PeristeriNews.gr
Διεθνή

Στον μηχανισμό στήριξης η Ιρλανδία


Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μπράιαν Κάουεν, ανακοίνωσε, χθες το βράδυ, ότι η χώρα του κατέθεσε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για χορήγηση διεθνούς βοήθειας και ότι οι Βρυξέλλες το έκαναν δεκτό.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μπράιαν Κάουεν, ανακοίνωσε, χθες το βράδυ, ότι η χώρα του κατέθεσε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για χορήγηση διεθνούς βοήθειας και ότι οι Βρυξέλλες το έκαναν δεκτό.

“Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση έκανε ένα αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκείνη το αποδέχτηκε”, είπε ο Κάουεν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι η βοήθεια προς την Ιρλανδία θα ανέλθει στα 80-90 δισ. ευρώ

Η οικονομική βοήθεια που θα χορηγήσει η Ευρώπη και το ΔΝΤ στην Ιρλανδία αναμένεται να κυμανθεί στα 80 με 90 δισεκατομμύρια ευρώ, ανέφεραν απόψε δύο διπλωματικές πηγές.

“Το ποσό που μελετάμε είναι μεταξύ 80-90 δισ. ευρώ”, είπε η μία από τις πηγές αυτές.

Η δεύτερη επιβεβαίωσε ότι το ποσό αυτό είχε αναφερθεί στις συνομιλίες που διεξάγονται στο Δουβλίνο μεταξύ των ιρλανδικών αρχών από τη μια και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την άλλη.

Νωρίτερα, χθες, η ΕΕ και το ΔΝΤ απάντησαν καταφατικά στο αίτημα οικονομικής στήριξης της Ιρλανδίας, προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει την κρίση στον τραπεζικό τομέα της. Οι λεπτομέρειες του προγράμματος δανεισμού μένουν ακόμη να συζητηθούν.

Η ιρλανδική κυβέρνηση μιλούσε μέχρι τώρα για ένα πακέτο ύψους πολλών “δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Η βελγική προεδρία διευκρίνισε το βράδυ της Κυριακής ότι το ποσό θα είναι μικρότερο των 100 δισεκατομμυρίων.

Σύμφωνα πάντα με διπλωματικές πηγές, η βοήθεια που θα χορηγηθεί στο Δουβλίνο θα πλησιάζει το ποσό που δόθηκε στην Ελλάδα την άνοιξη.

Τετραετές πρόγραμμα λιτότητας θα ανακοινώσει το Δουβλίνο

Η Ιρλανδία θα ανακοινώσει την Τετάρτη το τετραετές σχέδιό της για το πρόγραμμα λιτότητας, ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανέφερε την Κυριακή η υπουργός Τουρισμού, Μαίρη Χάναφιν.

Η υπουργός, μιλώντας σε εκπομπή του καναλιού RTE είπε ότι το σχέδιο έχει οριστικοποιηθεί αλλά έπρεπε πρώτα να πάρει το “πράσινο φως” από τις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησαν την Κυριακή να χορηγήσουν δάνειο στην Ιρλανδία για να την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στον τραπεζικό τομέα, μια κίνηση που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα σταθεροποιήσει την Ευρωζώνη.

Συμφωνεί η ΕΚΤ με τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ιρλανδία

Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) καλωσόριζε το αίτημα της Ιρλανδίας για χορήγηση οικονομικής βοήθειας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, χθες το βράδυ, από τη Φρανκφούρτη.

“Η ΕΚΤ συμφωνεί με την (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή, τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ και την Ευρωζώνη ότι η παροχή βοήθεια στην Ιρλανδίας είναι δικαιολογημένη για να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη ζώνη του ευρώ”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

“Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό το πρόγραμμα θα συμβάλλει στη διασφάλιση της σταθερότητας του ιρλανδικού τραπεζικού συστήματος και θα του επιτρέψει να εκτελέσει το ρόλο του στη λειτουργία της οικονομίας”, προστίθεται στο κείμενο.

Έτοιμο δηλώνει το ΔΝΤ να βοηθήσει την Ιρλανδία χορηγώντας της πολυετές δάνειο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ιρλανδία χορηγώντας της πολυετές δάνειο και θα ξεκινήσει “άμεσα” συνομιλίες για το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας, δήλωσε, χθες, ο διευθυντής του οργανισμού, Ντομινίκ Στρος-Καν.

“Μια ομάδα του ΔΝΤ που βρίσκεται ήδη στην Ιρλανδία για συνομιλίες για τεχνικά θέματα θα ξεκινήσει τώρα διαπραγματεύσεις με τις ιρλανδικές αρχές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Στρος-Καν μετά το αίτημα του Δουβλίνου για χορήγηση οικονομικής βοήθειας.

Ανακοίνωση των υπουργών οικονομίας του Eurogroup και του ECOFIN για την Ιρλανδία

Οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης και των 27 χωρών μελών της ΕΕ καλοσώρισαν, χθες, σε γραπτή δήλωση τους το αίτημα που υπέβαλε η Ιρλανδία για την παροχή οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ και τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση , οι υπουργοί οικονομίας της Ευρωζώνης και των 27 χωρών μελών της ΕΕ συμφώνησαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι η παροχή βοήθειας στην Ιρλανδία είναι εγγυημένη προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή την ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται το ύψος της βοήθειας προς την Ιρλανδία.

Προβλέπεται ότι στο πλαίσιο ενός κοινού προγράμματος με την ΕΕ και το ΔΝΤ, το πακέτο οικονομικής βοήθειας για την Ιρλανδία θα χρηματοδοτηθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Οικονομικής Σταθεροποίησης και ενδεχομένως από διμερή δάνεια τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τα κράτη μέλη της ΕΕ. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι η Μεγάλη Βρετανία και η Σουηδία δήλωσαν την ετοιμότητα τους να συμβάλουν με διμερή δάνεια.

Υπογραμμίζεται παράλληλα ότι η οικονομική βοήθεια της ΕΕ και της Ευρωζώνης θα δοθεί στο πλαίσιο ενός ισχυρού προγράμματος πολιτικής το οποίο θα διαπραγματευθούν οι ιρλανδικές αρχές με την Επιτροπή και το ΔΝΤ σε συνδυασμό με την ΕΚΤ.

Το πρόγραμμα αυτό θα αντιμετωπίσει τις δημοσιονομικές προκλήσεις της ιρλανδικής οικονομίας με αποφασιστικό τρόπο. Θα βασίζεται στη δημοσιονομική προσαρμογή και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα προωθήσουν οι ιρλανδικές αρχές στο πλαίσιο της Τετραετούς Δημοσιονομικής Στρατηγικής την επόμενη εβδομάδα.

Η στρατηγική αυτή θα παράσχει όλες τις λεπτομέρειες της δέσμευσης της κυβέρνησης για την επίτευξη δημοσιονομικής σταθεροποίησης ύψους 6 δισ. ευρώ το 2011 με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 3% το 2014, κάτι που σημαίνει μια συνολική σταθεροποίηση 15 δισ. ευρώ στη διάρκεια της τετραετίας, με ετήσια επανεξέταση. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι λαμβάνοντας υπόψη τις ισχυρές βάσεις της ιρλανδικής οικονομίας, η αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος θα επιτρέψει την επιστροφή σε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη διασφαλίζοντας την οικονομική και κοινωνική συνοχή.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης ένα ταμείο για ενδεχόμενες μελλοντικές ανάγκες σε κεφάλαια στον τραπεζικό τομέα. Σε συνέχεια των μέτρων που έχει ήδη λάβει η Ιρλανδία για να αντιμετωπίσει την αντοχή του τραπεζικού τομέα, μια συνολική δέσμη μέτρων , συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα, θα συμβάλει στο να διασφαλίσει ότι ο τραπεζικός τομέας διαδραματίζει το ρόλο του στη λειτουργία της οικονομίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι μετά την έγκριση από την ιρλανδική κυβέρνηση, το πρόγραμμα θα υιοθετηθεί από το Συμβούλιο ECOFIN και το Eurogroup, σε ευθυγράμμιση με τις εθνικές διαδικασίες, με βάση την αξιολόγηση της Επιτροπής και της ΕΚΤ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment