PeristeriNews.gr
Πολιτική

«Σύμμαχος της Ελλάδας ο Ρέντσι»


Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι παίρνει θέση υπέρ της Ελλάδας. Αυτό υποστηρίζει σε σημερινή ανταπόκρισή της από τη Ρώμη η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine (FAZ).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας πρεσβεύει για την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη μία πολιτική που αντίκειται πλέον ανοιχτά στους στόχους της γερμανικής κυβέρνησης. Σημειώνεται μάλιστα ότι το Σαββατοκύριακο, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα υποστήριξης προς τον Ισπανό σοσιαλιστή ηγέτη Πέδρο Σάντσεθ εν όψει βουλευτικών εκλογών στη Μαδρίτη, ο Ρέντσι έκανε λόγο για μία πολιτική στροφή προς τα αριστερά στην Ευρώπη με υψηλότερες κρατικές δαπάνες και περιορισμό της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας.

«Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη. Χρειαζόμαστε μία νέα γενιά και μία νέα δυναμική στην κορυφή της Ε.Ε.», ανέφερε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι μία μελλοντική συμμαχία των αριστερών πολιτικών δυνάμεων κατά της λιτότητας στην Ευρώπη θα συμπεριελάμβανε προφανώς και την Ελλάδα. Αυτό, όπως επισημαίνει, αποδεικνύεται από τις δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή ο Ιταλός υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Σάντρο Γκότζι, μετά από συνάντησή του στη Ρώμη με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

«Πρέπει να βρούμε μία εναλλακτική λύση για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στην Ε.Ε. (…) Ήρθε η ώρα για μία εναλλακτική αφετηρία στην οικονομική πολιτική, η οποία θα στοχεύει περισσότερο στην ανάπτυξη, παρά στη λιτότητα», ανέφερε ο στενός συνεργάτης του Ιταλού πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τον Γκότζι, στόχος είναι, μεταξύ άλλων, μία μεταρρύθμιση των μηχανισμών ελέγχου του ευρώ, ώστε να αποκτήσουν «δημοκρατικό προσανατολισμό».

Από τα «συμφέροντα» στα «γεγονότα»

Η γερμανική εφημερίδα παραθέτει αναλυτικά αποσπάσματα από τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας κατά την επίσκεψή του στη Ρώμη. Σύμφωνα με την απόδοση της Frankfurter Allgemeine, ο Νίκος Παππάς ζήτησε να σταματήσουν τα «παραμύθια» για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ υποστήριξε ότι αποτελεί «καθήκον» των δανειστών να εφαρμόσουν τη συμφωνία για την Ελλάδα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μην παρουσιαστούν νέα απρόοπτα. «Με την ιταλική κυβέρνηση έχουμε πολλά κοινά συμφέροντα, τα οποία πρέπει να μεταφραστούν σε συγκεκριμένες πράξεις για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή», είπε ο υπουργός Επικρατείας, σύμφωνα με την FAZ.

Στην ανταπόκρισή της η εφημερίδα εκτιμά ότι για τον προϋπολογισμό του 2016 η αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα κατάφερε να διαπραγματευθεί πιο ήπιους δημοσιονομικούς στόχους από εκείνους που είχαν συμφωνηθεί παλαιότερα με την τρόικα, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά τίθεται πλέον στο 0,5% του ΑΕΠ, έναντι 4,5% που ίσχυε μέχρι σήμερα. Σημειώνεται ωστόσο ότι ο προϋπολογισμός του 2016, που εγκρίθηκε με ισχνή πλειοψηφία το βράδυ του Σαββάτου από τη Βουλή, προβλέπει επίσης περικοπές και νέες φορολογικές επιβαρύνσεις.

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μ. Βορίδης: Τα ονόματα πρέπει να σβηστούν από το Σύνταγμα

Peristeri News

Χρ. Σταϊκούρας: Χρειαζόμαστε μια διετία για την οριστική αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου

Peristeri News

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Leave a Comment