PeristeriNews.gr
Πολιτική

Τελετή μνήμης για τα θύματα της Marfin 10 χρόνια μετά


H τελετή, έγινε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, ενώ τον εναρκτήριο χαιρετισμό έκανε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Στην τελετή πραγματοποιήθηκε εντοιχισμός πλακέτας στο χώρο όπου δολοφονήθηκαν οι: Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών-έγκυος 4 μηνών), Επαμεινώνδας Τσάκαλης (36 ετών) και Παρασκευή Ζούλια (35 ετών).

«Η σημερινή πρωτοβουλία της πολιτείας να τοποθετήσει πλακέτα μνήμης στο σημείο όπου, δέκα χρόνια πριν, βρήκαν φρικτό θάνατο τόσο άδικα και αναίτια τρεις συνάνθρωποί μας, η Παρασκευή Ζούλια, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης και η Αγγελική Παπαθανασοπούλου με το αγέννητο μωρό της, δεν είναι απλώς μια συμβολική χειρονομία διάσωσης της μνήμης τους, αλλά και ένα πρώτο μικρό βήμα για τη δικαίωσή τους», τόνισε κατά τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνέχισε:

«Η τιμή της μνήμης πολιτών που έχουν πέσει θύματα μίσους και ιδεολογικής βίας, δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και διχασμού. Αντιθέτως, πρέπει να μας βρίσκει όλους ενωμένους. Τραγικά γεγονότα σαν και αυτό, είναι ασυμβίβαστα με τη δημοκρατική μας παράδοση και την κοινωνία που οραματιζόμαστε. Ελπίζω και εύχομαι να μην ξαναζήσουμε ποτέ στη χώρα μας εκδηλώσεις ακραίας πόλωσης και τυφλής βίας».

Ανοίγοντας την τελετή αποκαλυπτηρίων της πλακέτας προς τιμήν των θυμάτων της τραγωδίας της Marfin ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης είπε: «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη γιατί αυτό έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Σήμερα όλοι μαζί ανοίγουμε έναν άλλο δρόμο μακριά από την διχόνοια».

Ο κ. Μπακογιάννης έκανε λόγο «για συναισθήματα πικρά» καθώς όπως είπε «δεν μπορούμε ποτέ να τις ξεπεράσουμε αυτές τις απώλειες». Ζήτησε επίσης συγγνώμη «γιατί έπρεπε το αυτονόητο να το έχουμε κάνει εδώ και χρόνια». «Τι ντροπή οι δολοφόνοι να εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι» είπε ο κ. Μπακογιάννης.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τον «σαφή και ξεκάθαρο συμβολισμό» της τελετής: «Ο συμβολισμός της σημερινής κίνησης ειναι σαφής και ξεκάθαρος. Ποτέ ξανά να μην πέσει η χώρα θύμα του τυφλού διχασμού, του μίσους, της βίας η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ποτέ και από όπου κι αν προέρχεται» είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως θα έπρεπε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος να είναι παρών στην τελετή «ώστε να στείλουμε ενωμένοι ένα μήνυμα ότι αυτές τις δύσκολες εποχές για τον τόπο μας τις έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας».

«Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε να είμαστε εδώ όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί όπως πιστεύω θα το επιθυμούσε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Κρίμα. Σε κάθε περίπτωση προχωράμε μπροστά αφήνοντας πίσω μας αυτές τις εποχές με ζωντανές τις μνήμες χαραγμένες για πάντα στη δική μας μιας εποχής η οποία μας πόνεσε όλους πάρα πολύ και πόνεσε περισσότερο απο όλους τις οικογένειες των θυμάτων που σήμερα αναζητούν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση την τελική δικαίωση τους», συμπλήρωσε. 

«Οι ψυχές των θυμάτων θα ζητούν πάντα δικαίωση στην αποκάλυψη και τιμωρία των δραστών, στην ενότητα, ενάντια στην πόλωση και στον διχασμό που γεννά βία. Γι’ αυτό είμαι εδώ, είναι η θέση της Δημοκρατικής παράταξης», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μετά το πέρας της τελετής των αποκαλυπτηρίων της πλακέτας για τα θύματα της Marfin.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Leave a Comment