έως 5 ετών, όπου ξεκινούν να κάνουν αστεία, να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να δέχονται την ήττα, να κατανοούν την αναμονή στο παιχνίδι , να μιμούνται τους μεγαλύτερους μπορούμε να επιλέξουμε απλά επιτραπέζια παιχνίδια πχ φιδάκι, παζλ έως 50 κομμάτια, βιβλία με απλοποιημένες γνώσεις, σετ ζωγραφικής, σετ με γράμματα και αριθμούς, σετ κατασκευών, μουσικά όργανα, μπόουλινγκ.

Σε παιδιά 5 έως 10 ετών, όπου αντιλαμβάνονται τόσο τα συναισθήματα των άλλων όσο και τα δικά τους, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, παίζουν ομαδικά, ενδιαφέρονται για τις λέξεις και τους αριθμούς, αποκτούν χόμπι μπορούμε να επιλέξουμε παιχνίδια ενίσχυσης της συναισθηματικής αγωγής, κατασκευαστικά παιχνίδια, παζλ με περισσότερα κομμάτια, παιδικά βιβλία, πατίνι, ρόλερς, ποδήλατο, τηλεσκόπιο, παιχνίδια με πειράματα, επιτραπέζια λογικής κρίσης, είδη ζωγραφικής, παιχνίδια που εξασκούν τη λογικο – μαθηματική σκέψη και το λεξιλόγιο , είδη μοντελισμού.

Κατά την επιλογή του χριστουγεννιάτικου παιχνιδιού η ηλικία αποτελεί βασικό κριτήριο επιλογής καθώς το κάθε παιχνίδι είναι σχεδιασμένο με βάση τα αναπτυξιακά ορόσημα του κάθε παιδιού λαμβάνοντας υπόψη την αντίληψη, τη κιναισθητική ανάπτυξη αλλά και τα ενδιαφέροντα των μικρών μας αγαπημένων και φυσικά λαμβάνονται υπόψη και τα κριτήρια ασφαλείας. Το σωστό παιχνίδι είναι το ασφαλές παιχνίδι!

της Μαρίας Κώστα Ζώτου, Ειδική Παιδαγωγός, MSc  με Εξειδίκευση στις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες

www.xarismatikapaidia.gr

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τρεις τρόποι για να ενισχύσω την αυτοεκτίμηση του παιδιού μου

Peristeri News

Περιστέρι: Διαδικτυακή διημερίδα για τη χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση

Peristeri News

Αντικείμενα που υπάρχουν τουλάχιστον μία φορά σε κάθε σπίτι

Peristeri News

Leave a Comment