PeristeriNews.gr
Πολιτική

Στο Μάτι ο Κ. Μητσοτάκης για το μνημόσυνο των θυμάτων


Το Μάτι επισκέπτεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έναν χρόνο μετά την τραγωδία της 23ης Ιουλίου του 2018. Ο Πρωθυπουργός παρέστη στο μνημόσυνο για τα 102 θύματα της φονικής πυρκαγιάς, που μετέτρεψε σε στάχτη την περιοχή και συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Η κυβέρνηση εξήγγειλε χθες ένα πακέτο άμεσων παρεμβάσεων για το Μάτι. Μεταξύ άλλων μέσα στον Αύγουστο θα ξεμπλοκάρουν 31 εκατομμύρια ευρώ για τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους από τον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής και καθαρίζεται το οικόπεδο στο Νέο Βουτζά στο οποίο συγκεντρώθηκε και παραμένει από πέρυσι τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

Συγκεκριμένα το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει:

– Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι θα απαλλαγούν για πέντε χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατομμύρια ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής.
– Όσοι έχουν βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή.
– Ποσό 20 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία του περσινού Ιουλίου.

Από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός είπε πως θα υπάρξει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού.

Στην ίδια ΠΝΠ συγκροτείται φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, στην οποία θα συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ.Γ. της Κυβέρνησης. Αποστολή του νέου φορέα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας.

Επιπλέον πρόκειται να ανατεθεί στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Στόχος, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι να γίνει μέσα σε ένα χρόνο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Leave a Comment