PeristeriNews.gr
Πολιτική

Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με ΚΕΔΕ για την απόδοση του ΕΝΦΙΑ


Ένα αποκεντρωμένο κράτος λειτουργεί καλύτερα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφέρθηκε στην εξαγγελία που έκανε στην 83η ΔΕΘ για τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το 2021, μετά από μία μεταβατική περίοδο.

«Κάνει πράξη χρόνιο αίτημα της αυτοδιοίκησης να μπορεί να διαχειρίζεται η ίδια τα του οίκου της» τόνισε κατά τη διάρκεια συνάντησης με το δ.σ. της ΚΕΔΕ και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η πρωτοβουλία ενδυναμώνει την αυτονομία, την ανταποδοτικότητα, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία».

«Έχω ακούσει αρκετή κριτική ότι η πρόταση μας έχει ζητήματα συνταγματικότητας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και αφού διάβασε το άρθρο 102 παρ. 5 του Συντάγματος υπογράμμισε: «Η μεταρρύθμιση κάνει για πρώτη φορά πράξη την επιταγή αυτού του άρθρου του Συντάγματος που είχε μείνει ουσιαστικά χωρίς περιεχόμενο. Είναι εμβληματική μεταρρύθμιση στα πλαίσια της αποκέντρωσης και προφανώς για να πετύχει χρειαζόμαστε την Τοπική Αυτοδιοίκηση αρωγό, τόσο στη μεταβατική περίοδο, όσο και στη συνέχεια».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξήγησε ότι καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει ερήμην των δήμων αλλά σε συνεργασία μαζί τους, σε αντίθεση -όπως είπε- με την κυβέρνηση που «συστηματικά εργαλειοποιεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση προσδοκώντας άλλα οφέλη».

Γ. Πατούλης: Θετικό βήμα η πρόταση της Ν.Δ. για ΕΝΦΙΑ

Οι πάγιες θέσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για τα ζητήματα που σχετίζονται με τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, των μελών του δ.σ. της Ένωσης και προέδρων των ΠΕΔ απ’ όλη την Ελλάδα, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη δέσμευση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους.

Κατά την ενημέρωση σχετικά με τις θέσεις της ΚΕΔΕ για τα οικονομικά των δήμων ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως το ζήτημα της χρηματοδότησης των ΟΤΑ δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση αποσπασματικά, αλλά ως μέρος μίας συνολικής και ριζικής μεταρρύθμισης που θα αξιοποιεί την ευρωπαϊκή εμπειρία και θα διασφαλίζει την οικονομική ανεξαρτησία και τη διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων.

Η ΚΕΔΕ όπως ανέφερε εμμένει στις πάγιες θέσεις της τις οποίες συνόψισε στις εξής:

  1. Εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων μέσω της φορολογικής αποκέντρωσης χωρίς όμως να υπάρχει μείωση των πόρων που εισπράττουν σήμερα οι Δήμοι.
  2. Παραμένει κόκκινη γραμμή για εμάς η περαιτέρω μείωση από τον κρατικό προϋπολογισμό στα έσοδα των Δήμων και ενίσχυση της χρηματοδότησης τους για τη διασφάλιση της οικονομικής και λειτουργικής τους αυτοτέλειας.
  3. Θετικό βήμα η μεταβίβαση των πόρων που προέρχονται από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) από το Κεντρικό Κράτος στην αυτοδιοίκηση ως μέρος της φορολογικής αποκέντρωσης που αποτελεί πάγια θέση της ΚΕΔΕ, αλλά αφού προηγουμένως διασφαλιστεί η δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού είσπραξης.
  4. Δεν πρέπει να αντικατασταθούν οι πόροι που σήμερα δίνονται στους Δήμους μέσω των Κ.Α.Π. από τα έσοδα που θα προέρχονται από τη φορολογία των ακινήτων γιατί αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για πολλούς Δήμους, κυρίως μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς. Σε αυτό πλαίσιο επιβάλλεται η δημιουργία ενός ισχυρού αναδιανεμητικού μηχανισμού των ΚΑΠ για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων Δήμων.
  5. Παροχή των απαραίτητων χρηματοδοτικών εργαλείων και αρμοδιοτήτων στους Δήμους με στόχο την ενίσχυση του αναπτυξιακού τους ρόλου.
  6. Ο ΕΝΦΙΑ από μόνος του είναι ένας κοινωνικά άδικος κι αντιαναπτυξιακός φόρος και δεν συνάδει με την έννοια της φορολογικής αποκέντρωσης που εφαρμόζεται σε όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη.

Επιπλέον, ο κ. Πατούλης επεσήμανε πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ένα κόμμα εξουσίας, για πρώτη φορά, καλεί την ΚΕΔΕ να συμμετάσχει στη διαβούλευση επί των μεταρρυθμιστικών του προτάσεων που αφορούν την αυτοδιοίκηση, κατά τη διαμόρφωση του κυβερνητικού του προγράμματος.

«Η πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί ένα πολύ θετικό βήμα στην κατεύθυνση της φορολογικής αποκέντρωσης, που αποτελεί πάγια θέση της ΚΕΔΕ. Η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού θα συνεχίσει να διεκδικεί ενωμένη μεταρρυθμίσεις που θα στοχεύουν σε ένα νέο αποκεντρωμένο μοντέλο διοίκησης που θα ενισχύει τον αναπτυξιακό ρόλο των Δήμων και θα ευνοεί την περαιτέρω στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων», υπογράμμισε ο κ. Πατούλης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

«Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου

Peristeri News

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Leave a Comment