PeristeriNews.gr
Οικονομία

Σχέδιο για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών


Υπογράφονται σήμερα 12 μνημόνια συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου οικονομικών και των υπουργείων με στόχο την παρουσίαση σχεδίου για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τα 10,6 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης που θα έρθουν σε ρευστό (τα 23,8 δισ. θα είναι σε ομόλογα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών), προορίζονται για την τόνωση της ρευστότητας στην εσωτερική αγορά, μέσω της αποπληρωμής οφειλών προς ιδιώτες, για το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού, αλλά και για την πληρωμή εντόκων που λήγουν, ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

Εκτίμησε, όμως, ότι η ρευστότητα θα τονωθεί και από τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης, αλλά και από τη σταδιακή επαναφορά των 80 δισ. ευρώ καταθέσεων που έχουν φύγει από τις τράπεζες. Διευκρίνισε όμως ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν φορολογικά κίνητρα επαναπατρισμού κεφαλαίων.

Στο πλαίσιο των κυβερνητικών παρεμβάσεων που απορρέουν από την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσιάζει σήμερα τα μνημόνια συνεργασίας με υπουργεία και φορείς για τη σταδιακή και μετά από έλεγχο αποπληρωμή των οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες, ύψους 9,4 δισ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2012. Οι πληρωμές θα ξεκινήσουν από τις 15 Δεκεμβρίου.

Η εκταμίευση της δόσης… επαφίεται στον πατριωτισμό των Τραπεζών και των Ασφαλιστικών Ταμείων

Στον πατριωτισμό των ελληνικών τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων επαφίεται η επαναγορά του χρέους και η απεμπλοκή των διαδικασιών εκταμίευσης της πρώτης δόσης των 34,4 δισ. ευρώ από την τρόικα, μέσα στον Δεκέμβριο.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας παρουσιάζοντας χθες, σε συνέντευξη Τύπου, τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του τελευταίου Eurogroup, τόνισε ότι η επαναγορά χρέους «είναι εθελοντική, αλλά πρέπει να πετύχει, γιατί είναι θέμα αξιοπιστίας της χώρας».

Ο υπουργός επανέλαβε πολλές φορές την ανάγκη για συμμετοχή όλων στην επαναγορά χρέους, σε τόνο που είχε τον χαρακτήρα της έκκλησης. Επικαλούμενος μάλιστα την απόφαση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup, άφησε να εννοηθεί ότι από την επιτυχία της επαναγοράς χρέους εξαρτάται και η τελική απόφαση για την καταβολή της πρώτης δόσης (34,4 δισ. ευρώ) που προσδιόρισε για τις 13 Δεκεμβρίου, αλλά και των υπολοίπων 9,3 δισ. ευρώ που θα δοθούν σε τρεις δόσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου 2013.

Ερωτηθείς πιεστικά από τους δημοσιογράφους για το εάν θα πρέπει να συμμετάσχουν οι τράπεζες στην επαναγορά χρέους, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η διαδικασία είναι εθελοντική και αποτελεί πράξη πατριωτικού καθήκοντος».

Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε η διοίκηση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, οι τιμές της επαναγοράς ομολόγων είναι υψηλότερες από τις τιμές που έγραψαν στα βιβλία τους οι τράπεζες όταν τα απέκτησαν, δηλαδή όταν εκδόθηκαν.

Ενδεικτικά, την ημέρα έκδοσης, μετά το τελευταίο «κούρεμα» (12/3/12) η μεσοσταθμική τιμή ήταν στο 25% της ονομαστικής αξίας, το καλοκαίρι έπεσε έως το 14% και αυτές τις ημέρες βρίσκεται στο 28-29%.

Για τα ασφαλιστικά ταμεία και το ενδεχόμενο συμμετοχής τους, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ειδική περίπτωση, ανήκουν στη γενική κυβέρνηση, είναι μία ή άλλη η συμμετοχή τους, ας αποφασίσουν μόνα τους».

Ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να προσδιορίσει το ακριβές ποσό που θα απαιτηθεί για την επαναγορά του χρέους, άφησε όμως σαφώς να εννοηθεί ότι θα κινηθεί πέριξ των 10 με 13 δισ. ευρώ.

Ανέφερε πως δεν θα καλυφθεί από έκδοση εντόκων και πως τα κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν για την επαναγορά του χρέους δεν περιλαμβάνονται στη δόση, ενώ διευκρίνισε ότι είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση για την επαναγορά των ομολόγων.

Τόνισε δε ότι δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, καθώς «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τη χώρα», ενώ επισήμανε πως η σκέψη μας πρέπει να επικεντρωθεί στο πώς θα αξιοποιήσουμε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία.

«Όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις τον Ιούλιο είχαμε μόνο εχθρούς. Τώρα έχουμε μόνο φίλους. Είμαστε στο ζενίθ της αξιοπιστίας μας αλλά αυτή πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου το αποτέλεσμα της επαναγοράς έχει ήδη προβλεφθεί στους στόχους της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και τοποθετείται στο 124% του ΑΕΠ το 2020, στο 110% το 2022 και στο 83% το 2030.

Ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε σε τρεις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα: Η πρώτη αφορά στην εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών βάσει των οποίων – ειδικά για το φορολογικό νομοσχέδιο – θα δοθούν και οι υπόλοιπες δόσεις του πρώτου τριμήνου του 2013.

Η δεύτερη, έχει σχέση με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο, όπως τόνισε ο υπουργός, έχει καθυστερήσει σημαντικά, και είναι το μόνο πεδίο στο οποίο ασκήθηκε έντονη κριτική από τους ομολόγους του.

Το τρίτο πεδίο δράσης αφορά την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους, με τη καθιέρωση ίσων ευκαιριών για όλους, στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής πολιτικής.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πώς θα αμειφθούν όσοι εργαστούν την Καθαρά Δευτέρα

Peristeri News

Γ. Στουρνάρας: Η ΕΚΤ πρέπει να μειώσει τέσσερεις φορές τα επιτόκια το 2024

Peristeri News

Μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων

Peristeri News

Leave a Comment