PeristeriNews.gr
Τεχνολογία

Στο φως το iCloud από την Apple


Στο San Francisco πραγματοποιήθηκε η φετινή παρουσίαση της Apple στο πλαίσιο του WWDC 2011.

Στο San Francisco πραγματοποιήθηκε η φετινή παρουσίαση της Apple στο πλαίσιο του WWDC 2011.

H εταιρεία αποκάλυψε το επόμενο λειτουργικό της Lion, το νέο λειτουργικό iOS 5 για τις φορητές συσκευές και την υπηρεσία iCloud.

Mac OS X 10.7 Lion
Η παρουσίαση ξεκίνησε με τον νέο λειτουργικό της εταιρείας για τους Mac υπολογιστές, το Mac OS X 10.7 Lion. Όπως είχε δηλώσει από την περσινή παρουσίαση ο Steve Jobs, το νέο λειτουργικό θα αποκτούσε πολλές λειτουργίες που αναπτύχθηκαν για τις iOS συσκευές (iPhone, iPad κτλ). Συνολικά 250 νέα χαρακτηριστικά προστέθηκαν στο νέο λειτουργικό, από τα οποία η εταιρεία παρουσίασε τα 10.
Αρχικά το Lion θα είναι πλήρως multi-touch και θα ενσωματώσει τα gestures από τις iOS συσκευές, μέσω του trackpad σε macbooks και του Magic Trackpad σε iMacs, προσφέροντας έτσι ευκολότερη και πιο φυσική πλοήγηση. Για αυτό το λόγο ο νέος Safari δεν θα έχει scrollbars.

Στη συνέχεια έχουμε το Launchpad, μία ακόμα επιρροή από τις iOS συσκευές. Στην ουσία μιλάμε για ένα νέο τρόπο εκκίνησης προγραμμάτων, μέσω του γνωστού από το iPhone πλέγματος (grid) με όλες τις εφαρμογές του υπολογιστή ταξινομημένες σε σελίδες, τις οποίες θα μπορούμε να αλλάζουμε μέσω του trackpad. Με το Launchpad η εκκίνηση ενός προγράμματος είναι πιο γρήγορη σε σχέση με τη χρήση του dock ή του Application folder.

Ακολουθούν οι full-screen εφαρμογές. Οι εφαρμογές που θα εκμεταλλεύονται το νέο χαρακτηριστικό θα μπορούν να καταλαμβάνουν όλη την οθόνη χωρίς περιθώρια ή περισπασμούς. Η εναλλαγή μεταξύ πολλών ενεργών full-screen εφαρμογών ή μεταξύ μιας full-screen εφαρμογής και της επιφάνειας εργασίας θα γίνεται απλούστατα και γρήγορα. Εφαρμογές όπως οι Mail, iLife, iCall, iPhoto και Preview αναμένονται να εκμεταλλεύονται το νέο χαρακτηριστικό, καθώς επίσης και εφαρμογές από άλλες εταιρείες εκτός Apple.

Επόμενη στάση το Mission Control. Πρόκειται για έναν ευκολότερο και πιο οργανωμένο τρόπο για να ελέγχουμε όλες τις ανοιχτές εφαρμογές. Με μία απλή κίνηση όλες οι ανοιχτές εφαρμογές εμφανίζονται ως εικονίδια στην οθόνη, συνοδευόμενες από το Dashboard και το Dock.

Στο Lion αλλάζει και ο τρόπος με τον οποίο σώζουμε τα αρχεία μας. Αρχικά έχουμε το Auto-Save, το οποίο όπως περιγράφει και το όνομα του είναι μία αυτόματη λειτουργία αποθήκευσης. Η πρωτοτυπία και η διαφορά από άλλες εφαρμογές που διατηρούν backup ενός αρχείου είναι ότι τα προγράμματα που θα εκμεταλλεύονται το χαρακτηριστικό δεν σώζουν ολόκληρο το αρχείο καθώς το επεξεργαζόμαστε, αλλά διατηρούν μόνο τις αλλαγές, χωρίς να ξοδεύουν έτσι χώρο στον σκληρό δίσκο.

Στη συνέχεια έχουμε το Versions, ένα χαρακτηριστικό που επιτρέπει στο λειτουργικό να κρατάει ιστορικό για ένα αρχείο που δουλεύουμε. Ένα αντίγραφο του αρχείου αποθηκεύεται κάθε μία ώρα ή κάθε φορά που το αποθηκεύουμε χειροκίνητα. Ανά πάσα στιγμή μπορούμε να ανοίξουμε μία παλαιότερη έκδοση του αρχείου, έχοντας έτσι πρόσβαση σε δεδομένα που σβήσαμε αλλά το μετανιώσαμε.

Με το νέο χαρακτηριστικό Resume το λειτουργικό “θυμάται” τα πάντα για μία εφαρμογή όταν αυτή κλείνει. Έτσι την επόμενη φορά που θα την ανοίξουμε θα είναι ακριβώς όπως όταν την κλείσαμε, δηλαδή στο ίδιο σημείο της οθόνης, με τις ίδιες ρυθμίσεις ενεργοποιημένες κτλ.

Το επόμενο χαρακτηριστικό κάνει τη μεταφορά αρχείων μεταξύ δύο υπολογιστών με OS X Lion στον ίδιο χώρο πολύ εύκολη. Έχοντας δύο υπολογιστές ενεργοποιημένο το AirDrop μπορεί ο ένας να στείλει ένα αρχείο στον άλλο μέσω WiFi, ακόμα και αν δεν είναι συνδεδεμένοι στο ίδιο δίκτυο. Το αρχείο, αν το αποδεχτεί ο παραλήπτης, αποθηκεύεται στον φάκελο Downloads.

To Mail, η εφαρμογή για την διαχείριση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αποκτά αρκετές αναβαθμίσεις. Νέο fullscreen layout, interface με τρεις στήλες, καλύτερη αναζήτηση και ένα νέο τρόπο οργάνωσης των emails σε “συζητήσεις” ακόμα και αν αλλάζει ο τίτλος τους.

Τέλος έχουμε το Mac App Store, το οποίο θα συνεργάζεται με το λειτουργικό και θα φέρει αρκετές βελτιώσεις. Το σημαντικότερο είναι ότι το OS X Lion θα είναι διαθέσιμο μόνο από Mac App Store έναντι 29.99$, με μέγεθος τα 4 GB. Το νέο λειτουργικό θα κυκλοφορήσει τον Ιούλιο.

iOS 5
Η παρουσίαση συνεχίστηκε με την αποκάλυψη του iOS 5, της νέας έκδοσης του λειτουργικού για τις iOS συσκευές. Το νέο λειτουργικό θα κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο του 2011, ίσως μαζί με το iPhone 5. To iOS 5 θα είναι συμβατό με τα iPhone 4, iPhone 3GS, iPad, iPad 2, iPod Touch 3ης και 4ης γενιάς.

Το πρώτο και ίσως σημαντικότερο χαρακτηριστικό της νέας έκδοσης είναι η ανεξαρτητοποίηση των iOS συσκευών από του υπολογιστές. Με το iOS 5 δεν θα είναι απαραίτητη η σύνδεση με το iTunes για την ενεργοποίηση τους ή την αναβάθμιση τους.

Από νέα χαρακτηριστικά έχουμε αρχικά το iMessage. Μια υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων (κείμενο, εικόνα, video, επαφές) μεταξύ των χρηστών iOS. Δημιουργήθηκε κυρίως για τα iPod Touches και iPads, αλλά είναι συμβατή και με τα iPhones. Η υπηρεσία μπορεί να λειτουργήσει είτε μέσω WiFi, είτε μέσω 3G.

Συνεχίζουμε με το Notification Center, μια υπηρεσία για την καλύτερη οργάνωση των ειδοποιήσεων. Έχουμε επίσης το Newsstand, ένα ψηφιακό περίπτερο αποκλειστικά για εφημερίδες και περιοδικά, το οποίο θυμίζει το iBooks.

