PeristeriNews.gr
Διεθνή

Συρία: Οι αντάρτες χρησιμοποιούν παιδιά – στρατιώτες;


Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε σήμερα τους αντάρτες στη Συρία ότι χρησιμοποιούν παιδιά στις μάχες ή για στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) κατηγόρησε σήμερα τους αντάρτες στη Συρία ότι χρησιμοποιούν παιδιά στις μάχες ή για στρατιωτικές επιχειρήσεις.

«Παιδιά 14 ετών υπηρέτησαν σε τουλάχιστον τρεις ταξιαρχίες της αντιπολίτευσης, μεταφέροντας όπλα, εξοπλισμό και φυλώντας σκοποί και παιδιά 16 ετών έφεραν τα όπλα και διαδραμάτιζαν ένα ρόλο στις μάχες εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η μη κυβερνητική οργάνωση.

Το HRW, που έχει την έδρα του στη Νέα Υόρκη, καλεί τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να “δεσμευθούν δημοσίως ότι θα τερματίσουν αυτή την πρακτική και θα απαγορεύσουν τη χρησιμοποίηση οποιουδήποτε δεν έχει συμπληρώσει τα 18 χρόνια για στρατιωτικούς σκοπούς, ακόμη κι αν είναι εθελοντής”.
Το HRW αναφέρει πως ρώτησε πέντε νέους 14 ως 16 ετών οι οποίοι είπαν ότι έδρασαν για την ένοπλη αντιπολίτευση στις πόλεις Χομς (κέντρο), Ντεράα (νότια) και Χερμπέτ αλ Τζοζ, μια τοποθεσία της επαρχίας Ιντλίμπ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Το κέντρο τεκμηρίωσης των παραβιάσεων στη Συρία, μια ομάδα της αντιπολίτευσης που καταμετρά τους νεκρούς και τους κρατουμένους, κατέγραψε τουλάχιστον 17 παιδιά τα οποία σκοτώθηκαν μαχόμενα μαζί με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό. Πολλά άλλα τραυματίσθηκαν σοβαρά και ορισμένα έμειναν ανάπηρα για την υπόλοιπη ζωή τους.

Το HRW υπογραμμίζει πως τον Αύγουστο η ερευνητική επιτροπή του ΟΗΕ για τη Συρία είχε δημοσιεύσει μια έκθεση στην οποία “εξέφραζε ανησυχία για πληροφορίες σχετικά με νέους κάτω των 18 ετών οι οποίοι πολεμούσαν ή είχαν ρόλο βοηθητικών για τις αντικυβερνητικές δυνάμεις”.

Η επιτροπή ανέφερε πως είχε λάβει “διαβεβαιώσεις από τον συνταγματάρχη Ριάντ Ασάαντ (τον αρχηγό του Ελεύθερου Συριακού Στρατού) ότι η πολιτική του Ελεύθερου Συριακού Στρατού δεν είναι να χρησιμοποιεί παιδιά στη μάχη. Όμως προκύπτει ότι αυτή η πολιτική δεν εφαρμόζεται με ενιαίο τρόπο από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και από άλλες ένοπλες αντικυβερνητικές οργανώσεις”.

Η Πριγιάνκα Μοταπάρθι, ειδικός στα δικαιώματα των παιδιών στο HRW, υπογραμμίζει πως «ακόμη κι αν τα παιδιά είναι εθελοντές για να πολεμήσουν, οι διοικητές έχουν την ευθύνη να τα προστατεύουν αρνούμενοι να τα δεχθούν».

«Τα παιδιά επηρεάζονται εύκολα από τους γονείς και τους φίλους, όμως η συμμετοχή σε εχθροπραξίες τα θέτει σε σοβαρό κίνδυνο να σκοτωθούν, να αποκτήσουν μόνιμη αναπηρία ή να υποστούν βαθύ ψυχικό τραύμα» προσθέτει.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Σκάφος με μετανάστες βυθίσθηκε στα ανοικτά της Τουρκίας

Peristeri News

Οι Ρώσοι ψηφίζουν στις προεδρικές εκλογές

Peristeri News

Στην Αίγυπτο η πρόεδρος της Κομισιόν και οι πρωθυπουργοί Ελλάδας, Ιταλίας και Βελγίου

Peristeri News

Leave a Comment