PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Στο σφυρί περιουσίες για χρέη 500 ευρώ


Μπροστά στον κίνδυνο κατασχέσεων και ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ βρίσκονται χιλιάδες φορολογούμενοι.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος» αιτία είναι η τροποποίηση στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και η πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές για τη διενέργεια πλειστηριασμών και από το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, με διάταξη που ψήφισε τον περασμένο Μάιο στη Βουλή η κυβέρνηση (άρθρο 78 του ν. 4472/2017), προβλέπεται ότι οι πλειστηριασμοί ακινήτων για απλήρωτες οφειλές προς τις ΔΟΥ επιτρέπεται πλέον να διενεργούνται με τιμές εκκίνησης (τιμές πρώτης προσφοράς) όχι τις αντικειμενικές αξίες αλλά τις πολύ πιο χαμηλές αγοραίες αξίες της κτηματαγοράς.

Η διάταξη αυτή, σε συνδυασμό με δύο ακόμη ισχύουσες διατάξεις του ΚΕΔΕ, σύμφωνα με τις οποίες οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ακινήτων επιτρέπεται να επιβάλλονται για ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 500 ευρώ και ότι από τις κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι κινδυνεύουν πλέον να χάσουν ακόμη και τα σπίτια στα οποία διαμένουν και για οφειλές χαμηλότερες των 5.000 ή και των 10.000 ευρώ.

Μόνον ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί την Τετάρτη

Μόνο ηλεκτρονικοί θα είναι οι πλειστηριασμοί που θα γίνουν σήμερα, μετά τη χθεσινή απόφαση των συμβολαιογράφων Αθηνών και Πειραιώς να απέχουν από τη διαδικασία επικαλούμενοι την κωλυσιεργία της κυβέρνησης να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για την προστασία τους από επεισόδια.

Ως εκ τούτου οι προγραμματισμένοι για την Τετάρτη πλειστηριασμοί αναβάλλονται υπό το φόβο νέων επεισοδίων.

Στην ανακοίνωσή τους μάλιστα οι συμβολαιογράφοι επισημαίνουν ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και αυτοί που αφορούν επισπεύδοντες ιδιώτες θα διεξαχθούν κανονικά.

Ο επικεφαλής του κλιμακίου των Θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο, ωστόσο, έχει προειδοποιήσει ότι η τρίτη αξιολόγηση δεν θα τελειώσει αν οι πλειστηριασμοί δεν συνεχιστούν και επεκταθούν και για χρέη προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.

Ο ίδιος, μάλιστα, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να φέρει τον Ιανουάριο ένα πακέτο εφαρμοστικών νόμων, με το οποίο θα εκπληρώνεται η δέσμευσή της.

Στο δε νέο μνημόνιο αποκαλύπτεται η δέσμευση της κυβέρνησης για «επέκταση του μηχανισμού των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (e-auctions) και στους πλειστηριασμούς που γίνονται από τις φορολογικές αρχές».

Σύμφωνα με στοιχεία του Ταμείου Νομικών, για σήμερα ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν συνολικά 250 πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία και 13 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ενώ περίπου οι μισοί ή και περισσότεροι αφορούν ακίνητα χαμηλής εμπορικής αξίας, κάτω από 300.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πόλεμος συμμοριών από Σερβία και Μαυροβούνιο στην Ελλάδα

Peristeri News

Δήμος Αθηναίων: Διαψεύδει τον διορισμό του Ανδρέα Παπανδρέου στον Εθνικό Κήπο

Peristeri News

Ο δράστης δεν γνώριζε την κοπέλα που μαχαίρωσε στην Ερμού

Peristeri News

Leave a Comment