PeristeriNews.gr
Πολιτική

Τι αποφασίστηκε στην κυβερνητική σύσκεψη για το προσφυγικό


Ενίσχυση των δυνάμεων του λιμενικού, αλλά και μεγαλύτερη εμπλοκή των εταίρων στη φύλαξη των συνόρων αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τις προσφυγικές/ μεταναστευτικές ροές, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη, σε συνέχεια των μέτρων που ανακοινώθηκαν μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 31 Αυγούστου 2019, αποφασίστηκε:

Α) Να συνεχιστούν τα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών

Β) Να ενισχυθούν οι δυνάμεις του λιμενικού σε σκάφη και προσωπικό στο Ανατολικό Αιγαίο

Γ) Να αυξηθεί η εμπλοκή των εταίρων μας (Frontex – ΝΑΤΟ)

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ν.Δένδιας, Προστασίας του Πολίτη Μ.Χρυσοχοϊδης, Άμυνας Ν.Παναγιωτόπουλος, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκης, Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Κουμουτσάκος και οι υφυπουργοί Εθνικής Αμυνας Α. Στεφανής και παρά τω πρωθυπουργώ, Στ. Πέτσας και Ακης Σκέρτσος.

Η εικόνα των προσφυγικών ροών στα νησιά

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή, στη Λέσβο πέρασαν 1.383 άτομα που στο σύνολό τους ζήτησαν άσυλο. Το ίδιο διάστημα η Χίος υποδέχθηκε 345 άτομα και η Σάμος 564.

Στον καταυλισμό της Μόριας φιλοξενούνται πλέον και πάλι πάνω από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες, την ώρα που οι υποδομές έχουν σχεδιαστεί να καλύπτουν περί τα 3.000 άτομα. Δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, ο εκτελών χρέη διοικητή Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ενημέρωσε την Εισαγγελία Πρωτοδικών ότι αδυνατεί να υποδεχθεί νεοεισερχόμενους.

Τα στοιχεία του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης 

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) το 2019 έως και τις 18 Σεπτεμβρίου έφτασαν στη χώρα μας 32.767 πρόσφυγες και μετανάστες. Πέρσι την ίδια περίοδο ο αριθμός ανερχόταν σε 22.261. Στην Ιταλία αντιθέτως οι αφίξεις ήταν μόλις 6.570, δηλαδή κατά τρεις φορές λιγότερες σε σχέση με πέρυσι. Η Ισπανία υποδέχθηκε 17.000 ανθρώπους, με τον αριθμό να είναι αισθητά μειωμένος σε σχέση με το 2018.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Leave a Comment