PeristeriNews.gr
Πολιτική

Τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ – Μητσοτάκη


Τις τελευταίες εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο συζήτησαν χθες το βράδυ σε τηλεφωνική συνομιλία τους ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε στον Έλληνα πρωθυπουργό και ο κ. Μητσοτάκης τον ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία η οποία έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Στο πλαίσιο αυτής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την αυξημένη ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο νατοϊκών συμμάχων, στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική προεδρία χθες Τετάρτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «ο πρόεδρος Τραμπ επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους». Τέλος, η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σημαντικά διμερή και περιφερειακά θέματα.

Επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν τηλεφωνικά χθες Τετάρτη για διμερή και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου την οποία έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες της τουρκικής προεδρίας.

Eρντογάν: Δεν δημιουργούμε εμείς αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν υποστήριξε στη συνομιλία του με τον Τραμπ ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιουργεί αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε πως η Άγκυρα θα αποδείξει με «συγκεκριμένες ενέργειες» τη βούλησή της για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και την έναρξη διαλόγου για το ζήτημα.

Στρατηγική της κυβέρνησης η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου

Αναλυτικότερα, η Ελλάδα φαίνεται αποφασισμένη να αξιοποιήσει όλα τα δικαιώματα που της παρέχει το Διεθνές Δίκαιο και να εφαρμόσει τις προβλέψεις του, κάτι που σαφώς αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα προς την Άγκυρα ότι η χώρα θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Η κύρωση των δύο συμφωνιών για οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, όπως επίσης η ανακοίνωση επέκτασης των χωρικών υδάτων σε 12 ν.μ. στο Ιόνιο είναι η αρχή. Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε έναρξη συζητήσεων με την Αλβανία για την χάραξη ΑΟΖ και λίγο αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες (ωκεανογραφικές κ.α.) μελετούν τους χάρτες ώστε το προσεχές διάστημα να υπάρξει επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και στην περιοχή που περιλαμβάνει η Συμφωνία με την Αίγυπτο, νοτίως της Κρήτης.

Στρατηγική της κυβέρνησης είναι να δείξει προς όλους τους παράγοντες ότι τα θέματα αυτά λύνονται μόνο μέσα από την συνεννόηση και τους κανόνες Δικαίου.

Παρουσιάζεται η λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Εν τω μεταξύ, ξεκινά σήμερα στο Βερολίνο η άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Εκεί ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, αναμένεται να παρουσιάσει την λίστα κυρώσεων για την Τουρκία και να γίνει αναλυτική συζήτηση για τις εξελίξεις στην περιοχή και την προκλητικότητα της Άγκυρας. Η Ελλάδα προσδοκά σε κυρώσεις που θα καταστήσουν σαφές ότι εάν η τουρκική παραβατικότητα συνεχιστεί, θα επιφέρει συνέπειες. «Κυρώσεις που θα δαγκώνουν», είπε χαρακτηριστικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σκιαγραφώντας την ελληνική επιδίωξη. Δεν αναμένεται πάντως λήψη αποφάσεων, καθότι πρόκειται για άτυπο Συμβούλιο και όλα θα κριθούν στην Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Πριν την έναρξη του Συμβουλίου, ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον ΓΓ του Νάτο, Γιάν Στόλτενμπεργκ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Leave a Comment