PeristeriNews.gr
Νέες Ταινίες Πολιτιστικά

Τι ταινίες θα δούμε από Πέμπτη 9/10 στις κινηματογραφικές αίθουσες


Η «αληθινή» ιστορία του Κόμη Δράκουλα, ένα μεταναστευτικό δράμα με τη Ρις Γουίδερσπουν, τυφλός σκανδιναβικός τρόμος και αμερικανική νεανική φαντασία συνθέτουν το κινηματογραφικό κάδρο της εβδομάδας.

Μία αναθεωρητική ανάγνωση του μύθου πίσω από τον Δράκουλα επιχειρεί μια ταινία φαντασίας, καταθέτοντας ενδιαφέρουσα άποψη. Το λιτό πρόγραμμα της εβδομάδας συμπληρώνουν η κωμικοτραγική περιπέτεια Αφρικανών μεταναστών στην Αμερική και μία ταινία επιστημονικής φαντασίας, με αποδέκτες κυρίως εφήβους.

Dracula untold ***
Φαντασίας – Διάρκεια 92′

Σκηνοθεσία: Γκάρι Σορ
Παίζουν: Λουκ Έβανς, Ντόμινικ Κούπερ, Σάρα Γκέιντον, Τσαρλς Ντανς, Αρτ Πάρκινσον, Πολ Κέι

Η καταγωγή του πιο ανθεκτικού στον χρόνο βρικόλακα, κινηματογραφικά απέθαντου, με δεκάδες ταινίες τα τελευταία εκατό περίπου χρόνια βασισμένες στη δράση του, ξεκινώντας από τον «Νοσφεράτου» του 1922 και με κορυφαία εμφάνισή του στον «Δράκουλα» του Κόπολα, το 1992.

Ο Βλαντ ο 3ος, Ρουμάνος ηγεμόνας του δέκατου πέμπτου αιώνα δεσπόζει βαριά σε αυτή την ταινία που συνδυάζει τον λαϊκό θρύλο με τον βαμπιρικό μύθο, για να δείξει πώς ένας εθνικός ήρωας έγινε ο Άρχοντας του Σκότους. Το 1462 (εννιά χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης) ο Βλαντ καταφέρνει να αναχαιτίσει την εισβολή εκατό χιλιάδων στρατιωτών του Μωάμεθ του Πορθητή στην Τρανσυλβανία. Ένα δάσος από παλούκια με κορμιά καρφωμένα στις άκρες τους προκαλούν το δέος στον σουλτάνο. Μια προσφιλής μέθοδος του Βλαντ, εξ ου και το μακάβριο παρατσούκλι του «Παλουκωτής».

Η απίστευτη ήττα ενός υπεράριθμου στρατού αποδίδεται στο ό,τι ο Βλαντ απέκτησε υπεράνθρωπες δυνάμεις, αφού πρώτα πούλησε την ψυχή του στον Σατανά. Βαρύ το κόστος της σωτηρίας της οικογένειας και της πατρίδας για έναν άνδρα που επιθυμούσε την ειρήνη και απεχθανόταν τις αιματοχυσίες. Παρά τις αποτρόπαιες πράξεις του, ο Βλαντ παρουσιάζεται ως πάσχων ήρωας, που μεταμορφώθηκε άθελά του σε αιμοπότη δαίμονα.

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Αφενός αποκαθιστά ένα αμφιλεγόμενο ιστορικό πρόσωπο και αφετέρου δικαιώνει εν μέρει τον Δράκουλα του ξενοφοβικού μυθιστορήματος του Μπραμ Στόουκερ, που υπήρξε η αφετηρία της βαμπιρομανίας. Αφορμή για μια θεαματική περιπέτεια του φανταστικού, με τον Βλαντ να επιτίθεται στους πανικόβλητους Τούρκους ακολουθούμενος από σμήνη νυχτερίδων και χιλιάδες ιππείς να καλπάζουν στο έρεβος.

Τη δραματική διάσταση τονίζει μία αρμονική συζυγική σχέση με τραγική κατάληξη. Εφιαλτικό σκηνικό τα βουνά της Ιρλανδίας, όπου έγιναν τα γυρίσματα, και επιβλητικός ο Λουκ Έβανς ως ο άνθρωπος με το φοβερό δίλημμα. Οι εντυπωσιακές σκηνές αιματοβαμμένης πολεμικής δράσης καθιστούν την ιστορία περισσότερο τρομακτική από ό,τι ο μύθος.

