PeristeriNews.gr
Διεθνή

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Ερντογάν


Για την Αγία Σοφία και τις αντιδράσεις με την μετατροπή σε τζαμί είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, όπως γνωστοποίησε το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass επικαλούμενο το γραφείο Tύπου του Κρεμλίνου, τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών, που έγινε με τουρκική πρωτοβουλία, ο Τούρκος και ο Ρώσος πρόεδρος συζήτησαν για την κατάσταση γύρω από την αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έστρεψε την προσοχή του Ταγίπ Ερντογάν στη σημασία της δημόσιας κατακραυγής που πυροδότησε η απόφαση στη Ρωσία για την αλλαγής του καθεστώτος της Αγίας Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε σχετικές εξηγήσεις, υπογραμμίζοντας ότι θα διασφαλιστεί η πρόσβαση σε αυτό το μοναδικό μουσείο του παγκόσμιου πολιτισμού για όλους τους επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων των ξένων και ότι η ασφάλεια των χριστιανικών συμβόλων θα εγγυηθεί», δήλωσε το Κρεμλίνο.

Επιπλέον, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τις πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειές τους ώστε να λήξει η ένοπλη αντιπαράθεση στη Λιβύη το συντομότερο δυνατό και να επιστρέψουν στη διαπραγματευτική οδό.

Τέλος, Πούτιν και Ερντογάν συζήτησαν για την επανεκκίνηση των τουριστικών ανταλλαγών καθώς βελτιώνεται η επιδημιολογική κατάσταση λόγω κορωνοϊού.

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Εσωτερικό θέμα της Τουρκίας η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

«Εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας» χαρακτήρισε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τονίζοντας τη σημασία της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν δήλωσε:

«Το ζήτημα έχει πυροδοτήσει δημόσια κατακραυγή στη χώρας μας και αλλού. Γενικά, θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας, στο οποίο κανείς από εμάς ή οποιοσδήποτε άλλος πρέπει να αναμειγνύεται, προφανώς. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουμε τη σημασία του κτηρίου ως μνημείου που αποτελεί μέρος της παγκόσμιας κουλτούρας και πολιτισμού», είπε ο Βερσίνιν στους δημοσιογράφους.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Ιουλίου το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ακυρώνοντας το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ από το 1934, στο οποίο το μνημείο χαρακτηριζόταν ως μουσείο.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Τούρκος Πρόεδρος υπέγραψε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ενώ σε διάγγελμά του έκανε γνωστό ότι στις 24 Ιουλίου θα γίνει μουσουλμανική προσευχή.

Την ίδια στιγμή, και Ρώσοι αξιωματούχοι εξέφρασαν ενστάσεις για την εν λόγω απόφαση.

Ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής του Συμβουλίου Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ, δήλωσε στο Sputnik πως η απόφαση να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη είναι λάθος, «αλλά η Ρωσία δεν διαθέτει μηχανισμούς για να το αποτρέψει».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment