PeristeriNews.gr
Πολιτική

Τι αναφέρει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία στην Ελλάδα


Την στενή συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ σε θέματα αντιτρομοκρατίας επισημαίνει έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δημοσιεύθηκε στις 2 Ιουνίου 2016.

Στην έκθεση καταγράφονται –μεταξύ άλλων- οι υποθέσεις σποραδικών και μικρής κλίμακας επιθέσεων από αναρχικές ομάδες, της σύλληψης μελών της ακροδεξιάς ομάδας «Έψιλον» για τοποθετήσεις αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, και της τοποθέτησης αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στα γραφεία του ΣΕΒ στην Αθήνα.

Αναφορικά με τη νομοθεσία, την επιβολή του νόμου και την ασφάλεια των συνόρων, σημειώνεται η ικανότητα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στη συλλογή πληροφοριών. Εκτιμάται ωστόσο ότι απαιτείται βελτίωση ως προς τον διαμοιρασμό τους εντός της ΕΛΑΣ και με το Λιμενικό Σώμα.

Η έκθεση αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να βελτιώσει θέματα ασφαλείας ταυτοτήτων μέσω μιας ενδεχόμενης εισαγωγής βιομετρικών δεδομένων, ενώ γίνεται αναφορά στις υποθέσεις Χρ. Ξηρού και Ν. Μαζιώτη.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζει ανησυχία για την «πορώδη φύση» των ελληνικών συνόρων ενώ καταγράφεται –μεταξύ άλλων- η συνεργασία του Λιμενικού Σώματος με τις ΗΠΑ στη διεξαγωγή περιφερειακού συνεδρίου για τη διεθνή ναυτιλιακή ασφάλεια, στο οποίο μετείχαν εκπρόσωποι 15 χωρών της Μεσογείου και της Χερσονήσου του Αίμου.

Στο θέμα της αντιμετώπισης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, σημειώνεται ότι η ανεξάρτητη ελληνική αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες έλεγξε 5.198 ύποπτες συναλλαγές μέχρι το Νοέμβριο του 2015 χωρίς να προκύψουν αποδείξεις χρηματοδότησης τρομοκρατίας στην Ελλάδα.

Ως προς την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού, στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνωρίζεται η σταθερή υποστήριξη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην αντιμετώπιση και καταδίκη των ενεργειών του «Ισλαμικού Κράτους». Στο συγκεκριμένο απόσπασμα της έκθεσης αναφέρεται ότι η Ελλάδα είναι ευαίσθητη στους κινδύνους της ριζοσπαστικοποίησης και ότι εμπλέκει περιφερειακούς εταίρους στο θέμα.

Στον τομέα της διεθνούς και περιφερειακής συνεργασίας, σημειώνεται ότι η Ελλάδα ενεπλάκη εποικοδομητικά σε αντιτρομοκρατικές πρωτοβουλίες σε διεθνή φόρα, ενώ συμμετείχε σε διεθνή και περιφερειακά σεμινάρια με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών της ποινικής δικαιοσύνης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Leave a Comment