PeristeriNews.gr
Περιφέρεια Αττικής

Συνάντηση εργασίας Ευρωπαίου Επιτρόπου με Περιφερειάρχη για το περιβάλλον


Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός παρέστη στη σημερινή συνάντηση εργασίας του Ευρωπαίου Επιτρόπου, αρμοδίου για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, κ. Johannes Hahn, με τους υπευθύνους του Επιχειρησιακού Προγράμματος για το Περιβάλλον, που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός παρέστη στη σημερινή συνάντηση εργασίας του Ευρωπαίου Επιτρόπου, αρμοδίου για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, κ. Johannes Hahn, με τους υπευθύνους του Επιχειρησιακού Προγράμματος για το Περιβάλλον, στο πλαίσιο του διημέρου συναντήσεων εργασίας για το ΕΣΠΑ που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

H προστασία του περιβάλλοντος, η αποτελεσματική διαχείριση των Στερεών και Υγρών Αποβλήτων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, η έγκαιρη αξιοποίηση των κονδυλίων που προορίζονται για τα συγκεκριμένα έργα, καθώς και το νομοθετικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει με ουσιαστικό τρόπο τα περιβαλλοντικά ζητήματα της Ελλάδας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός, Θάνος Μωραΐτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης, ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος, Άρης Αλεξόπουλος, καθώς και ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων ΠΕΚΑ, Ανδρέας Ανδρεαδάκης.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, αναφερόμενος στο θέμα της διαχείρισης των Στερεών και Υγρών Αποβλήτων της Περιφέρειας Αττικής, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για αντιπαραθέσεις και ευχολόγια και πως αυτό που προέχει είναι η προστασία του Περιβάλλοντος και η ασφάλεια των πολιτών, αν θέλουμε να είμαστε ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί.

«Ποιά είναι η αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής αυτή τη στιγμή εκτελεστικά στο θέμα αυτό; Καμία! Θα έχουμε στο μέλλον.

Παρ’ όλα αυτά κάνουμε την υπέρβασή μας και συμμετέχουμε στη διαδικασία, είμαστε δίπλα στα εμπλεκόμενα Υπουργεία. Όχι για να αντιπαρατεθούμε αλλά για να συνεργαστούμε.

Μη ξεχνάτε πως 27 ολόκληρα χρόνια το πρόβλημα των σκουπιδιών και των λυμάτων στην Αττική δεν λύθηκε, επειδή οι υπουργοί διαφωνούσαν. Επειδή οι νομοθετικές διαδικασίες μπλόκαραν κάθε βήμα προόδου. Επειδή κανείς δεν αναλάμβανε την τοπική ή ατομική του ευθύνη. Επειδή δεν υπήρξε ποτέ επικοινωνία. Επειδή δεν υπήρξε ποτέ συνοχή. Το αποτέλεσμα ήταν να γεμίζει το κύτταρο της Φυλής, που έχει το πολύ άλλα τρία χρόνια ζωής. Και οι βόθροι στην Αττική να φτάσουν τους 150.000.

Δεν αλλάζω ούτε ένα «και» από την προεκλογική μου δέσμευση. Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός πρέπει να εφαρμοστεί. Με εναρμόνιση στην Εθνική και Κοινοτική Οδηγία. Με άνοιγμα σε όλες τις τεχνολογίες. Με την οικονομικότερη λύση. Δεν μπορούν να καθυστερούν οι απαλλοτριώσεις για δύο και πλέον χρόνια.

Δεν μπορεί κάθε ένσταση που εκδικάζεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, να καθυστερεί για χρόνια. Εάν τα πράγματα δεν αλλάξουν δραστικά, σε δύο χρόνια θα είμαστε πάλι εδώ, για να συζητούμε ακριβώς τα ίδια θέματα. Δεν μπορώ να συμφωνήσω, ούτε να συνεργήσω σε πράξεις που με προσβάλλουν ως Έλληνα και ως Ευρωπαίο Πολίτη».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των Περιφερειαρχών Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Δακή, Ιονίων Νήσων, Σπύρου Σπύρου, Βορείου Αιγαίου, Νάσου Γιακαλή, και Νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη, οι οποίοι ζήτησαν να αποσαφηνιστεί το θέμα των αρμοδιοτήτων.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκος Σηφουνάκης χαρακτήρισε μείζονος σημασίας το θέμα των πιστώσεων που αφορούν στα συγκεκριμένα έργα και είπε πως θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες, προκειμένου να κλείσουν όλες οι παράνομες χωματερές, ενώ ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοίδης έκανε λόγο για «τελευταία ευκαιρία προς τις τελικές λύσεις».

Στην παρέμβασή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος, κ. Johannes Hahn, υπογράμμισε την ανάγκη απεμπλοκής των διαδικαστικών θεμάτων μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάτι που τονίστηκε ιδιαιτέρα στην χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό. Επεσήμανε τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα ως προς την αξιοποίηση των κονδυλίων και τον κίνδυνο σημαντικής μείωσής τους, ειδικά σε μία τόσο κρίσιμη οικονομικά στιγμή για την Ελλάδα. Προέτρεψε την Κυβέρνηση να βοηθήσει τις Περιφέρειες σε αυτό το κρίσιμο βήμα λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Πιστεύω και στηρίζω την υπευθυνότητα των ανθρώπων που βρίσκονται εδώ μέσα
, για να κάνουν ένα βήμα μπροστά».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

ΕΝΠΕ: Πρώτη η παράταξη του Απόστολου Τζιτζικώστα

Peristeri News

Μήνυση του Ν. Χαρδαλιά για τις δολιοφθορές στον υποθαλάσσιο αγωγό νερού της Αίγινας

Peristeri News

Ν. Χαρδαλιάς: Ξεκινάμε από τη Δυτική Αττική για να σχεδιάσουμε το αύριο

Peristeri News

Leave a Comment