PeristeriNews.gr
Διεθνή

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στη Ρουμανία


Χιλιάδες Ρουμάνοι πολίτες, κυρίως νέοι, διαδήλωσαν την Πέμπτη στο κέντρο του Βουκουρεστίου κατά της διαφθοράς της πολιτικής τάξης, την οποία θεωρούν υπεύθυνη για την πυρκαγιά σε νυχτερινό κέντρο της ρουμανικής πρωτεύουσας, όπου έχασαν τη ζωή τους 32 άνθρωποι.

Οι περίπου 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, το βράδυ, στην πλατεία Πανεπιστημίου, απηύθυναν έκκληση για ενότητα και αλληλεγγύη και φώναξαν συνθήματα κατά του πολιτικού συστήματος και της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Δεν αλλάζουμε όνομα, αλλάζουμε το σύστημα», «Η διαφθορά σκοτώνει», «Γερουσιαστές και βουλευτές – μαφιόζοι με ασυλία», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα στα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

Μία ομάδα διαδηλωτών ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας, Κλάους Γιοχάνις να βγει στην κεντρική πλατεία του Βουκουρεστίου και να συζητήσει με τους συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία.

Η πυρκαγιά στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης προκάλεσε δυσαρέσκεια και θυμό για τον τρόπο με τον οποίο παραχωρούνται άδειες λειτουργίας από τη δημόσια διοίκηση και για τρίτη νύχτα κάτοικοι του Βουκουρεστίου βγήκαν στους δρόμους παρά την παραίτηση του πρωθυπουργού, Βίκτορ Πόντα και την αντικατάστασή του από υπηρεσιακό πρωθυπουργό, τον μέχρι πρότινος υπουργό Παιδείας, Σορίν Τσιμπεάνου.

Την παραίτησή του υπέβαλε την Τετάρτη και ο δήμαρχος του διαμερίσματος του Βουκουρεστίου, στο οποίο βρίσκεται στο νυχτερινό κέντρο «Colectiv», Κρίστιαν Ποπέσκου Πιεντόνε.

Ωστόσο, οι διαδηλωτές φώναζαν «Δεν μπορείτε να μας εξαγοράσετε με δύο παραιτήσεις».

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις κάλεσε τους διαδηλωτές και τις συμμαχίες μη κυβερνητικών οργανώσεων να ορίσουν αντιπροσωπεία, ώστε να προσέλθει σε διαβουλεύσεις μαζί του.

«Είναι σημαντικό για μένα, θέλω να ακούσω τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους», ανέφερε ο κ. Γιοχάνις.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment