PeristeriNews.gr
Διεθνή

Συρία: Ρωσικά πλήγματα στην Ιντλίμπ


Ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στοχοθέτησαν την Παρασκευή θέσεις τζιχαντιστών και ανταρτών στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, με αποτέλεσμα -σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- τουλάχιστον πέντε άνθρωποι να σκοτωθούν στον τελευταίο μεγάλο προμαχώνα των αντικαθεστωτικών στη Συρία, την ημέρα που οι ηγέτες της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας συζητούσαν για την τύχη του στην Τεχεράνη, χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία.

Παράλληλα, βομβαρδισμοί των ανταρτών σε μια γειτονική επαρχία στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 10 άμαχους, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος συγκεντρώνουν δυνάμεις στα όρια της Ιντλίμπ, τη βόρεια επαρχία που γειτονεύει με την Τουρκία και επιδιώκουν να ανακαταλάβουν, ενώ διεξήγαγαν τις τελευταίες ημέρες βομβαρδισμούς με πυροβολικό στην περιοχή, καθώς η αεροπορία της Ρωσίας, του ισχυρότερου συμμάχου της Δαμασκού, διεξήγαγε σποραδικά πλήγματα, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ.

Τα ρωσικά πλήγματα στοχοθέτησαν την Παρασκευή θέσεις της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, μιας τζιχαντιστικής οργάνωσης που εγκαθίδρυσε ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία και κυριαρχεί στην Ιντλίμπ, αλλά και της Αχράρ αλ Σαμ, μιας ισχυρής οργάνωσης ισλαμιστών ανταρτών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ο σκοπός ήταν να καταστραφούν οχυρώσεις των ανταρτών», είπε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευκρινίζοντας ότι 4 μαχητές της Αχράρ αλ Σαμ σκοτώθηκαν και άλλοι 14 τραυματίστηκαν όταν επλήγη η θέση τους. Σκοτώθηκε εξάλλου ένας κτηνοτρόφος, ενώ τραυματίστηκαν ακόμα 4 άνθρωποι, κατά τη ΜΚΟ, που δεν διευκρίνισε εάν επρόκειτο για άμαχους ή αντάρτες.

Ερντογάν: Δεν θα μείνει άπραγη η Τουρκία

Η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν θα μείνει άπραγη, ούτε απλά «θα παρακολουθεί», ούτε «θα συμμετάσχει σε ένα τέτοιο παιγνίδι», αν ο κόσμος κάνει τα στραβά μάτια στη σφαγή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων ώστε να ευνοηθούν οι σκοποί της κυβέρνησης της Συρίας, διεμήνυσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή.

Σε μια σειρά αναρτήσεων στη ροή του στο Twitter μετά την τριμερή σύνοδο κορυφής στην οποία συμμετείχε στην Τεχεράνη μαζί με τους προέδρους της Ρωσίας και του Ιράν, ο Ερντογάν έκρινε ότι εάν η Δαμασκός, η Μόσχα και η Τεχεράνη αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν μεθόδους που θα αψηφούν την προστασία των ζωών των αμάχων απλά θα βοηθήσουν «τους τρομοκράτες».

«Μελετώνται οι στρατιωτικές επιλογές των ΗΠΑ»

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας δήλωσε ότι βρίσκεται σε «συνεχή διάλογο» με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά τις «στρατιωτικές επιλογές» της Ουάσιγκτον για την περίπτωση που η Συρία αψηφήσει τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ εναντίον της χρήσης χημικών όπλων στην αναμενόμενη επιχείρηση ευρείας κλίμακας με σκοπό την ανακατάληψη της ανταρτοκρατούμενης επαρχίας Ιντλίμπ.

Ο στρατηγός των Πεζοναυτών Τζόζεφ Ντάνφορντ σημείωσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση για το εάν και κατά πόσον οι ΗΠΑ θα αναλάβουν στρατιωτική δράση, και ποιας έκτασης, σε αντίποινα για μια επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία.

Πρόταση ΟΗΕ για «τελεσίγραφο» στους αντικαθεστωτικούς

Εξάλλου, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, ο Στάφαν ντε Μιστούρα, πρότεινε την Παρασκευή να δοθεί ένα «τελεσίγραφο» στους αντικαθεστωτικούς μαχητές να εγκαταλείψουν τις κατοικημένες περιοχές της επαρχίας Ιντλίμπ και παράλληλα να δημιουργηθούν «διάδρομοι εθελοντικής απομάκρυνσης» για τους αμάχους.

«Όλοι οι μαχητές πρέπει να λάβουν ένα τελεσίγραφο να εγκαταλείψουν τις κατοικημένες περιοχές» στην επαρχία Ιντλίμπ, είπε ο Μιστούρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας . Την ιδέα αυτή πρότεινε η «κοινωνία των πολιτών» στην Ιντλίμπ, είπε ο Στάφαν ντε Μιστούρα.

Πάντως μετά τη συνεδρίαση του ΣΑ, δυτικοί διπλωμάτες εξέφρασαν αμφιβολίες για το πόσο εφαρμόσιμη είναι, θυμίζοντας ότι το συριακό καθεστώς δεν κάνει καμιά διάκριση ανάμεσα σε τρομοκρατικές οργανώσεις και την ένοπλη αντιπολίτευση στον Μπασάρ αλ Άσαντ.

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αλβανία: Ένοχος κρίθηκε ο Φρέντι Μπελέρης

Peristeri News

Το Ισραήλ εισέβαλε στη Ραμάλα

Peristeri News

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Leave a Comment