PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια


Η πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια συνεχίζει το καταστροφικό της έργο και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή το μέτωπο είναι έντονο στη δασική περιοχή, ανατολικά της κωμόπολης Λίμνης. Το δύσβατο του εδάφους δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων νωρίτερα η φωτιά πέρασε τη μεγάλη αντιπυρική ζώνη που υπήρχε κοντά στον οικισμό Λίμνη.

Όπως αναφέρει η πυροσβεστική η φωτιά βρίσκεται κοντά, για την ώρα δεν έχουν δοθεί οδηγίες εκκένωσης του οικισμού. Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ το οχηματαγωγό Καπετάν Αριστείδης βρίσκεται σε επιφυλακή σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθεί το χωριό Λίμνης, ωστόσο, σύμφωνα με την αστυνομία δεν υπάρχει, για την ώρα, λόγος εκκένωσης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χρήστο Καλυβιώτη που, που μίλησε στον ΣΚΑΪ, «οι πολίτες πρέπει να προετοιμαστούν και για αυτό το ενδεχόμενο».

Στο σημείο επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 74 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 30 στρατιώτες, 15 υδροφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), 7 χωματουργικά μηχανήματα, 6 αεροσκάφη και 5 Πεζετέλ.

Ηδη πάντως η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη από την πύρινη λαίλαπα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 20.000 καμένα στρέμματα δάσους.

Όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση, κάηκε μια μικρή ξενοδοχειακή μονάδα, μία εξοχική κατοικία, καθώς και αποθήκες.

Το πρώτο φως της ημέρας δείχνει μια τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή της Λίμνης.

Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Φαράκλα στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου και έφτασε σε λίγες ώρες πάνω από την παραθαλάσσια περιοχή Κατούνια της Λίμνης.

«Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα» ανέφερε το πρωί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος μετέβη στην περιοχή.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αποστόλου, επισήμανε ότι στη φωτιά της Β. Εύβοιας συντρέχουν δύσκολοι παράγοντες που δυστυχώς παρά τις προσπάθειες που έδειχναν ότι η φωτιά είναι διαχειρίσιμη, οι παράγοντες αυτοί, οι κακές καιρικές συνθήκες, οι έντονοι άνεμοι και μάλιστα με την μεταβλητότητα στη φορά τους, το πυκνό δασικό σύμπλεγμα της χαλεπίου πεύκης και το ανάγλυφο της περιοχής έφεραν πάρα πολλά προβλήματα τα οποία αναζωπύρωσαν τη φωτιά.

«Θέλω να πιστεύω ότι αν μέχρι το βράδυ που θα πέσουν οι άνεμοι, γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια από όλα τα μέσα που διαθέτει αυτή την ώρα η χώρα μας, θα έχουμε ένα αποτέλεσμα απόψε, αύριο πρωί, που θα δείχνει ότι αυτό που ονομάζαμε διαχειρίσιμη κατάσταση θα είναι σε καλύτερη φάση», ανέφερε ο κ. Αποστόλου .

Παράλληλα προανήγγελε μέτρα για τους ρητινοκαλλιεργητές.

«Υπάρχει και ένα ζήτημα που αφορά στους ρητινοκαλλιεργητές της Εύβοιας, καθότι μιλάμε για ένα δάσος που ρητινεύεται και αυτός ο κόσμος θα αντιμετωπίσει πρόβλημα όσον αφορά τη συγκομιδή της ρητίνης από δω και πέρα και για μερικά χρόνια», τόνισε ο κ. Αποστόλου. «Αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το δούμε την επόμενη μέρα, γιατί η ρητίνη έχει την ιδιαιτερότητα να είναι ένα προϊόν, το οποίο επιδοτείται, ενισχύεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όμως η ρητίνη δεν είναι ασφαλισμένη στον ΕΛΓΑ ως προϊόν αγροτικό. Θα δούμε όμως πώς μέσα από διαδικασίες, θα μπορέσουμε να καλύψουμε την απώλεια του εισοδήματος, που θα υπάρξει στους συγκεκριμένους ανθρώπους».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το αν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς, καθότι ξεκίνησε από κάποιο δάσος, όπου δεν υπήρχε ανθρώπινη δραστηριότητα φυσιολογικά, ο υπουργός απάντησε: «Δεν έχουμε συγκεκριμένες ενδείξεις . Δεν μπορώ να σας πω ότι οφείλεται σε κάποια πρόθεση. Δεν δικαιολογείται και από το σημείο που ξέσπασε η φωτιά, γιατί δεν μιλάμε για εκτάσεις, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλη χρήση π.χ για οικόπεδα. Ούτε υπήρχαν δραστηριότητες αγροτικού χαρακτήρα, οι οποίες μπορεί να δημιουργούσαν προϋποθέσεις για άλλου είδους εκμετάλλευση. Άρα μιλάμε για ένα δάσος καθαρό, για ένα συμπαγές δάσος. Είναι αυτό που χαρακτηρίζει τη Βόρεια Εύβοια. Μην ξεχνάμε ότι αυτό το δάσος είχε καεί το 1977. Το δάσος που βλέπετε γύρω σας είναι ένα δάσος το οποίο έχει προκύψει μετά από αυτή την πυρκαγιά».

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην Κέα, σε ύφεση στο Ρέθυμνο

Σε ό,τι αφορά τις άλλες πυρκαγιές, σε ύφεση είναι και η φωτιά που είχε εκδηλωθεί στα Σαχτούρια Ρεθύμνου Κρήτης, ενώ υπό μερικό έλεγχο τέθηκε το πύρινο μέτωπο στο Φωτημάρι Κέας.

Στο νομό Ρεθύμνου, νωρίς το πρωί της Κυριακής οι φλόγες έφτασαν μέχρι και τα πρώτα σπίτια του χωριού Αγία Γαλήνη ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις αποσόβησαν το ενδεχόμενο οι φλόγες να μπουν στο χωριό.

Με το πρώτο φώς της ημέρας στην περιοχή της πυρκαγιάς έφτασαν και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα, τα οποία ωστόσο δεν μπόρεσαν να επιχειρήσουν λόγω των ισχυρών ανέμων.

Στο σημείο επιχειρούν 57 πυροσβέστες, 26 οχήματα, τρία πεζοπόρα τμήματα των έξι ατόμων και οκτώ υδροφόρες δήμων.

Το Σάββατο για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν οι οικισμοί Άγιος Παύλος και Άγιος Γεώργιος.

Από τις φλόγες έχουν καεί χορτολιβαδική και δασική έκταση, καλλιέργειες, δίκτυα υποδομής καθώς και περιουσίες ιδιωτών.

Ωστόσο ακριβής εικόνα θα υπάρχει όταν η φωτιά τεθεί υπό έλεγχο.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε πάντως η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει νωρίτερα στην Πόμπια Φαιστού στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πένθιμα θα ηχήσουν αύριο οι καμπάνες στις εκκλησίες για τα Τέμπη

Peristeri News

Τι θα γίνει με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την Τετάρτη 28/2

Peristeri News

Πώς θα λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία

Peristeri News

Leave a Comment