Ένα γενναίο ψέμα ** ½
(The good lie)

Δραματική – Διάρκεια 110′

Σκηνοθεσία: Φιλίπ Φαλαρντό
Παίζουν: Άρνολντ Οσένγκ, Γκερ Ντουανί, Εμάνουελ Τζαλ, Ρις Ουίδερσπουν, Κόρεϊ Στολ

Ένα ακόμη διαφημιστικό τέχνασμα. Το πρόσωπο της Ρις Ουίδερσπουν κυριαρχεί στην κινηματογραφική αφίσα και το όνομά της προηγείται στους τίτλους, παρότι η συμπαθής ηθοποιός εμφανίζεται για πρώτη φορά, αφού έχει περάσει ένα σαραντάλεπτο.

Το αρχικό και πιο συναρπαστικό μέρος της ταινίας αφηγείται την περιπλάνηση μιας ομάδας παιδιών από το Σουδάν – ύστερα από την καταστροφή του χωριού τους και την εξόντωση των γονιών τους- και τον εγκλεισμό τους σε ένα προσφυγικό στρατόπεδο στην Κένυα.

Στη διάρκεια ενός εξοντωτικού οδοιπορικού σφυρηλατούνται μεταξύ τους η αδελφοσύνη και η αλληλεγγύη, αρετές που θα χρησιμεύσουν σε τέσσερις από αυτούς, όταν ύστερα από χρόνια μεταναστεύσουν νόμιμα στις ΗΠΑ. Σε αυτό το σημείο μπαίνει και η Ουίδερσπουν, ως υπάλληλος γραφείου ευρέσεως εργασίας, η οποία από ψυχρή επαγγελματίας μεταβάλλεται σε μεγάλη αδελφή των τριών αγοριών. Τα βοηθά να προσαρμοστούν και να φέρουν κοντά τους το κορίτσι της παρέας που ζει σε άλλη πόλη. Την υποστηρίζουν και άλλοι καλοί συμπατριώτες της, εμφορούμενοι από έναν αλτρουισμό που έχουμε χρόνια να συναντήσουμε σε αμερικανική ταινία.

Σαφώς χριστιανικό το μήνυμα: χάρη στην αγάπη, που μπορεί να μετακινήσει βουνά, τα πάντα ξεπερνιούνται. Τρυφερή και συχνά συγκινητική, παρά την αφελή της άποψη, η ταινία έχει ένα μεγάλο ατού. Τους τέσσερις ερασιτέχνες ηθοποιούς που πρωταγωνιστούν, παιδιά των αφρικανικών εμφυλίων πολέμων στην πραγματικότητα, με την αθωότητα και τις οδυνηρές εμπειρίες γραμμένες στα πρόσωπά τους. Αυτοί είναι όλα τα λεφτά.

Ο φύλακας της μνήμης **
(The giver)

Επιστημονικής φαντασίας – Διάρκεια 97′

Σκηνοθεσία: Φίλιπ Νόις
Παίζουν: Τζεφ Μπρίτζες, Μπρέντον Θουέιτς, Μέριλ Στριπ, Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ, Κέιτι Χολμς, Τέιλορ Σουίφτ

Από την ουτοπία στη δυστοπία. Η ιδανική μετα-αποκαλυπτική κοινωνία του μέλλοντος αποδεικνύεται μεγάλη απάτη σε μια χολιγουντιανή μεταφορά ενός μπεστ σέλερ της Λόις Λόουρι. Ένας μηχανισμός που εξαλείφει τη μνήμη των κατοίκων εξασφαλίζει την ομοιομορφία, μέσω του «σβησίματος» του ανταγωνισμού, των φιλοδοξιών και κάθε είδους θετικών και αρνητικών συναισθημάτων. Αποτέλεσμα: άνθρωποι-ρομποτάκια ακολουθούν τυφλά ένα σταθερό ημερήσιο πρόγραμμα, δίχως να αμφισβητούν τη «φωτισμένη» ηγεσία τους.

