PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Συμβιβαστική λύση για το Ελληνικό στο ΚΑΣ


Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση περίπου εννέα ωρών, τα μέλη του ΚΑΣ με πλειοψηφία 15-1 κατέληξαν σε μία συμβιβαστική λύση για την επένδυση στο Ελληνικό.

Ως αρχαιολογικός χώρος κηρύχθηκαν 280 στρέμματα, χωρίς ακόμη να έχει διευκρινιστεί που βρίσκονται αυτά τα στρέμματα.

Φέρεται ωστόσο να είναι ο χώρος εκείνος, στον οποίο το σχέδιο των επενδυτών προβλέπει τη δημιουργία ενός εμπορικού κέντρου και την ανέγερση πολυτελών κατοικιών, στα βορειοδυτικά του συνολικού οικοπέδου του χώρου του παλιού αεροδρομίου.

Σημειώνεται ότι τα μέλη του ΚΑΣ κλήθηκαν να ψηφίσουν επί τη βάσει δύο εισηγήσεων:

Η μία πρόταση προέβλεπε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος μία έκταση 700 στρεμμάτων και η δεύτερη – η οποία και υιοθετήθηκε – προέβλεπε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος έκταση περίπου 300 στρεμμάτων (280 συγκεκριμένα).

Η ψηφοφορία έγινε επί των δύο προτάσεων, καθώς η πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων που ζητούσε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος το 50% της έκτασης απερρίφθη.

Υπενθυμίζεται ότι η παλαιότερη πρόταση αφορούσε την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου έκταση 3.000 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η γ.γ. του ΥΠΠΟ Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση η οποία προβλέπει να κηρυχθεί ως αρχαιολογική ζώνη το 1/7 της έκτασης και χωρίς περιορισμούς δόμησης. Οι συγκεκριμένοι χώροι αφορούν στις γραμμές του ΤΡΑΜ και στο αμαξοστάσιο, όπου θεωρεί ότι υφίσταται αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Στην υπόλοιπη περιοχή, σύμφωνα με την εισήγηση, θα εφαρμοστεί το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε το υπουργείο Πολιτισμού με τους επενδυτές και την “Ελληνικό Α.Ε.” το οποίο και προβλέπει τις ενέργειες που θα κάνει ο επενδυτής αν βρεθούν αρχαία.

Στη συνέχεια της συνεδρίασης το ΚΑΣ αποφασίζει για την έγκριση ή μη:

α) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και

β) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά», Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής (συνεχιζόμενο).

Υπενθυμίζεται ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει επισημάνει ότι η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δεν έχει περιορισμούς δόμησης. Κατά συνέπεια, δεν εμποδίζεται η εκτέλεση του έργου. Αντιθέτως, συνεπάγεται αυστηρή παρακολούθηση των εργασιών και όταν προκύπτουν αρχαιολογικά ευρήματα θα αναλαμβάνει η αρχαιολογική υπηρεσία.

Ένταση στη συνεδρίαση

Νωρίτερα, επικράτησαν υψηλοί τόνοι και κλίμα έντασης στη συνεδρίαση του ΚΑΣ.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, στην εισήγησή της πρότεινε να κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος το 1/3 της πολεοδομήσιμης (!) έκτασης του Ελληνικού, μια πρόταση η οποία προκάλεσε αντιδράσεις.

Να θυμίσουμε ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων ζητά να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος το 50% του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και ένα μεγάλο κομμάτι των όμορων δήμων.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης η τοποθέτηση από την πλευρά των επενδυτών (Hellinikon Global: όμιλος Λάτση- Lamda Development, Κινεζική Fosun και Eagle Hills με έδρα το Abu Dhabi).

Έξω από την αίθουσα που συνεδριάζει το ΚΑΣ στην οδό Μπουμπουλίνας, βρίσκονται μερικές δεκάδες μέλη της ΛΑΕ.

Κάποια στιγμή πέρασε από εκεί και ο πρόεδρος του κόμματος Παν. Λαφαζάνης, και άλλα στελέχη όπως η Ελένη Πορτάλιου μέλος της Επιτροπής Αγώνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού, και ο τέως δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Χρ. Κορτζίδης.

Μαξίμου: Η επένδυση θα γίνει

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέγαρο Μαξίμου είχε διαμηνύσει ότι όποια και να είναι η απόφαση του ΚΑΣ η επένδυση θα προχωρήσει, καθώς ο ρόλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) είναι συμβουλευτικός.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα, κατά την πρόσφατη έκτακτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, στην κυβέρνηση του, λέγοντας πως “είναι φιλική στις επενδύσεις”.

Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε ότι ” αρμοδιότητα του ΚΑΣ είναι γνωμοδοτική, και υπάρχει ανάγκη να ληφθούν ταχύτατα όλες οι αναγκαίες αποφάσεις ώστε να μην τεθεί σε διακινδύνευση η υλοποίηση της επένδυσης”.

Στο ίδιο μήκος και ο υφυπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος διεμήνυσε ότι “η επένδυση στο Ελληνικό θα προχωρήσει, οποιαδήποτε απόφαση κι αν λάβει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο”.

Όπως είπε ο ίδιος, “το ΚΑΣ έχει γνωμοδοτική αρμοδιότητα και ακόμα κι αν κρίνει ότι ορισμένες εκτάσεις στο Ελληνικό είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, τα έργα θα υλοποιηθούν χωρίς διακοπές ή καθυστερήσεις”.

Τα νέα εμπόδια

Πάντως, τα εμπόδια για την επένδυση στο Ελληνικό δεν σταματούν. Μετά το προσωρινό φρένο που μπήκε από δασαρχείο και αρχαιολόγους, ήρθε τη Δευτέρα να προστεθεί και η προσφυγή στο ΣτΕ από το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και την Οικολογική Συνεργασία.

Οι δυο οικολογικές οργανώσεις μιλούν για μη υπαγωγή του μεγαλύτερου μέρους του Ελληνικού (6.168.759 τ.μ.) στις διατάξεις τις δασικής νομοθεσίας.

Όπως υποστηρίζουν, υπήρξε παραβίαση του άρθρου 24 του Συντάγματος που προστατεύει τις δασικές εκτάσεις, από την οποία διάταξη συνάγεται και η υποχρέωση σύνταξης δασικού χάρτη.

Πρόκειται για το δεύτερο εμπόδιο μετά τις αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται πως στον αντίποδα, έγινε δεκτή η ένσταση που είχε καταθέσει η διοίκηση της Ελληνικό ΑΕ και το ΤΑΙΠΕΔ κατά της απόφασης του δασάρχη Πειραιά, για τα 37 στρέμματα, έκταση που είχε χαρακτηρίσει δάσος.

Η επιτροπή επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων της αποκεντρωμένης αυτοδιοίκησης έκανε δεκτή κατά πλειοψηφία την ένσταση της Ελληνικό ΑΕ κατά της απόφασης του δασάρχη Πειραιά με την οποία 37 στρέμματα περίπου της έκτασης εθεωρούντο δασική περιοχή σύμφωνα με πληροφορίες.

Με την απόφαση της επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων εθεωρείτο ότι κλείνει το ένα από τα δύο βασικά εμπόδια για την επένδυση στο Ελληνικό.

Σημειώνεται ότι το κομμάτι των 37 στρεμμάτων που χαρακτήρισε ο δασάρχης Πειραιά ως “δασική έκταση” είναι κομβικής σημασίας για την επένδυση.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Χωρίς ταξί σήμερα η Αθήνα

Peristeri News

Περιστέρι: Video που σοκάρει με πτώση αναβάτη πατινιού στη μέση του δρόμου

Peristeri News

Κατάθεση ψυχής από τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών

Peristeri News

Leave a Comment