PeristeriNews.gr
Πολιτική

Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες


Στην Ελλάδα βρίσκεται ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φίλιππο Γκράντι, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τηρήσει τις ομόφωνες αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.

Ο Φίλιππο Γκράντι, που χθες επισκέφθηκε την Λέσβο, θα γίνει δεκτός σήμερα στις 10.30 στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με μέλη του υπουργικού συμβουλίου, θα επισκεφθεί χώρους προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων στην Αθήνα και θα συναντηθεί με μέλη διπλωματικών αποστολών και άλλους φορείς που συμμετέχουν στις προσπάθειες για την παροχή ανθρωπιστικής υποστήριξης. Μετά το τέλος της επίσκεψής του, ο κ. Γκράντι θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου στις 16:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε χθες με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την αδυναμία της Ε.Ε. να διασφαλίσει την τήρηση ομόφωνων αποφάσεων για με το προσφυγικό, που πάρθηκαν στην πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη οι αποφάσεις που αφορούν την διαχείριση των προσφυγικών ροών να λαμβάνονται συλλογικά και χωρίς αποκλεισμούς.

Ν. Κοτζιάς: Εξωθεσμική πρωτοβουλία η Διάσκεψη στη Βιέννη

Εξωθεσμική πρωτοβουλία που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της Ε.Ε. και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες, χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τη συνάντηση στη Βιέννη των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για το προσφυγικό. Ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως η μη πρόσκληση της χώρας μας σ’ αυτήν τη συνάντηση εκλαμβάνεται ως μη φιλική ενέργεια «καθώς δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποιοι ερήμην μας επιθυμούν να δρομολογήσουν αποφάσεις που μας αφορούν άμεσα».

Η Ελλάδα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αυστρία για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της συνάντησης στη Βιέννη.

Σημειώνεται πως περισσότεροι από 110.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ήδη φτάσει φέτος στην Ελλάδα και την Ιταλία, σύμφωνα με ανακοίνωσή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Συνολικά τουλάχιστον 102.547 έχουν περάσει από την Ελλάδα και 7.507 από την Ιταλία.

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News

Αλ. Τσίπρας: Δεν σκέφτηκα ποτέ να διαπραγματευτώ τη θέση μας στην Ευρώπη

Peristeri News

Leave a Comment