PeristeriNews.gr
Διεθνή

Συνελήφθη εκ νέου ο βαρόνος των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν


Τη σύλληψη του καταζητούμενου βαρόνου των ναρκωτικών, Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, έξι μήνες μετά τη θεαματική απόδρασή του μέσω μιας υπόγειας στοάς από μια μεξικανική φυλακή, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο.

«Αποστολή επετεύχθη: τον πιάσαμε. Θα ήθελα να ενημερώσω τους Μεξικανούς ότι ο Χοακίν Γκουσμάν Λοέρα συνελήφθη», έγραψε ο Πένια Νιέτο στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Οι αρχές δεν έδωσαν αμέσως περισσότερες λεπτομέρειες για την επιχείρηση η οποία είχε αποτέλεσμα τη σύλληψη του βαρόνου των ναρκωτικών, ενώ η προεδρία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να δοθεί συνέντευξη Τύπου αργότερα για το θέμα.

Οι ειδικές δυνάμεις του μεξικανικού Πολεμικού Ναυτικού είχαν διεξαγάγει πρόσφατα πολλές επιχειρήσεις στις πολιτείες Σιναλόα και Ντουράνγκο, στο βορειοδυτικό Μεξικό, για τη σύλληψη του 58χρονου φυγά μετά την απόδρασή του από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Αλτιπλάνο χάρη σε μια υπόγεια στοά μήκους 1,5 χιλιομέτρου την 11η Ιουλίου 2015.

Η ανακοίνωση της σύλληψής του σημειώθηκε λίγες ώρες αφότου το μεξικανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι οι άνδρες του σκότωσαν πέντε υπόπτους σε ανταλλαγή πυρών στην πόλη Λος Μότσις, στην πολιτεία Σιναλόα, που αποτελεί προπύργιο του Γκουσμάν. Ωστόσο δεν διευκρινίστηκε εάν η ανταλλαγή πυρών συνδέεται με την καταδίωξη του βαρόνου των ναρκωτικών.

Έξι πρόσωπα συνελήφθησαν μετά την ανταλλαγή πυρών, η οποία ακολούθησε τον εντοπισμό ενόπλων σε ένα σπίτι, σύμφωνα με μια ανακοίνωση των αρχών. Για τη σύλληψη του Γκουσμάν προσφερόταν αμοιβή ύψους 3,8 εκατ. δολαρίων.

Ο Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν ήταν άλλοτε ένας απλός αγρότης που άρχισε να καλλιεργεί μαριχουάνα πριν ανελιχθεί σε έναν από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους κακοποιούς στον κόσμο.

Μετά την πρώτη σύλληψή του στη Γουατεμάλα το 1993, είχε οδηγηθεί στη μεξικανική φυλακή υψίστης ασφαλείας της Πουέντε Γκράντε, στην πολιτεία Χαλίσκο (δυτικό Μεξικό), από όπου είχε αποδράσει το 2001 κρυμμένος σε ένα καλάθι με άπλυτα.

Κατόπιν ανέλαβε εκ νέου επικεφαλής του καρτέλ στην πολιτεία Σιναλόα, ενώ συνελήφθη ξανά από τις αρχές τον Φεβρουάριο του 2014, στο Μασατλάν.

Η απόδρασή του τον περασμένο Ιούλιο είχε χαρακτηριστεί βαρύ πλήγμα για τον πρόεδρο Πένια Νιέτο, ο οποίος έχει πιστωθεί αρκετές επιτυχίες στις προσπάθειες πάταξης των καρτέλ των ναρκωτικών αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment