PeristeriNews.gr
Οικονομία

Τι πρέπει να πληρώσουμε μέχρι την Παρασκευή


Λίγες μέρες έμειναν για την έλευση του νέου χρόνου και οι φορολογούμενοι καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Μέχρι την Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου, εκπνέουν οι περισσότερες φορολογικές προθεσμίες. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν:

1. Τέλη κυκλοφορίας. 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2018, μέχρι την Παρασκευή, αν θέλουν να γλιτώσουν το τσουχτερό πρόστιμο. Για όσους δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας προβλέπεται η επιβολή προστίμου ίσου με την αξία τους.

Σημειώνεται πως οι ιδιοκτήτες οχημάτων, ανάλογα με τα κυβικά και το έτος πρώτης κυκλοφορίας του οχήματός τους, θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας που κυμαίνονται:

Από 22 έως 1.230 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2000. Από 22 έως 1.260 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2001 έως 2005.

Από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2006 έως 2010.

Για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων.

2. Κατάθεση πινακίδων. Την ίδια ώρα όσοι επιθυμούν να καταθέσουν πινακίδες πρέπει να υποβάλουν δήλωση ακινησίας και να καταθέσουν τις πινακίδες του οχήματος στην εφορία ως τις 29 Δεκεμβρίου. Η δήλωση ακινησίας δεν συνιστά οριστική απόσυρση του αυτοκινήτου. Η κατάθεση των πινακίδων σημαίνει ότι το ΙΧ αδρανοποιείται και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στη ΔΟΥ. Για αυτό το διάστημα το ΙΧ δεν μπορεί να κινηθεί και κατά συνέπεια δεν πληρώνονται τέλη κυκλοφορίας για αυτό.

3. ΕΝΦΙΑ. Τελευταία προθεσμία την Παρασκευή και για την προτελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ. Η εκπρόθεσμη καταβολή του φόρου επιφέρει προσαύξηση 0,73% μηνιαίως.

4. Δόσεις οφειλών. Όλες οι δόσεις για τις ρυθμίσεις οφειλών πρέπει να καταβληθούν την Παρασκευή.

5. Νομικά πρόσωπα. Οι επιχειρήσεις καλούνται να καταβάλλουν την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος.

6. ΦΠΑ Νοεμβρίου. Οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικό σύστημα θα πρέπει ως την Παρασκευή να καταβάλουν τον ΦΠΑ του προηγούμενου μήνα.

7. Γονικές παροχές ή δωρεές. Οι πολίτες που κινδυνεύουν να πληρώσουν επιπλέον φόρο λόγω τεκμηρίων διαβίωσης με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2018 μπορούν να τον αποφύγουν αν χρησιμοποιήσουν για τη κάλυψη των τεκμηρίων δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών που θα πρέπει να γίνουν ως την Παρασκευή. Η γονική παροχή γίνεται δεκτή με δήλωση του δωρητή στη δική του εφορία ή με συμβολαιογραφικό έγγραφο και ο φόρος είναι 10% επί του ποσού που παρέχεται.

8. Αναδρομικές αποδοχές. Τροποποιητικές δηλώσεις θα παραλαμβάνονται χωρίς κυρώσεις ως την Παρασκευή. Οι δηλώσεις αναδρομικών για το οικονομικό έτος 2015 κατατίθενται ηλεκτρονικά και για τα προηγούμενα οικονομικά έτη στις αρμόδιες ΔΟΥ.

9. Κληρονομιές. Μέχρι την Παρασκευή οι κληρονόμοι θα πρέπει να καταθέσουν χειρόγραφα στην εφορία τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογουμένου που απεβίωσε το 2016. Πριν από την υποβολή της δήλωσης απαιτείται ενημέρωση του τμήματος διοικητικής και μηχανογραφικής υποστήριξης της ΔΟΥ του αποβιώσαντος.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

32,7 εκατ. τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2023

Peristeri News

Η συντονισμένη επιχείρηση της ΑΑΔΕ ανήμερα του Αγ. Βαλεντίνου

Peristeri News

Τα τσουχτερά πρόστιμα αν δεν διασυνδεθούν έγκαιρα ταμειακές με POS

Peristeri News

Leave a Comment