PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Τι θα γίνει με το άνοιγμα των επαγγελμάτων


Αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να παρουσιάσει πλήρες σχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων στους επικεφαλής της τρόικα, που καταφθάνουν στην Ελλάδα στις 12 Δεκεμβρίου.

Αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση, η οποία μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να παρουσιάσει πλήρες σχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων στους επικεφαλής της τρόικα, που καταφθάνουν στην Ελλάδα στις 12 Δεκεμβρίου.

Το νομοθετικό «100αρι» στο οποίο επιδίδεται η κυβέρνηση Παπαδήμου πηγάζει από τις δεσμεύσεις της για την προετοιμασία των σχετικών νόμων που θα αφορούν στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.Τα μέτρα αυτά είναι ενάντια στα όσα έχουν οριοθετηθεί έως τώρα από τα επαγγελματικά σωματεία όσον αφορά στην πρόσβαση, την άσκηση και την τιμολόγηση.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης της τρόικας για το ελληνικό πρόγραμμα, η κυβέρνηση αναλαμβάνει το έργο της παρακολούθησης και του συντονισμού για το άνοιγμα της εφαρμογής, ενώ υποχρεούται να εξετάσει το κατά πόσο πληρούνται τα κριτήρια της ελεύθερης πρόσβασης στα επαγγέλματα και τις υπηρεσίες που «ανοίγουν».

Το γενικό νομοθετικό πλαίσιο του 2011 προβλέπει τις εξής αλλαγές στους παρακάτω κλάδους:

Δικηγόροι

Με το νόμο 3919/2011 καταργήθηκαν οι γεωγραφικοί περιορισμοί και στις αστικές υποθέσεις, οι ελάχιστες αμοιβές, οι περιορισμοί στη διαφήμιση, το σύστημα προείσπραξης αμοιβής, ενώ οι κρατήσεις υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων προκαταβάλλονται από τους ίδιους τους δικηγόρους. Παρά ταύτα, η τρόικα ζητά να επιτραπεί η δημιουργία υποκαταστημάτων δικηγορικών εταιρειών.

Συμβολαιογράφοι

Προωθήθηκε η αναλογική αμοιβή, η οποία μειώνεται ανάλογα με την αξία του αντικειμένου της συναλλαγής. Για την εν λόγω ρύθμιση εκκρεμεί απόφαση του αρμόδιου υπουργείου που θα καθορίσει την αναλογική αμοιβή.

Μηχανικοί – Αρχιτέκτονες

Καταργήθηκαν στις ελάχιστες υποχρεωτικές αμοιβές και προείσπραξη μέσω του ΤΕΕ. Αντικαθίστανται από την ελάχιστη νόμιμη αμοιβή βάσει της οποίας υπολογίζονται κρατήσεις και εισφορές. Οι πολύ χαμηλές εκπτώσεις κάτω από τη νόμιμη αμοιβή υπόκεινται σε έλεγχο από το ΤΕΕ. Η τρόικα ζητεί την πλήρη κατάργηση των ελάχιστων νόμιμων αμοιβών.

Ταξί

Πρόκειται για έναν κλάδο για τον οποίο η κυβέρνηση έχει δώσει προτεραιότητα, καθώς από τη 1 Ιανουαρίου 2012 λήγει η απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών και ακολούθως, έρχεται η πλήρης απελευθέρωση.

Φορτηγά

Το ν/σ Ραγκούση για την απελευθέρωση του κλάδου αναφερόταν στην κατάργηση της μεταβατικής περιόδου και πλήρες άνοιγμα από 1ης Ιανουαρίου 2012, χωρίς τη σταδιακή απομείωση της αξίας των αδειών ως τον Ιούλιο του 2013. Πληροφορίες θέλουν τον κ. Βορίδη να μην προχωρά στο άμεσο άνοιγμα του κλάδου.

Φαρμακεία

Η τριμερής ασκεί έντονες πιέσεις στην για νέα υποχώρηση του μικτού περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών που διαμορφώνεται σήμερα σε 18,5%.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Περιστέρι: Video που σοκάρει με πτώση αναβάτη πατινιού στη μέση του δρόμου

Peristeri News

Κατάθεση ψυχής από τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών

Peristeri News

ΕΕΚΕ: Ακατάσχετοι λογαριασμοί στα χαρτιά

Peristeri News

Leave a Comment