PeristeriNews.gr
Διεθνή

Τα social media προσπαθούν να περιορίσουν το βίντεο της επίθεσης στη Ν. Ζηλανδία


Οι εταιρείες του χώρου της κοινωνικής δικτύωσης και των τηλεπικοινωνιών συνεχίζουν την «κούρσα» τους για τον περιορισμό και την απόσυρση του βίντεο της αιματηρής επίθεσης στην πόλη Κράισττσερτς στη Νέα Ζηλανδία.

Το Facebook, μέσω του οποίου έγινε το livestream της επίθεσης, ανακοίνωσε ότι μέσα στις πρώτες 24 ώρες απομακρύνθηκαν 1,5 εκατ. βίντεο του συμβάντος σε όλον τον κόσμο, εκ των οποίων 1,2 εκατομμύρια μπλοκαρίστηκαν κατά το ανέβασμά τους. Η Μία Γκάρλικ, του Facebook New Zealand, διαβεβαίωσε πως υπάρχει συνεργασία με την αστυνομία και γίνονται «υπερωρίες» για την απομάκρυνση του ακατάλληλου υλικού, μέσω ενός συνδυασμού «τεχνολογίας και ανθρώπων». Επίσης, το Facebook διαβεβαίωσε ότι θα απομακρύνονται και edited εκδόσεις, για να εμποδιστεί ο διαμοιρασμός «παραστατικού (graphic) υλικού», αν και, σύμφωνα με το BBC, συνέχιζαν να είναι διαθέσιμες online κόπιες.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι εκκλήσεις από πολιτικούς, δημοσιογράφους κ.α. για να τεθεί υπό έλεγχο το επίμαχο υλικό. Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, η πρωθυπουργός, Τζασίντα Άρντερν, είπε πως το Facebook και άλλοι κολοσσοί του χώρου της κοινωνικής δικτύωσης έχουν να απαντήσουν σε «επιπλέον ερωτήσεις» σχετικά με το πώς αντέδρασαν στο event.

«Εμφανώς αυτές οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν μεγάλη εμβέλεια. Αυτό είναι ένα ζήτημα που πάει πέρα από τη Νέα Ζηλανδία» πρόσθεσε.

Η Spark NZ, η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στη Νέα Ζηλανδία, είπε στο Reuters ότι έκοψε την πρόσβαση σε «δεκάδες» ιστοσελίδες που διαμοίραζαν το βίντεο. Επίσης, η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας ανέφερε πως το βίντεο πλέον έχει καταχωρηθεί ως «απαράδεκτη δημοσίευση» (objectionable publication), κάτι που καθιστά αδίκημα τον διαμοιρασμό ή την κατοχή του. Ένας 18χρονος βρέθηκε ενώπιον του δικαστηρίου στη Νέα Ζηλανδία, κατηγορούμενος για διαμοιρασμό ενός livestream της επίθεσης. Εάν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει φυλάκιση μέχρι και 14 ετών.

Προσπάθειες καταβάλλουν και δημοφιλείς υπηρεσίες, όπως το Twitter και το YouTube, για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση βίντεο που ανεβάζουν χρήστες. Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ στην Washington Post, στο YouTube τα βίντεο και οι αναδημοσιεύσεις διαμοιράζονταν με ρυθμό ενός το δευτερόλεπτο. Το YouTube ανέφερε ότι η ποσότητα των βίντεο που έχουν να κάνουν με την επίθεση στο Κράισττσερτς ήταν «άνευ προηγουμένου», τόσο από άποψης κλίμακας, όσο και ταχύτητας. Το Reddit επίσης απαγόρευσε ένα discussion forum υπό τον τίτλο «watchpeopledie» λόγω διαμοιρασμού βίντεο της επίθεσης και επειδή ανέβαινε υλικό που ωραιοποιούσε ή υποκινούσε τη βία. Επίσης, απηύθυνε έκκληση στους χρήστες του να αναφέρουν όποιους ανεβάζουν υλικό και ανέφερε πως έχουν κατεβεί posts που παρείχαν links στο βίντεο ή απεικόνιζαν την επίθεση.

Η Valve, στην οποία ανήκει το δίκτυο gaming Steam, ανέφερε ότι διέγραψε πάνω από 100 «tributes» από τα μέλη του τα οποία επιδοκίμαζαν τον δράστη. Κάποιοι χρήστες επίσης άλλαζαν τα προφίλ τους, χρησιμοποιώντας το όνομα ή τη φωτογραφία του, καθώς και gifs από την επίθεση.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Το Ισραήλ εισέβαλε στη Ραμάλα

Peristeri News

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Leave a Comment