PeristeriNews.gr
Media

Στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μια δεκαετία υποχώρησε διεθνώς η ελευθερία του Τύπου


Από τις 199 χώρες και περιοχές οι οποίες εξετάστηκαν στην έκθεση, σε μόλις 63 κρίνεται από τη Freedom House ότι υπάρχει ελευθερία για τα ΜΜΕ και την πληροφόρηση, σε 71 υπάρχει «εν μέρει ελευθερία» και σε 65 «ανελευθερία».

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών υποχώρησε η ελευθερία του Τύπου το 2014 σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Freedom House που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.

Όπως υποστηρίζει η έκθεση, οι δημοσιογράφοι «βρέθηκαν αντιμέτωποι το 2014 με μια κλιμάκωση των πιέσεων, από όλες τις πλευρές»: Κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν νόμους για ζητήματα ασφαλείας ή αντιτρομοκρατικούς νόμους ως πρόσχημα για να φιμώσουν επικριτικές φωνές, ομάδες πίεσης και συμμορίες κακοποιών έκαναν χρήση όλο και πιο ωμών τρόπων εκφοβισμού δημοσιογράφων, ενώ ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης αποπειράθηκαν να φαλκιδεύσουν το περιεχόμενο των ειδήσεων για να εξυπηρετήσουν τα πολιτικά ή οικονομικά τους συμφέροντα.

Μία από τις «εξελίξεις που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία» υπήρξε η δυσκολία των δημοκρατικών χωρών να αντιμετωπίσουν την «προπαγάνδα» αυταρχικών κυβερνήσεων και εξτρεμιστικών ή ακτιβιστικών οργανώσεων, υποστήριξε η Τζένιφερ Ντάναμ, υπεύθυνη για την έκθεση.

Από τις 199 χώρες και περιοχές οι οποίες εξετάστηκαν στην έκθεση, σε μόλις 63 κρίνεται από τη Freedom House ότι υπάρχει ελευθερία για τα ΜΜΕ και την πληροφόρηση, σε 71 υπάρχει «εν μέρει ελευθερία» και σε 65 «ανελευθερία».

Μόλις το 14% των κατοίκων του πλανήτη ζει σε μια χώρα όπου ο Τύπος είναι ελεύθερος, το 42% ζει σε μια χώρα όπου ο Τύπος είναι εν μέρει ελεύθερος, ενώ το 44% ζει σε μια χώρα όπου οι αρχές δεν επιτρέπουν την ελευθεροτυπία, σημειώνει η Freedom House.

Η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έπεσε λόγω των συλλήψεων, των παρενοχλήσεων και της βάρβαρης, συχνά, μεταχείρισης δημοσιογράφων από την αστυνομία στη διάρκεια των διαδηλώσεων και των ταραχών στο Φέργκιουσον του Μιζούρι.

Η Ευρώπη ως σύνολο χαίρει της μεγαλύτερης ελευθεροτυπίας, αλλά η θέση της περιοχής συνολικά υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση τα τελευταία δέκα χρόνια, λόγω ιδίως των προβλημάτων με τα οποία έχουν βρεθεί αντιμέτωποι οι δημοσιογράφοι στη Ρωσία.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Μαρία Αντωνιάδου πάλι πρόεδρος στην ΕΣΗΕΑ

Peristeri News

Η Ελλάδα έχει 599 ραδιόφωνα

Peristeri News

Τα αποτελέσματα των εκλογών της ΕΣΗΕΑ

Peristeri News

Leave a Comment