PeristeriNews.gr
Πολιτική

Συνεργασία για το μηχανισμό στήριξης


Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική πλευρά από την έκβαση των διαπραγματεύσεων που αφορούν στο μηχανισμό στήριξης στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική πλευρά από την έκβαση των διαπραγματεύσεων που αφορούν στο μηχανισμό στήριξης στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Σε παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά ο μηχανισμός, χρειάζεται η συνεργασία των χωρών μελών της ευρωζώνης.

Η λειτουργία του μελλοντικού μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης, η αντιμετώπιση της πίεσης των αγορών και τα προβλήματα που δημιουργούν σε χώρες του ευρώ και οι αρνητικές αντιδράσεις των οίκων αξιολόγησης, ήταν τα βασικά θέματα τα οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έθιξε ο Γ. Παπανδρέου, κατά τη σύντομη συνομιλία που είχε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της σημερινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ανάλογες συνομιλίες είχε ο πρωθυπουργός και με τους Προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΕ, Ζοζέ Μ. Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρόμπαι.

Σε ό,τι αφορά την παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός τόνισε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι τα μηνύματα που θα στείλει σήμερα η ΕΕ πρέπει να πείθουν τις αγορές ότι οι χώρες του ευρώ προχωρούν με αποφασιστικά βήματα προς τη σταθεροποίηση των οικονομιών τους.

Σε γενικές γραμμές η ελληνική πλευρά δηλώνει ικανοποιημένη ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Σημείωναν παράλληλα ότι στόχος είναι στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να γίνει μια γενική και περιοριστική αναφορά για το ποιές χώρες θα μπορούν να καταφύγουν στο μηχανισμό, αποφεύγοντας την επίμαχη έκφραση περί «ύστατης λύσης», την οποία ζητούσε η Γερμανία να προστεθεί.

Δεύτερη μέρα Συνόδου

Το πρωί του Σαββάτου, δεύτερη ημέρα της Συνόδου, οι εργασίες θα επικεντρωθούν στην οριστικοποίηση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ στη συνέχεια, με τη συμμετοχή της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα Κάθριν Αστον, θα εξεταστούν οι σχέσεις της ΕΕ με τους στρατηγικούς εταίρους της Κοινότητας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν επίσης να αποφασίσουν σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας στο Μαυροβούνιο, χωρίς καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Οι επικεφαλείς των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,σε συνέντευξή τους , ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου , είπαν «ναι στα ευρωομόλογα», «όχι στην κακοφωνία» και την «ακατανόητη στάση της Μέρκελ».

Η διήμερη σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται μετά τις πιέσεις των αγορών για το χρέος των περιφερειακών κρατών της Ευρωζώνης που έχει μειωθεί οριακά πριν από το τέλος του έτους.

Χθες Τετάρτη ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προειδοποίησε την Ισπανία ότι το χρέος της μπορεί να αυξηθεί και η Πορτογαλία έλαβε αποφάσεις για την ενίσχυση των δημοσιονομικών της και την ανάκαμψη της οικονομίας της, ελπίζοντας να αποσοβήσει νέες πιέσεις των αγορών οι οποίες μπορεί να την αναγκάσουν να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι εξετάζει να υποβαθμίσει εκ νέου την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας από “Aa1” που είναι σήμερα, εξαιτίας των “αυξημένων αναγκών αναχρηματοδότησης το 2011” ακόμη κι αν κρίνει την οικονομία της “πιο σταθερή” σε σχέση με αυτή της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας, ένδειξη ότι η Μαδρίτη παρά τα μέτρα που λαμβάνει, δεν καταφέρνει να πείσει τις αγορές.

Μερικές ώρες αργότερα ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε κατά μια βαθμίδα την ισπανική συνομοσπονδία τραπεζών καταθέσεων ταμιευτηρίου (Ceca), από ‘”AA-” σε “A+” με αρνητική προοπτική, υπογραμμίζοντας “τις δυσκολίες που αναμένουν αυτό τον τομέα σε ένα δυσχερές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την εξασθενημένη ισπανική οικονομία”.

Παράλληλα με την έγκριση αλλαγής της ευρωπαϊκής συνθήκης η οποία ζητείται από τη Γερμανία για την συγκρότηση μόνιμου συστήματος διαχείρισης κρίσεων από τα μέσα 2013, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν πώς μπορεί να βελτιωθεί το προσωρινό δίκτυο δημοσιονομικής ασφάλειας, ένα ταμείο δανεισμού 750 δισεκατομμυρίων ευρώ (ένα τρισεκατομμύριο δολάρια) από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ζήτησε από τους ευρωπαίους ηγέτες να δράσουν γρήγορα ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία στη σύνοδο κορυφής.

Αύξηση κεφαλαίων για ΕΚΤ

Η Ευρ
ωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την αύξηση του εγγεγραμμένου κεφαλαίου της κατά 5 δισ. ευρώ στα 10,76 δισ. ευρώ από τις 29 Δεκεμβρίου 2010.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας σε συμφωνία με το Καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και μετά από την αξιολόγηση της επάρκειας των κεφαλαίων της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δεν πάνε σε εκλογές για νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Νάντια Γιαννακοπούλου: Συμφωνώ με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Peristeri News

Κασσελάκης: Θα μείνω στην Ελλάδα και θα γίνω πρωθυπουργός

Peristeri News

Leave a Comment