PeristeriNews.gr
Οικονομία

Σόιμπλε: Δεν φταίω για τα προβλήματα της Ελλάδας


Σκληρή απάντηση στον ορυμαγδό (κυρίως γερμανικών) δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για πολιτική του απομόνωση στο θέμα του ελληνικού χρέους και δηλώσεων αξιωματούχων, δίνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τόνισε: “Μην κατηγορείτε εμένα για τις αδυναμίες του ελληνικού προγράμματος”.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ανταποκριτή της ΕΡΤ, στο Βερολίνο, Γιώργου Παππά, μιλώντας σε συνέδριο ο κ. Σόιμπλε είπε ότι “έγιναν βήματα προόδου, αλλά η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας φορτώνει το βάρος στους αδύνατους”.

Συμπλήρωσε: “Ο Τσίπρας υποσχέθηκε να καταργήσει τα προνόμια για τους εφοπλιστές. Τίποτα όμως δεν έγινε”.

Ενδεικτική του κλίματος είναι η δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος ανέφερε: “Θα υπάρξει λαϊκή εξέγερση, αν η ευρωζώνη δε μειώσει τις αποκλίσεις της”.

Τονίζει επίσης ότι είναι απαραίτητο όσοι εμφανίζουν ελλείμματα να τα εξαλείψουν και όσοι έχουν πλεονάσματα να τα χρησιμοποιούν για το κοινό όφελος, μέσω μίας επενδυτικής προσπάθειας, ενώ χαρακτηρίζει απειλή τις αποκλίσεις.

Η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της με βάση της το πρόγραμμα και είναι ώρα να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg.

Επικριτικά δημοσιεύματα

Η Suddeutsche Zeitung γράφει: “Αυτές τις μέρες έχουν ανάψει και πάλι τα καλώδια των τηλεφώνων μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είναι καθόλου άμοιρος ευθυνών για αυτό. Ο τρόπος με τον οποίο διαβάζει τις συμφωνίες μεταξύ του eurogroup και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, παρεμποδίζει μέχρι στιγμής τη συμφωνία για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης”.

“Στον αγώνα της για ελάφρυνση του χρέους η Αθήνα”, επισημαίνει η γερμανική Welt στη διαδικτυακή της έκδοση, “έχει πλέον με το μέρος της και το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Γι’ αυτό και ο γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μη δημοφιλών αποφάσεων ακόμα και πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ναι μεν δεν ήταν παρών στην ημερίδα της Φραγκφούρτης, όμως διάφοροι ομιλητές απευθύνθηκαν σ’ αυτόν και φάνηκε ξεκάθαρα ότι βρίσκεται όντως σε δύσκολη θέση”.

Τη σύνδεση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη της οικονομίας προτείνει το Παρίσι, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Η οικονομική εφημερίδα του Ντύσσελντορφ επικεντρώνεται στις προσπάθειες των ευρωπαϊκών θεσμών να πείσουν το ΔΝΤ να βελτιώσει τις προβλέψεις του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ώστε κατά συνέπεια να μειωθεί και η ανάγκη για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

“Η μόνη ελπίδα του Τσίπρα είναι τώρα μια άλλη πρόταση, διατυπωμένη από τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον επί της Οικονομίας υπουργό του Μπρουνό Λεμέρ. Βάσει πηγών της εφημερίδας το Παρίσι πρότεινε οι ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους να συνδεθούν με την ανάπτυξη της οικονομίας. Αν η Αθήνα τα πηγαίνει καλά οικονομικά, το χρέος θα αποπληρώνεται κανονικά. Αν όχι, τότε θα επιμηκύνονται οι προθεσμίες αποπληρωμής.

Η γερμανική κυβέρνηση όμως βλέπει με σκεπτικισμό και αυτή την πρόταση”, καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Λήγει αύριο η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Peristeri News

Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Φορολοταρία Ιανουαρίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment