PeristeriNews.gr
Πολιτική

Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με τον Τ. Ερντογάν


Στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αφού πέρασε 45 λεπτά έντονης λογομαχίας για τα εθνικά θέματα στο προεδρικό μέγαρο με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Αλ. Τσίπρας: Γέφυρες με σταθερά θεμέλια μόνο με αλληλοσεβασμό

Τον αλληλοσεβασμό, τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στις διεθνείς συνθήκες και στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών εθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ως προϋποθέσεις για να χτιστούν γέφυρες με σταθερά θεμέλια ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι η πρόσκληση που του έγινε να επισκεφθεί την Ελλάδα έχει στόχο «να επιδιώξουμε να χτίσουμε γέφυρες και όχι να υψώσουμε τοίχο». «Θέλω να πιστεύω ότι αυτός είναι και ο δικός σας σκοπός», συμπλήρωσε και υπογράμμισε: «Για να χτίσουμε γέφυρες πρέπει να τις χτίσουμε σε σταθερά θεμέλια. Και σταθερά θεμέλια στις σχέσεις δυο χωρών είναι ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, στις διεθνείς συνθήκες και στην εδαφική ακεραιότητα».
«Διαφορές υπήρχαν πάντα υπάρχουν και σήμερα οι θέσεις σας είναι γνωστές όπως και οι δίκες μας άλλωστε είναι γνωστές και σαφείς», σημείωσε.

Κατά τον κ. Τσίπρα, «αυτό που έχει σημασία είναι πέρα από τις διαφορές να ψάχνουμε να βρούμε συγκλίσεις, αλλά και τις διαφωνίες μας να τις διατυπώνουμε με εποικοδομητικό τρόπο, χωρίς προκλήσεις, με σεβασμό στην άλλη άποψη».

«Αν σήμερα το καταφέρουμε αυτό τότε η επίσκεψη δεν θα είναι μόνο ιστορική αλλά θα μπορούσε να ανοίξει κι ένα νέο ουσιαστικό κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών και των δύο λαών μας», πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι επιθυμία του είναι οι σχέσεις των δύο χωρών να είναι σε κλίμα συνεννόησης και καλής γειτονίας, συμπληρώνοντας ότι πιστεύει βαθιά στην ελληνοτουρκική φιλία.

«Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές στην περιοχή μας με εντάσεις και προκλήσεις μεγάλες, όπως η προσφική και συριακή κρίση και η ένταση στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ευθύνη μας να οικοδομήσουμε τη συνεννόηση και τον διάλογο και να βρούμε λύσεις», συνέχισε.

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν εποφθαλμιά εδάφη άλλης χώρας

Η Τουρκία «δεν εποφθαλμιά τα εδάφη άλλης χώρας» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, επισημαίνοντας την ανάγκη να παραμεριστούν οι «ιδεολογικές εμμονές» μεταξύ των δύο χωρών.

Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας «έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία» παρατήρησε συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος για να προσθέσει πως πρέπει να παραμεριστούν εκείνοι που έχουν «ορισμένες ιδεολογικές εμμονές».

«Η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να πιστέψουν ότι πρέπει να εστιάσουν στο γεμάτο μέρος του ποτηριού και να παραμερίσουν το κενό του ποτηριού» συνέχισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, προσθέτοντας πως «πρέπει να οικοδομήσουμε τις συνομιλίες μας πάνω σε αυτή την αντίληψη».

«Είμαστε δύο λαοί που συνυπήρχαν και ως εκ τούτου συμβαίνει να έχουμε ομογενείς που ζουν στη χώρα σας και εσείς το ίδιο. Μακάρι να μην είχαν γίνει τα λάθη που έγιναν από προηγούμενες πολιτικές και οδήγησαν στην αποχώρηση από την Τουρκία πολιτών που ήταν μέλη της μειονότητας. Θεωρώ ότι τα λάθη που διαπράχθησαν είναι πια κομμάτι της ιστορίας» ανέφερε.

Εξέφρασε παράλληλα τη χαρά του για τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα και για την «τιμή» που έχει να πραγματοποιει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη κατέθεσε ο Ερντογάν

Στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη κατέθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τον Τούρκο Πρόεδρο υποδέχθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τον καλωσόρισε στην Αθήνα, λέγοντας: «Καλωσήλθατε, κ. πρόεδρε. Είναι ιστορική στιγμή να βρίσκεστε εδώ, στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ως πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, μετά από 65 χρόνια. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε».

Τιμές απέδωσε άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ οι δυο ηγέτες προχώρησαν μέχρι το μνημείο όπου δύο εύζωνοι παρέδωσαν στον κ. Ερντογάν το στεφάνι το οποίο και κατέθεσε.

Ακολούθησε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Τουρκίας και της Ελλάδας και η επιθεώρηση του αγήματος από τον Τούρκο πρόεδρο ο οποίος είχε χειραψία με τους εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων. Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας είχε χειραψία με τα μέλη της αποστολής της κυβέρνησης της Τουρκίας που συνοδεύουν τον κ. Ερντογάν.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment