PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Συνέντευξη τύπου εφ΄όλης της ύλης για τις προσεχείς δράσεις του Υπ. Εργασίας


Ηλεκτρονική συνταγογράφηση, απασχόληση και… η δημιουργία μέσα στον επόμενο μήνα 2 κοινωνικών ΚΕΠ!

Σημεία ομιλίας της Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στη συνέντευξη τύπου με κύριο θέμα την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση

«Το δικαίωμα στη σταθερή και αξιοπρεπή σύνταξη, το δικαίωμα στη σταθερή και δημιουργική απασχόληση και το δικαίωμα στην κοινωνική ένταξη και προστασία, αποτελούν βασικά κοινωνικά δικαιώματα κάθε πολίτη.

Αυτά καλείται να τα περιφρουρήσει το Υπουργείο Εργασίας». Με αυτή την τοποθέτηση ξεκίνησε την συνέντευξη τύπου η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, που θα ξεκινήσει ως σύστημα να λειτουργεί πιλοτικά στον ΟΑΕΕ στις 18 Οκτωβρίου.

Το νέο νομοσχέδιο εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται να είναι νόμος του κράτους το πολύ κατά το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Όπως τόνισε η Υπουργός, η εξυγίανση και ο εκσυγχρονισμός των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης αποτελούν προτεραιότητες για τη χορήγηση αξιοπρεπών συντάξεων, διότι, εάν δεν περιοριστεί σημαντικά η σπατάλη, όπως αυτή παρατηρείται στη φαρμακευτική δαπάνη, εάν δεν καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή, η εισφοροαποφυγή και η αδήλωτη εργασία, ο στόχος των αξιοπρεπών συντάξεων δεν θα επιτευχθεί.

Το νέο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, στην πλήρη ανάπτυξη του στο ΙΚΑ και τον ΟΓΑ το 2011, αναμένεται να εξοικονομήσει 1 δισ. ευρώ, ενώ σε συνδυασμό με την ανατιμολόγηση φαρμάκων θα μειώσει του χρόνου τη δαπάνη για φάρμακα κατά 2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, με εντολή της Υπουργού, εντείνονται οι έλεγχοι που έχουν ξεκινήσει από τον Απρίλιο προς ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ και οι οποίοι στοχεύουν σε δύο κατευθύνσεις: α) στον μηνιαίο έλεγχο για διαπίστωση υπερβολικής συνταγογράφησης και β) στον δειγματοληπτικό έλεγχο στο 5% των συνταγών για αξιόπιστη συνταγογράφηση.

Ήδη διενεργείται διοικητικός έλεγχος από το ΙΚΑ για περιπτώσεις γιατρών που εμφανίζονταν να συνταγογραφούν φάρμακα αξίας μέχρι και 250.000 ευρώ το μήνα. Οι περιπτώσεις αυτές θα ελεγχθούν μία προς μία και θα επιβληθούν αντίστοιχες ποινές.

Επίσης, προωθείται η συνεργασία των μεγάλων Ταμείων, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, αλλά και του ΟΠΑΔ, για την υποβολή πορίσματος, έτσι ώστε εντός του 2011 να υπάρξει μία ενιαία ισχυρή δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία, με προοπτική -μετά από πιλοτική εφαρμογή- να μεταφερθεί στο Υπουργείο Υγείας.

Επίσης, εντός του 2010 προκηρύσσεται διαγωνισμός για να μπει σύμβουλος σε κάθε Ταμείο για την εγκατάσταση ενός σύγχρονου μηχανογραφικού συστήματος ελέγχου δαπανών – εσόδων.

Η πληροφόρηση και εξυπηρέτηση του πολίτη έρχεται πρώτη προτεραιότητα στην ατζέντα του Υπουργείου. Στο πλαίσιο αυτό:

1. Αναβαθμίζεται η Υπηρεσία Πληροφορικής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την αποτελεσματική συγκέντρωση της πληροφορίας από τις δράσεις του Υπουργείου.

2. Δρομολογείται η διασύνδεση ΣΕΠΕ – ΙΚΑ – ΟΑΕΔ, ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των ελέγχων και η online εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων (να φύγουμε από τις χειρόγραφες καταθέσεις των στοιχείων απασχόλησης στις επιθεωρήσεις εργασίας από τους εργοδότες).

3. Τον επόμενο μήνα δημιουργούνται τα δύο πρώτα «Κοινωνικά ΚΕΠ». Ένα για την κοινωνική ασφάλιση στη Σταδίου 29 και ένα για την εργασία στο Υπουργείο Εργασίας στην Πειραιώς 40. Σύντομα θα ανακοινωθεί η συγκρότηση αποκεντρωμένου συστήματος «κοινωνικών υπηρεσιών μιας στάσης».

Αναφερόμενη στην προσπάθεια διατήρησης θέσεων εργασίας, η κα Κατσέλη τόνισε επίσης ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η απαραίτητη προεργασία, ώστε να ξεκινήσει το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την διατήρηση 400.000 θέσεων εργασίας με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών.

Τέλος, διευκρίνισε ότι η προώθηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας αφορά στη δυνατότητα κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και με συγκεκριμένους όρους μικρών αποκλίσεων από την εκάστοτε ισχύουσα για την επιχείρηση συλλογική σύμβαση.

Στη συνέντευξη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, τόνισε ότι το Υπουργείο είναι πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου για κάλυψη ενός ελλείμματος περίπου 3 δισ. ευρώ στα Ασφαλιστικά Ταμεία, οπότε το 2011 το σύστημα αναμένεται να είναι πλεονασματικό.

Επίσης, επετεύχθη παραπέρα μείωση των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη. Το 2010, η μείωση θα είναι της τάξης του 8%. Το 2011, θα υπάρξει επιπλέον μείωση 10%, που σημαίνει ότι η συνολική εξοικονόμηση σε σχέση με το 2009 θα είναι 18% με 20% στις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό μεταφράζεται σε κέρδος 1,8 δισ. ευρώ για όλο το σύστημα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Χωρίς ταξί σήμερα η Αθήνα

Peristeri News

Περιστέρι: Video που σοκάρει με πτώση αναβάτη πατινιού στη μέση του δρόμου

Peristeri News

Κατάθεση ψυχής από τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών

Peristeri News

Leave a Comment