PeristeriNews.gr
Media

Σ.H.Π.Ε.: Άδικη η συμπεριφορά της Πολιτείας στις εφημερίδες της περιφέρειας


Την έντονη αντίδραση του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων προκάλεσε η απόφαση της Διεύθυνσης Κρατικών Λαχείων να διαφοροποιήσει τον τρόπο διακίνησης των δημοσιεύσεων του Κρατικού και Εθνικού Λαχείου.

Την έντονη αντίδραση του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων προκάλεσε η απόφαση της Διεύθυνσης Κρατικών Λαχείων να διαφοροποιήσει τον τρόπο διακίνησης των δημοσιεύσεων του Κρατικού και Εθνικού Λαχείου.

Ο ΣΗΠΕ με επίσημη ανακοίνωσή του ζητάει την άμεση ανάκληση της απόφασης της Διεύθυνσης Κρατικών Λαχείων, η οποία όπως πιστεύει δημιουργεί στρεβλώσεις εις βάρος του περιφερειακού Τύπου. «Την ίδια στιγμή που από τις ημερήσιες επαρχιακές εφημερίδες περικόπτονται οι ούτως ή άλλως μικρές σε αριθμό και μέγεθος δημοσιεύσεις, σε αθηναϊκές εφημερίδες και σε τηλεοπτικά κανάλια του κέντρου εμφανίζονται ολοσέλιδες έγχρωμες καταχωρίσεις και τηλεοπτικά σποτ».

Η κίνηση αυτή του ΣΗΠΕ ανοίγει και πάλι το μεγάλο θέμα του τρόπου διακίνησης των κρατικών διαφημιστικών κονδυλίων στα Μέσα της περιφέρειας. Αυτό ακριβώς επισημαίνει και ο σύνδεσμος, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη διαμαρτυρία του δεν αφορά μόνο στις εν λόγω διαφημίσεις, «αλλά στη γενικότερη ακολουθούμενη πολιτική όλων σχεδόν των κυβερνήσεων, πολιτική που εγκαθιδρύει μια άδικη και άνιση μεταχείριση του επαρχιακού Τύπου σχετικά με τον καταμερισμό της κρατικής διαφήμισης. Αφορμή αποτελεί η πρόσφατη ανατροπή του συστήματος ανάθεσης και διακίνησης των δημοσιεύσεων των κρατικών λαχείων στον επαρχιακό Τύπο, η οποία αναδεικνύει την υποτίμηση της πολιτικής ηγεσίας απέναντι σε ένα κλάδο που απασχολεί 2.500 εργαζόμενους».

Ο ΣΗΠΕ αναρωτιέται τι ακριβώς επιδιώκει η παρούσα πολιτική ηγεσία ως σύνολο και ιδιαιτέρως αυτή του Υπουργείου Οικονομικών, με την παραπάνω απόφαση, η οποία όπως πιστεύει ο ίδιος, «βάζει ταφόπλακα στον επαρχιακό τύπο». «Θέλουν να καταργήσουν το τελευταίο οχυρό του πλουραλισμού και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και να ενισχύσουν τα μεγάλα συγκροτήματα και τα μονοπώλια στην ενημέρωση;», είναι το ερώτημα που θέτει.

Ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων υπογραμμίζει τις χρόνιες προσπάθειες που έχει κάνει για να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία για τα εκκρεμή προβλήματα του κλάδου, χωρίς μάλιστα να έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. «Κατανόηση δείξαμε και εξακολουθούμε να δείχνουμε, όπως το μεγάλο σύνολο των ελλήνων πολιτών. Το μόνο που ζητήσαμε είναι εξορθολογισμό, διαφάνεια και στήριξη κατ’ αναλογία αυτής που δίνεται και σε άλλους κλάδους της οικονομίας. Αντί γι’ αυτό, εισπράττουμε υποσχέσεις, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου μετατρέπονται σε εμπαιγμό» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΗΠΕ.

Τι ζητάει ο ΣΗΠΕ
Ωστόσο, ο ΣΗΠΕ δεν μένει στην απλή διαμαρτυρία, αλλά ζητάει συγκεκριμένες κινήσεις από την πολιτεία, οι οποίες εκτιμά ότι θα αλλάξουν το κλίμα. Πιο συγκεκριμένα, ζητάει τα εξής:
1. Να ανακληθεί η απόφαση της Διεύθυνσης Κρατικών Λαχείων και να επανέλθει το σύστημα καταχωρίσεων διαμέσου των ενώσεων επαρχιακού Τύπου, όπως παλαιότερα.
2. Να επαναλειτουργήσει και να αναβαθμιστεί η επιτροπή ελέγχου για τη διαφημιστική προβολή του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και να υλοποιηθούν τα προγράμματα προβολής του ΕΣΠΑ.
3. Να απομακρυνθούν οι μεσάζοντες και να επιβληθούν κυρώσεις στις διαφημιστικές εταιρείες, οι οποίες δεν συμμορφώνονται με το νόμο 3548/2007.
4. Να υπάρξει ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης του επαρχιακού τύπου κατ’ αναλογία άλλων προγραμμάτων ενίσχυσης διαφόρων κλάδων της οικονομίας

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

ΕΣΗΕΑ: Τετράωρη στάση εργασίας στα ΜΜΕ την Τετάρτη

Peristeri News

Η Μαρία Αντωνιάδου πάλι πρόεδρος στην ΕΣΗΕΑ

Peristeri News

Η Ελλάδα έχει 599 ραδιόφωνα

Peristeri News

Leave a Comment