PeristeriNews.gr
Δυτική Αθήνα

Σύσκεψη Σ.Ο.Π.Π. στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα Αθηνών


Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) συγκάλεσε την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018 ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών, Σπύρος Τζόκας, στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας.

Ο σκοπός της σύσκεψης ήταν:

1) Ο απολογισμός της χειμερινής περιόδου 2017-2018

2) Ο σχεδιασμός και η λήψη προληπτικών δράσεων και μέτρων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2018 και

3) Ο σχεδιασμός και οι δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος του Σ.Ο.Π.Π. κ Τζόκας αφού ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους για την ανταπόκρισή τους ξεκίνησε, κατά την ημερήσια διάταξη, με σύντομη εισήγησή του σχετικά με τον απολογισμό της χειμερινής περιόδου 2017-2018. Μεταξύ άλλων ο κ.Τζόκας έκανε αναφορά στα αντιπλημμυρικά έργα που είναι σε εξέλιξη, έχουν προγραμματιστεί ή ολοκληρώθηκαν τα τελευταία χρόνια στον Δυτικό Τομέα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο έργο της κατασκευής του συλλεκτηρίου αγωγού όμβριων επί της Λεωφόρου Αθηνών, που εκτελείται με σκοπό να αποφευχθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα που πλήττουν τις περιοχές του Χαϊδαρίου, του Περιστερίου και του Αιγάλεω. Το έργο θα συγκεντρώνει όλα τα νερά που κατεβαίνουν από το Ποικίλο Όρος και θα τα διοχετεύει στον Κηφισό. Αναφέρθηκε επίσης στο σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο της διευθέτησης του ρέματος της Εσχατιάς που ολοκληρώθηκε, στο αντιπλημμυρικό Αγίας Βαρβάρας – Γέφυρα Σαράφη και τέλος στα 17 μικρά αντιπλημμυρικά, που είναι σε εξέλιξη σε όλο το Δυτικό Τομέα, προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ περίπου.  Ο κ Τζόκας είπε πως «η ολική αντιπλημμυρική μελέτη για τη Δυτική Αθήνα ύψους 5 εκ. ευρώ και η μελέτη για τη συγκράτηση των νερών του Ποικίλου όρους συμπληρώνουν τον σχεδιασμό για τη Δυτική Αθήνα».

Ο κ. Τζόκας συνέχισε την εισήγησή του αναφερόμενος στη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο.  Τόνισε ιδιαίτερα το θέμα της απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δασικές περιοχές, όταν ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός, και κάλεσε τους συναρμόδιους φορείς να συνεργαστούν για την εφαρμογή της σχετικής απόφασης, όταν εκδοθεί, για την αντιπυρική περίοδο του 2018.

Για τα θέματα αντιμετώπισης του σεισμικού κινδύνου ο κ Τζόκας έκανε αναφορές στα προληπτικά μέτρα και κυρίως για τον προσεισμικό έλεγχο των κτηρίων, για τους χώρους καταφυγής/καταυλισμού των πολιτών μετά από σεισμό και για την ενημέρωση στα θέματα αυτοπροστασίας των πολιτών. Ενημέρωσε επίσης για τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών και τον κρίσιμο ρόλο των εθελοντών  στην αντιμετώπιση των συνεπειών ενός καταστροφικού σεισμού,.

Ο κ Τζόκας έκλεισε την εισήγησή του με αναφορά στη διυπηρεσιακή άσκηση ετοιμότητας για σεισμό «ΤΕΘΡΙΠΠΟΝ ΑΡΜΑ 2018» που θα διεξαχθεί στο Δυτικό Τομέα, στις 2 Μαΐου 2018, την οποία διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής  με την υποστήριξη του Ο.Α.Σ.Π. και με τη συμμετοχή πολλών φορέων, υπηρεσιών και εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας . Ως συντονιστικό κέντρο της άσκησης έχει επιλεγεί το Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου ενώ επεισόδια του σεναρίου θα εξελιχθούν, προσομοιάζοντας πραγματικές συνθήκες σεισμού, στους Δήμους Ιλίου, Πετρούπολης και Αγ. Αναργύρων-Καματερού.

Η συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π. συνεχίστηκε με τοποθέτηση του νέου Δ/κτή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αττικής κ Αχιλλέα Τζουβάρα και με τις τοποθετήσεις στελεχών της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, εκπροσώπων των Δήμων, της Διεύθυνσης Δασών Δυτικής Αττικής, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, του 2ου και του 10ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Αττικής, του Α΄Τμήματος Τροχαίας Δυτικής Αττικής, του Γ΄ Τμήματος Τροχαίας ΒΑ Αττικής, της Στρατιωτικής Διοίκησης, των Εθελοντικών Ομάδων και άλλων παρευρισκόμενων. Ο διευθυντής του ΕΜΚ της ΕΜΥ, κ Αντώνης Λάλος, αναφέρθηκε στα θέματα της ενημέρωσης και της ετοιμότητας των εμπλεκόμενων φορέων, για την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών των συχνών έντονων καιρικών φαινομένων. Κατα τη συνεδρίαση, επίσης τοποθετήθηκε ο Διοικητής της Π.Υ Αθηνών κ. Παναγιωτόπουλος Νικόλαος, ο κ. Γρίσπος Αναστάσιος Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Αττικής και ο κ. Παπαφιλίππου Χρήστος, Διοικητής Α τμήματος Τροχαίας Δυτικής Αττικής.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Σάκης Κατσούλης νέος πρόεδρος στο Πάρκο Τρίτση (pics)

Peristeri News

Ορίστηκε η νέα διοίκηση του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης»

Peristeri News

Νέος Πρόεδρος του ΑΣΔΑ ο Τσίρμπας – Το παρασκήνιο με Παχατουρίδη

Peristeri News

Leave a Comment