Η νεκρική τους ηρεμία αρχίζει να απειλείται, όταν ο νεαρός Τζόνας επιλέγεται να γίνει Αποδέκτης Αναμνήσεων. Το παρελθόν, με όλη την ομορφιά και την ασχήμια του, που διοχετεύει στον εγκέφαλό του ο σοφός προκάτοχός του πυροδοτεί μια προσωπική εξέγερση, βασισμένη στη συνείδηση της διαφορετικότητας.

Μια ιστορία, δίχως πρωτοτυπία, αφού την έχουμε δει ήδη σε διάφορες παραλλαγές (πιο πρόσφατα στον «Λαβύρινθο») υποχρεώνει τον δεξιοτέχνη σκηνοθέτη Φίλιπ Νόις να κάνει ό,τι μπορεί για να διασώσει μια απλοϊκή ιδέα και ένα ισχνό σενάριο. Όμως τα ευφάνταστα φουτουριστικά σκηνικά, η ονειρική ατμόσφαιρα και η δυνατή ερμηνεία του Τζεφ Μπρίτζες (που είναι και συμπαραγωγός) δεν αρκούν ώστε να αντισταθμισθεί η έλλειψη σασπένς και δράσης. Συμπέρασμα: οι ίδιες και οι ίδιες ιδέες αναμασιούνται στο σινεμά, καθώς οι Αμερικανοί παραγωγοί έχουν ρίξει το βαρύ τους πυροβολικό σε πραγματικά αξιόλογες τηλεοπτικές σειρές. Και τα ευπώλητα βιβλία δεν εγγυώνται πάντα την επιτυχία.

Στο Σκοτάδι

Νορβηγικό δράμα αγωνίας που κέρδισε πριν από λίγες μόνο μέρες το Βραβείο Σεναρίου στις Νύχτες Πρεμιέρας 2014. Η Ίνγκριντ, έχοντας πρόσφατα χάσει την όρασή της αποσύρεται στην ασφάλεια του σπιτιού της, το μοναδικό μέρος που αισθάνεται ότι έχει τον έλεγχο, μόνη της με τον σύζυγό της και τις σκέψεις της. Η ηρεμία της Ίνγκριντ σύντομα διακόπτεται όταν ξεκινά να διαισθάνεται στο διαμέρισμά την παρουσία του άντρα της, στιγμές που εκείνος θα έπρεπε να είναι στο γραφείο. Βρίσκεται πράγματι εκεί; Και γιατί να την παρακολουθεί σιωπηλά;

Φίλοι Ή Κάτι Παραπάνω

Ρομαντική κομεντί με τον Ντάνιελ Ράντκλιφ και τη Ζόι Καζάν. Ο Γουάλας, που δεν έχει ξεπεράσει ακόμη την πρώην του, γνωρίζει σε ένα πάρτι τη γοητευτική και έξυπνη Τσάντρι. Αυτή δεν αργεί να του αποκαλύψει ότι βρίσκεται ήδη σε ένα σοβαρό δεσμό. Οι δυο τους, όμως, θα γίνουν γρήγορα πολύ καλοί φίλοι… Ή μήπως αυτό που ζουν είναι κάτι παραπάνω από φιλία;

Η Χρυσή Άμαξα

Πίσω στο 1952, η Άννα Μανιάνι συναντά τον Ζαν Ρενουάρ σε μια δραμεντί εποχής. Ένας Ιταλικός θίασος φτάνει σε μια μικρή Περουβιανή πόλη τον 18ο αιώνα. Ο επικεφαλής αριστοκράτης στην πόλη, ο αντιβασιλέας, έχει αποκτήσει μια υπέροχη χρυσή άμαξα που σχεδιάζει να τη δώσει στην ερωμένη του, αλλά στη συνέχεια γνωρίζει την πρωταγωνίστρια του θιάσου Καμίλα και τυφλωμένος από έρωτα τη χαρίζει σ’ αυτήν. Αυτός ο αταίριαστος έρωτας, όμως, δεν είναι τόσο εύκολο να στεριώσει…

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πέθανε ο λυράρης Γιώργος Στιβακτάκης

Peristeri News

Οι νέες ταινίες από την Πέμπτη 22/2

Peristeri News

Οι νέες ταινίες από την Πέμπτη 15/2

Peristeri News

Leave a Comment