PeristeriNews.gr
Διεθνή

Σ. Αραβία: Επετράπη για πρώτη φορά η οδήγηση στις γυναίκες


Αίρεται από σήμερα η απαγόρευση της οδήγησης για τις γυναίκες, η οποία ίσχυε εδώ και δεκαετίες στη Σαουδική Αραβία και συγκινημένες δεκάδες γυναίκες οδηγοί βγήκαν αμέσως στους δρόμους του Ριάντ με τα αυτοκίνητά τους.

«Είναι ένα ιστορικό γεγονός για κάθε γυναίκα στη Σαουδική Αραβία», δήλωσε η Σαμπίκα αλ Ντοσάρι, μια παρουσιάστρια της σαουδαραβικής τηλεόρασης αναφερόμενη στην ιστορική αυτή απόφαση στη Σαουδική Αραβία, την μόνη χώρα στον κόσμο όπου απαγορευόταν στις γυναίκες να οδηγούν.

«Αισθάνομαι ελεύθερη σαν πουλί», δήλωσε παράλληλα στο AFP η Σαμάρ Αλμογκρέν, οδηγώντας το αυτοκίνητό της κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Ριάντ.

Το μέτρο αυτό, αίτημα εδώ και καιρό ακτιβιστριών που έχουν καταλήξει ακόμη και στη φυλακή επειδή τόλμησαν να αψηφήσουν την απαγόρευση, τέθηκε σε ισχύ σήμερα στις 00:00 τοπική ώρα, ωθώντας δεκάδες γυναίκες να βγουν στους δρόμους με τα αυτοκίνητά τους.

Πολλές γυναίκες της σαουδαραβικής ελίτ που μπορούσαν να οδηγούν στο Λονδίνο ή το Ντουμπάι, αλλά όχι στο Ριάντ, είχαν αψηφήσει την απαγόρευση στη Σαουδική Αραβία, όμως συλλαμβάνονταν.

«Είναι μια μεγάλη επιτυχία», σχολίασε σήμερα ο δισεκατομμυριούχος Αλ Ουάλιντ Μπεν Ταλάλ.

Η ιστορική αυτή αλλαγή στη Σαουδική Αραβία, η οποία είχε ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο του 2017, ήταν ιδέα του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπεν Σαλμάν και ανήκει σε ένα ευρύ σχέδιο εκσυγχρονισμού της πλούσιας σε κοιτάσματα πετρελαίου χώρας.

Στο πλαίσιο αυτού του φιλόδοξου σχεδίου οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων με ορίζοντα το 2030 και στόχο να περιοριστεί η εξάρτηση του Ριάντ από το πετρέλαιο, έχει αποφασιστεί να χαλαρώσουν κάποιοι περιορισμοί που επιβάλλονται στις γυναίκες στη χώρα αυτή, όπου βρίσκονται υπό την κηδεμονία ενός άνδρα της οικογένειάς τους, συνήθως του πατέρα, του αδελφού ή του συζύγου τους, προκειμένου να μπορέσουν να ταξιδέψουν ή να σπουδάσουν.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment