PeristeriNews.gr
Πολιτική

Τηλεφωνική επικοινωνία του Κ. Μητσοτάκη με τον Ερντογάν


Ως βήμα αποκλιμάκωσης της έντασης και αποκατάστασης των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας λογίζεται η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως ανακοινώθηκε από το Μαξίμου, στη διάρκεια της συνομιλίας τους οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών. Ο κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν επίσης «να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην κυβερνητική ανακοίνωση.

Η συνομιλία των δύο ηγετών έλαβε χώρα σε μία περίοδο που η τουρκική πλευρά διατηρεί το κλίμα έντασης στην περιοχή με εμπρηστικές δηλώσεις αξιωματούχων της, ενώ συμπίπτει χρονικά με την εκστρατεία ενημέρωσης που έχει ξεκινήσει η Αθήνα στην Ε.Ε. σχετικά με την στάση της Άγκυρας.

Υπενθυμίζεται σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε καλέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό «να ρίξει το βλέμμα στο καθρέφτη και να αναρωτηθεί πού έκανε ο ίδιος λάθη».

«Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, του πρότεινε ο πρόεδρος Ερντογάν συνεργασία στη Μεσόγειο. Μπορούμε να λύσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα με τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο. Ο Ερντογάν ήθελε διάλογο, αλλά η Αθήνα δεν ήταν διατεθειμένη. Τώρα η Ελλάδα κάνει συμφωνίες με μεσογειακές γειτονικές χώρες. Αντί να εργάζεται με τη Γαλλία και την Ε.Ε. εναντίον μας, θα έπρεπε επιτέλους να μιλήσει με μας. Οι προσπάθειες των Αθηνών να μας αποκλείσει είναι μάταιες» ανέφερε, ενώ ερωτηθείς με αφορμή την εξαγγελία της Τουρκίας ότι θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο από τον Σεπτέμβριο, τι θα κάνει η χώρα του, εάν το ελληνικό πολεμικό ναυτικό τις εμποδίσει απάντησε: «Ας προσπαθήσει»… Κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρύπανά μας. Πρόκειται για κυριαρχικά δικαιώματά μας που θα υπερασπιστούμε. Εάν θέλουν τη κλιμάκωση, θα πάρουν την απάντηση».

Επίσης χθες ο εκπρόσωπος της τουρκικής διπλωματίας Χαμί Ακσόι απέρριψε τις επικρίσεις κατά της Άγκυρας που διατυπώθηκαν στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε την Τετάρτη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ και κατηγόρησε την Αθήνα για «παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Οι δηλώσεις αυτές «είναι ένα νέο παράδειγμα των προσπαθειών που αναπτύσσονται από την Ελλάδα για να καλύψει τις παραβιάσεις της των δικαιωμάτων του ανθρώπου και τα εγκλήματά της (…) Είναι ατυχές το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι συνεργός», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Καλούμε την Ε.Ε. και την Ελλάδα να σεβαστούν τα δικαιώματα των μεταναστών αντί να διατυπώνουν κατηγορίες εναντίον της χώρας μας», πρόσθεσε για να συμπληρώσει: Η Ελλάδα «θα πρέπει να ξυπνήσει από το όνειρό της στο οποίο πιστεύει πως μπορεί να φυλακίσει την Τουρκία στο εσωτερικό των ακτών της (…). Οφείλει να σεβαστεί τα δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα της Τουρκίας».

Οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο συνομιλιών που είχε την Πέμπτη ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. H Aθήνα το τελευταίο διάστημα έχει βρει στο Παρίσι έναν πολύτιμο σύμμαχο απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα. Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα εξαπολύσει πυρά κατά της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα για το ρόλο της στη Λιβύη, αλλά και τη στάση της απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment