PeristeriNews.gr
Περιβάλλον

Τα αιολικά πάρκα μεταβάλλουν τη θερμοκρασία;


Τα αιολικά πάρκα, ειδικά τα μεγάλα, παράγουν τύρβη που μπορεί να μεταβάλλει τη θερμοκρασία του αέρα.

Τα αιολικά πάρκα, ειδικά τα μεγάλα, παράγουν τύρβη που μπορεί να μεταβάλλει τη θερμοκρασία του αέρα.

Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών συνήθως γίνεται σε αγροτικές περιοχές, γεγονός που σημαίνει ότι ενδέχεται να υπάρχουν επιπτώσεις στις καλλιέργειες.

Οι επιπτώσεις αυτές ωστόσο μειώνονται στο ελάχιστο, αλλάζοντας τον τύπο δρομέα της ανεμογεννήτριας ή εγκαθιστώντας τα αιολικά πάρκα σε περιοχές με υψηλή τύρβη.

Αυτό αποδεικνύεται από νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS).

Το πρώτο αιολικό πάρκο στον κόσμο είχε κατασκευαστεί Νιου Χάμσαϊρ των Ηνωμένων Πολιτειών το 1980.

Μια δεκαετία αργότερα, διεξήχθη έρευνα σε αιολικό πάρκο της Καλιφόρνιας, για τις ανάγκες της οποίας συλλέχθηκαν μετεωρολογικά δεδομένα για διάστημα δυο μηνών.

Τα δεδομένα αυτά αποτέλεσαν τη βάση της έρευνας των Αμερικανών επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις.

Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον δρ. Somnath Baidya Roy, ανέλυσε τα στοιχεία, πραγματοποιώντας παράλληλα προσομοιώσεις αιολικών πάρκων σε υπολογιστή μέσω του προγράμματος «Σύστημα Περιφερειακών Ατμοσφαιρικών Μοντέλων» (RAMS).

Από την έρευνα προέκυψε ότι ανάλογα με τις συνθήκες, ο αέρας που περνά από τον δρομέα της τουρμπίνας θα προκαλέσει μείωση ή αύξηση της θερμοκρασίας κοντά στην επιφάνεια του εδάφους.

«Η τύρβη αυξάνει τη θερμοκρασία κοντά στο έδαφος τη νύχτα και μειώνει τη θερμοκρασία την ημέρα» δήλωσε στο BBC o δρ Roy, προσθέτοντας ότι οι μεταβολές στη θερμοκρασία δεν ξεπερνούν τον 1,5 βαθμό κελσίου.

Για να μειωθούν οι επιπτώσεις της τύρβης, και κατ’ επέκταση οι μεταβολές στη θερμοκρασία του εδάφους, οι επιστήμονες προτείνουν δυο λύσεις.

Η πρώτη είναι η κατασκευή νέων δρομέων στροβίλου, που παράγουν λιγότερη τύρβη, και η δεύτερη είναι η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων σε περιοχές που έτσι και αλλιώς παρουσιάζουν υψηλή τύρβη.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Οι εταιρείες πλαστικών εξαπάτησαν το κοινό σχετικά με την ανακύκλωση

Peristeri News

Οι πολικές αρκούδες σε κίνδυνο λιμοκτονίας

Peristeri News

Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος στα χρονικά

Peristeri News

Leave a Comment