PeristeriNews.gr
Διεθνή

Συνολικά 3.500 οι νεκροί από διαδηλώσεις στη Συρία


Σε 3.500 εκτινάσσεται ο αριθμός των Σύρων που έχουν σκοτωθεί κατά την άγρια καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Συρία, βάσει νεότερου απολογισμού που ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Σε 3.500 εκτινάσσεται ο αριθμός των Σύρων που έχουν σκοτωθεί κατά την άγρια καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Συρία, βάσει νεότερου απολογισμού που ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Η βάρβαρη καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα τη ζωή σε τουλάχιστον 3.500 ανθρώπους» δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Από τις 2 Νοεμβρίου -όταν η Δαμασκός ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την ειρηνευτική πρωτοβουλία του Αραβικού Συνδέσμου- έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 60 άνθρωποι από πυρά του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας, περιλαμβανομένων 19 την Κυριακή, ημέρα της μεγάλης μουσουλμανικής εορτής Αΐντ αλ Άντχα.

Ακτιβιστές που εδρεύουν στο Λίβανο ανέφεραν την Τρίτη ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν στρατιώτες πραγματοποίησαν επιδρομή στη πόλη Χάμα, στο κεντροδυτικό τμήμα της χώρας, έπειτα από τη ρίψη σφοδρών πυρών.

«Αφού έκαναν έφοδο στην Χομς, τώρα είναι η σειρά της Χάμα» είπε ο Όμαρ Ιντλίμπι, Σύρος ακτιβιστής ο οποίος εδρεύει στο Λίβανο. «Μέχρι στιγμής έχουμε αναφορές για τρεις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες από τις οβίδες του πυροβολικού» ανέφερε.

«Οι φονιάδες του [Σύρου προέδρου Μπασάρ] αλ Άσαντ κάνουν συλλήψεις από σπίτι σε σπίτι μέσα στη Χάμα, που έχει τεθεί εκτός κυβερνητικού ελέγχου» είπε ο Ιντλίμπι, προσθέτοντας ότι η ηλεκτροδότηση και όλες οι τηλεφωνικές συνδέσεις, αλλά και οι συνδέσεις στο Διαδίκτυο έχουν διακοπεί.

Στην πόλη Χομς στην κεντρική Συρία ακτιβιστές μιλούν για «ανθρωπιστική καταστροφή», μετά τους βομβαρδισμούς που έκαναν άρματα μάχης επί μια εβδομάδα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 110 άνθρωποι.

Η επαρχία Χομς έχει αποτελέσει επίκεντρο της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος Άσαντ.

Παράλληλα οκτώ Σύροι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν την Τρίτη από ενόπλους που πιστεύεται ότι είναι αποστάτες των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως ανακοίνωσε μια οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι οκτώ στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε ενέδρα νότια της Μάαρετ αλ Νούμαν, στην επαρχία Ιντλίμπ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Δαμασκός αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο περαιτέρω διπλωματικής απομόνωσής της για την μη εφαρμογή της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας του Αραβικού Συνδέσμου. Την Τετάρτη, η κυβέρνηση της Συρίας ενημέρωσε τον Αραβικό Σύνδεσμο ότι αποδέχεται την πρωτοβουλία, η οποία έχει στόχο τον τερματισμό της οκτάμηνης κρίσης.

Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο της αντιπολίτευσης κάλεσε τις 22 χώρες-μέλη του Αραβικού Συνδέσμου «να υιοθετήσουν μια σταθερή και αποτελεσματική στάση εναντίον του συριακού καθεστώτος», καθώς σημειώνονται «επικίνδυνες εξελίξεις ειδικότερα στην πόλη Χομς», κάνοντας λόγο για «φρικτά εγκλήματα» του καθεστώτος.

Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο κάλεσε εξάλλου σε γενική απεργία την Πέμπτη σε όλη τη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις «βάρβαρες δολοφονίες» στη Χομς και στη Χάμα και για να καλέσει τον Αραβικό Σύνδεσμο να «βοηθήσει να σωθούν» Σύροι άμαχοι.

Ακόμα, το Συμβούλιο κάλεσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) να διώξει το καθεστώς για «γενοκτονία» και ζήτησε από τον ΟΗΕ να προστατεύσει τους άμαχους.

Τέλος, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ένας μουσουλμάνος πνευματικός, ο Σέιχ Άχμεντ Μπαντερεντίν Χάσουν, μεγάλος μουφτής και η πιο σημαντική μορφή του σουνιτικού Ισλάμ στη Συρία, είπε ότι ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ ονειρεύεται να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, να παραιτηθεί και να αρχίσει ξανά να ασκεί το επάγγελμά του -ο Άσαντ είναι οφθαλμίατρος.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα εισαγάγει μεταρρυθμίσεις σταδιακά και θα επιτρέψει [να διεξαχθούν] δίκαιες και ελεύθερες εκλογές με ανεξάρτητα κόμματα» είπε.

«Κατόπιν, έπειτα από μια ειρηνική μετάβαση, θα είναι έτοιμος να κρεμάσει το καπέλο του. Δεν είναι ισόβιος πρόεδρος. Ο πρώην οφθαλμίατρος Μπασάρ αλ Άσαντ θέλει να επιστρέψει στο παλιό του επάγγελμα. Μου έχει πει πολλές φορές ότι το όνειρό του είναι να αναλάβει επικεφαλής μιας οφθαλμιατρικής κλινικής» δήλωσε.

Ο Χάσουν -που διορίζεται από την κυβέρνηση- είχε προειδοποιήσει τον περασμένο μήνα ότι εάν οι ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ επέμβουν στρατιωτικά στη χώρα, θα υπάρχουν βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στα εδάφη τους. Ο γιος του ισλαμιστή πνευματικού δολοφονήθηκε από άγνωστους στην πόλη Χαλέπι το Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment