PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Τι ισχύει από σήμερα για την Αττική


Από σήμερα και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου τίθενται σε ισχύ τα έξι νέα μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό της πανδημίας στην Αττική περιορίζοντας το μέγεθος και τη συχνότητα των εστιών υπερμετάδοσης, μεταξύ ατόμων που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους.

Η Αττική, το «καυτό σημείο της πανδημίας» όπως την χαρακτήρισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψας μιλώντας στην ΕΡΤ, έχει αναδειχθεί το επίκεντρο της πανδημίας στην Ελλάδα καταγράφοντας καθημερινά πάνω από 100 κρούσματα.

Τι ισχύει από σήμερα

1. Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50%, υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους, υποχρεωτική χρήση μάσκας, απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος.

2. Στα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική και σε κλειστές αίθουσες συναυλιών αναστέλλεται η λειτουργία τους για 14 ημέρες.

3. Στα θερινά και χειμερινά σινεμά και θέατρα το όριο πληρότητας κατεβαίνει από το 75% στο 60%, ενώ οι θεατές θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα κατά την είσοδο και έξοδο, όπως και κατά τη διάρκεια της παράστασης.

4. Ορίζεται ως υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς) όπως και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (πχ πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες – διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων) όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου. Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς υπαίθριους χώρους.

5. Καθορίζεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών στο 50%, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για παραγωγούς και καταναλωτές, με 3 μέτρα απόσταση πάγκων (και με δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας της αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας).

6. Στα τραπεζοκαθίσματα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος το ανώτατο αυστηρό όριο πληρότητας είναι τα 6 άτομα.

Ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις παραμένει σε ισχύ, όπως και το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 10:00 πμ, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων κλπ.

Τα εκκολαπτήρια της πανδημίας

Αναφερόμενος στην Αττική, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, εξήγησε πως «η Περιφέρεια Αττικής, με πληθυσμό περίπου το 1/3 του πληθυσμού της Ελλάδας ,δείχνει δυσανάλογες καταγραφές επί ημέρες με τάσεις επέκτασης του ήδη μεγάλου επιδημικού φορτίου. Με απλά λόγια, βλέπουμε ημέρες που καταγράφονται περισσότερα από τα μισά εγχώρια κρούσματα εντός της Αττικής».

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι η αχίλλειος πτέρνα στην αντιμετώπιση της πανδημίας και αποτελούν μακροπρόθεσμα εκκολαπτήρια της επιδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 310 νέα κρούσματα με τα 197 κρούσματα να εντοπίζονται στην Περιφέρεια Αττικής.

Αιτιολογώντας τη λήψη των πρόσθετων αυτών μέτρων στην Αττική, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάςεξήγησε πως η κυβέρνηση, αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας, αποφάσισε να υιοθετήσει αυξημένα μέτρα προστασίας στην Αττική, καθώς εμφανίζει:

α) σταθερά υψηλούς δείκτες κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες,
β) σταδιακή επιβάρυνση των ΜΕΘ,
γ) υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα, ώστε να αποφευχθεί η αυξημένη διασπορά του ιού.

Πιέζονται οι ΜΕΘ

Παρατηρείται επίσης επιβάρυνση των ΜΕΘ και αύξηση των διασωληνωμένων, 67 σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση.

«Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο αριθμός των ασθενών που βαραίνουν και καταλήγουν σε διασωλήνωση, παρουσιάζει διαρκώς αυξητική τάση τις τελευταίες 2 εβδομάδες χωρίς σημεία κάμψης, γεγονός που καταδεικνύει την τάση αύξησης της πίεσης στο σύστημα Υγείας», σχολίασε ο κ. Μαγιορκίνης.

Να σημειωθεί ότι πάνω από το 60% των κλινών εντατικής για COVID-19 της Αττικής έχουν καλυφθεί, ποσοστό που παρουσιάζει αυξητική τάση, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πόλεμος συμμοριών από Σερβία και Μαυροβούνιο στην Ελλάδα

Peristeri News

Δήμος Αθηναίων: Διαψεύδει τον διορισμό του Ανδρέα Παπανδρέου στον Εθνικό Κήπο

Peristeri News

Ο δράστης δεν γνώριζε την κοπέλα που μαχαίρωσε στην Ερμού

Peristeri News

Leave a Comment