PeristeriNews.gr
Πολιτιστικά

Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 200 ταινίες από 53 χώρες


Το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι έτοιμο και περιμένει από την επόμενη Παρασκευή 6 Νοεμβρίου τους πιστούς σινεφίλ.

Με 200 ταινίες (118 μεγάλου και 62 μικρού μήκους) από 53 χώρες του κόσμου, αφιερώματα, ειδικές προβολές, τα άκρως ενδιαφέροντα τμήματα “Νέοι Ορίζοντες και “Ματιές στα Βαλκάνια”, μια συναυλία με παράλληλη προβολή της ταινίας του 1927 “Metropolis” του Φριτς Λανγκ – συνοδεία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μουσικής – Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015) το φεστιβάλ εξακολουθεί στην 56η του φετινή διοργάνωση να αποτελεί τη μεγαλύτερη “γιορτή” του σινεμά στη χώρα, παρά τον ιδιαίτερα χαμηλό προϋπολογισμό του (700.000 ευρώ).

Αν και η φετινή διοργάνωση βρισκόταν οικονομικά “στον αέρα”, όπως διευκρίνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Δημήτρης Εϊπίδης σήμερα στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου στη Θεσσαλονίκη, το ποσό των 700.000 ευρώ του προϋπολογισμού (το ίδιο ακριβώς με το περσινό) “ευελπιστούμε να καλυφθεί με 250.000 έκτακτη επιχορήγηση του ΥΠΠΟ, 150.000 από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Media, 120.000 ευρώ από χορηγίες και 180.000 τα αναμενόμενα έσοδα από εισιτήρια και πωλήσεις καταλόγων και αφιερωματικών τόμων.

Πρόεδρος της κριτικής Επιτροπής του φετινού φεστιβάλ θα είναι η παλιά και… εξ αγχιστείας γνώριμη της χώρας και της Θεσσαλονίκης, η κινηματογραφική παραγωγός Μισέλ Ρέι-Γαβρά (Γαλλίδα ανεξάρτητη παραγωγός και επικεφαλής της εταιρείας KG Productions από το 1978, τα τελευταία χρόνια ανέλαβε την παραγωγή για τις ταινίες “Το κεφάλαιο” του Κώστα Γαβρά, “Graziella” του Μέχντι Σαρέφ, ενώ βρισκόταν επί σειρά μηνών στη Θεσσαλονίκη την περασμένη άνοιξη επιστατώντας στα γυρίσματα στην ταινίας “Στην ηλικία μου ακόμα κρύβομαι για να καπνίσω” που πραγματοποιήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους στα Λουτρά Παράδεισος – “Μπέη Χαμάμ” της πόλης).

Τα υπόλοιπα μέλη της κριτικής επιτροπής είναι οι: Κορνέλιου Πορουμπόιου, σκηνοθέτης, σεναριογράφος από τη Ρουμανία, ο Αμερικανός Τζέι Oυάισμπεργκ, κριτικός κινηματογράφου (στο περιοδικό Variety ), Ελίζ Ζαλαντώ, παραγωγός από τη Γαλλία και ο Έλληνας σεναριογράφος και συγγραφέας Ευθύμης Φιλίππου.

Το 56ο Φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους σημαντικοί δημιουργοί που έχουν διακριθεί στο ανεξάρτητο ευρωπαϊκό σινεμά, όπως ο οραματιστής Γάλλος σκηνοθέτης Αρνό Ντεσπλεσέν και ο Ρουμάνος κινηματογραφιστής Μίρτσεα Ντανελιούκ το έργο του οποίου επηρέασε σημαντικά το νέο κύμα του ρουμανικού κινηματογράφου.

Στους δύο τιμώμενους το 56ο φεστιβάλ προετοιμάζει ειδικά αφιερώματα ενώ προγραμματίζεται ειδική προβολή της ταινίας “Η μωρία του Αλμάιερ” της Βελγίδας σκηνοθέτη Σαντάλ Άκερμαν που πέθανε πρόσφατα (στις 5 Οκτωβρίου σε ηλικία 65 ετών). Η Άκερμαν διετέλεσε πρόεδρος της κριτικής επιτροπής της 37ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα διεξαχθεί από τις 6 ως τις 16 Νοεμβρίου στην έδρα του – τον κινηματογράφο “Ολύμπιον” της πλατείας Αριστοτέλους και τις τέσσερις αίθουσες του Λιμανιού.

Ως ταινία έναρξης (μετά την τελετή έναρξης της Παρασκευής 6 Νοεμβρίου) μόλις σήμερα, ανακοινώθηκε πως θα προβληθεί η ταινία Victoria του Γερμανού σκηνοθέτη Σεμπάστιαν Σίπερ, ένα μονοπλάνο 144 λεπτών. Ηρωίδα είναι η Βικτόρια του τίτλου, μια Ισπανίδα που ζει στο Βερολίνο. Στη διάρκεια μιας νύχτας γνωρίζει μια παρέα νεαρών, γνωρίζονται, πίνουν, φλερτάρουν, μέχρι το ξημέρωμα οπότε και η κοπέλα γίνεται συνεργός σε μια ληστεία… Ταινία -άθλος (απέσπασε γιαυτό το βραβείο καλλιτεχνικής επίτευξης για διεύθυνση φωτογραφίας στο 65ο Φεστιβάλ Βερολίνου εξ ημισείας με το Under Electric Clouds) η …μονόπλανη Victoria, αποπνέει τον αέρα του Βερολίνου και των ανθρώπων του, με φρεσκάδα και εκρηκτική ένταση μέχρι και το τελευταίο λεπτό.

Για τη λήξη του φεστιβάλ (το βράδυ του Σαββάτου 14 Νοεμβρίου) επελέγη η ταινία του τιμώμενου (και παρόντα στη Θεσσαλονίκη όπου θα δώσει και masterclass το Σάββατο 14 Νοεμβρίου) Γάλλου Αρνό Ντεσπλεσέν “Τα χρυσά μου χρόνια” (“My Golden Years” 2015) μια ελεγεία για τη νεότητα, που απέσπασε το βραβείο SACD στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στο τελευταίο Φεστιβάλ Κανών.

 

Β.Χαρισοπούλου (ΑΜΠΕ)

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Φίνος Φιλμ για την Παγκόσμια Ημέρα Κομπλιμέντου

Peristeri News

Πέθανε ο σκηνοθέτης Πάολο Ταβιάνι

Peristeri News

Πέθανε ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης

Peristeri News

Leave a Comment