Το νέο λειτουργικό θα υποστηρίζει το Twitter, κάνοντας έτσι ευκολότερη τη χρήση του από ότι είναι τώρα. Δίνοντας μία μόνο φορά τα στοιχεία του λογαριασμού μας στις ρυθμίσεις όλες οι εφαρμογές (Camera, Youtube κτλ) θα μπορούν να επικοινωνούν με αυτό, χωρίς την ανάγκη για σύνδεση εκ νέου κάθε φορά.

Νέα έκδοση του Safari θα κάνει την πλοήγηση στο διαδίκτυο ευκολότερη. Ο νέος Safari θα δίνει τη δυνατότητα αφαίρεσης των διαφημίσεων, αλλά και διαμόρφωσης της σελίδας στις προσωπικές μας προτιμήσεις. Επίσης θα παρέχει μία λίστα ανάγνωσης (Reading List), στην οποία θα μπορούμε να αποθηκεύουμε σελίδες για να τις διαβάζουμε αργότερα, ακόμα και offline. Τέλος προσθέτει καρτέλες (tabs) για ευκολότερη πλοήγηση σε πολλές σελίδες συγχρόνως.

Η εφαρμογή Reminders διευκολύνει την αποθήκευση υπενθυμίσεων, οι οποίες μπορεί να αφορούν συγκεκριμένη ώρα, μέρα, τοποθεσία κτλ. Η εφαρμογή συγχρονίζεται και με τις Mac OS X συσκευές.

Η εφαρμογή της κάμερας επίσης αναβαθμίζεται σημαντικά. Πρώτα απ’ όλα προστίθεται εικονίδιο για πρόσβαση στην κάμερα όταν το κινητό είναι κλειδωμένο, έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να την χρησιμοποιεί άμεσα χωρίς να χρειάζεται να το ξεκλειδώσει. Επιπλέον θα είναι δυνατή η χρήση του πλήκτρου “+” για την ένταση του ήχου ώστε να τραβάμε φωτογραφίες.

Επίσης αναβαθμίζεται σημαντικά η εφαρμογή Mail για ευκολότερη χρήση, ενώ προστίθεται νέο Game Center με αρκετά νέα χαρακτηριστικά, όπως achievements points, πρόσβαση στους φίλους των φίλων μας, φωτογραφία στο προφίλ, ευκολότερη εύρεση παιχτών κτλ.

iCloud

Η φετινή παρουσίαση έκλεισε με τον Steve Jobs να παρουσιάζει το iCloud, την νέα υπηρεσία της Apple. Πρόκειται για μία υπηρεσία που επιτρέπει στους χρήστες συσκευών Apple (είτε μιλάμε για iPhones, iPads, Mac υπολογιστές) να αποθηκεύουν στους servers της υπηρεσίας αρχεία, τα οποία θα μοιράζονται αυτόματα στις υπόλοιπες συσκευές του χρήστη, κάνοντας έτσι το συγχρονισμό των συσκευών ευκολότερο.

Η υπηρεσία θα είναι δωρεάν και θα παρέχει σε κάθε χρήστη 5 GB χώρο για να τον αξιοποιήσει όπως θέλει. Ο χρήστης θα μπορεί να ανεβάζει μία φωτογραφία από το iPhone του στο iCloud και αυτή αυτομάτως θα κατεβαίνει στο macbook του. Μία νέα προσθήκη στο iCal θα μοιράζεται αυτομάτως στις υπόλοιπες συσκευές που είναι συνδεδεμένες με την υπηρεσία. Τραγούδια που αγοράζονται μέσω του iTunes θα αποθηκεύονται στο iCloud ώστε να είναι προσβάσιμα από όλες τις συσκευές του χρήστη.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ελον Μασκ: Σχεδιάζει εφαρμογή για να ανταγωνιστεί το YouTube

Peristeri News

Μετά από σχεδόν δύο ώρες επανήλθαν facebook και instagram

Peristeri News

Προβλήματα με Facebook και Instagram – Οι χρήστες δεν μπορούν να συνδεθούν

Peristeri News

Leave a Comment