PeristeriNews.gr
Διεθνή

Συμφωνία για τα πρώτα τέσσερα οικόπεδα της ΑΟΖ


Άδειες για τέσσερα τεμάχια της ΑΟΖ αποφάσισε να χορηγήσει το Υπουργικό, με καθαρά ευρωπαϊκό γεωπολιτικό προσανατολισμό, δεδομένου ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τη γαλλική Total και την Ιταλική Eni.

Άδειες για τέσσερα τεμάχια της ΑΟΖ αποφάσισε να χορηγήσει το Υπουργικό (30/10/2012), με καθαρά ευρωπαϊκό γεωπολιτικό προσανατολισμό, δεδομένου ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τη γαλλική Total και την Ιταλική Eni.

Oπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης της Λευκωσίας, δύο «οικόπεδα» στη γαλλική Total, το ένα με ρωσική συμμετοχή και δύο «οικόπεδα» στην ιταλική Eni, σε συνεργασία με την κορεατική KoGas, αποφάσισε να παραχωρήσει το Υπουργικό Συμβούλιο, ξεκινώντας ουσιαστικά διαπραγματεύσεις με αυτές για τις συμφωνίες ανάθεσης έρευνας εξόρυξης και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων, όπως και του ιδιαίτερα σημαντικού «φιλοδωρήματος» για την υπογραφή συμβολαίων. Η απόφαση του Υπουργικού, είχε καθαρό γεωπολιτικό ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Συγκεκριμένα το Υπουργικό εξετάζοντας χθες τις εισηγήσεις του υπουργού Εμπορίου, που βασίστηκαν στην έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής και της γαλλικής Beicyp, αποφάσισε να ξεκινήσει διαπραγμάτευση με την κοινοπραξία της γαλλικής Total (65%) της ρωσικής Novatec (17%) και της τράπεζας της Gazprom GPB Global (16%) για το περιζήτητο «οικόπεδο 9».

Στην Total αποφάσισε να αναθέσει και το «οικόπεδο 11». Το άλλο περιζήτητο «οικόπεδο», το «2», αλλά και το «οικόπεδο 3», αποφασίστηκε να δοθεί στην κοινοπραξία της ιταλικής Eni (80%) με την κορεατική KoGas (20%).

Δεν μπορεί να αποτελεί και τόσο απλή σύμπτωση το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μόλις επέστρεψε από επισκέψεις και συναντήσεις με τους επικεφαλής των «οικείων» κρατών -της Γαλλίας και της Ιταλίας- όπου το θέμα των υδρογονανθράκων κατείχε ιδιαίτερη θέση στις συζητήσεις.

Πρόκειται για τέσσερα «οικόπεδα» για τα οποία δεν έχει άμεσες διεκδικήσεις η Τουρκία.

Όπως εξήγησε την Τρίτη μετά τη συνεδρία του Υπουργικού ο Νεοκλής Συλικιώτης, το σκεπτικό της διάθεσης των συγκεκριμένων τεσσάρων «οικοπέδων» είναι ότι πληρούνται τα κριτήρια του διαγωνισμού, (εθνική ασφάλεια, δημόσιο συμφέρον, τεχνοοικονομική ικανότητα και εμπειρία, ταχύτητα υλοποίησης και «φιλοδώρημα» υπογραφής συμβολαίου).

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Leave a Comment