PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Στις 22 Δεκεμβρίου το δώρο Χριστουγέννων από το ΙΚΑ


Για τις 22 Δεκεμβρίου θα μετατεθεί κατά πάσα πιθανότητα η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων από το ΙΚΑ, αντί για τις 15 που παραδοσιακά ίσχυε έως τώρα.

Για τις 22 Δεκεμβρίου θα μετατεθεί κατά πάσα πιθανότητα η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων από το ΙΚΑ, αντί για τις 15 που παραδοσιακά ίσχυε έως τώρα. Η διοίκηση του οργανισμού αναζητεί εναγωνίως το ποσό των 230 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να εξασφαλίσει την ομαλή πληρωμή των υποχρεώσεών της.

Το πρόβλημα δημιουργείται καθώς περιορίζονται στα 420 εκατομμύρια ευρώ, από τα 650 εκατομμύρια τα χρήματα που εξασφάλιζε κάθε μήνα το ΙΚΑ από τις τράπεζες το ΙΚΑ, μέσω του τραπεζικού δανεισμού σε ρέπος με εγγύηση ομόλογα του Δημοσίου.

Αυτό σημαίνει ότι υπολείπεται ένα ποσό ύψους 220 με 230 εκατ. ευρώ, το οποίο πρέπει να εξασφαλίσει για να καταβάλει επιδόματα (δώρο Χριστουγέννων) και συντάξεις του Δεκεμβρίου για τους συνταξιούχους.

Για την κάλυψη του ελλείμματος εξετάζονται διάφοροι τρόποι. Ενα από τα εναλλακτικά σενάρια είναι και ο ετεροχρονισμός στην καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, για το οποίο μελετάται να δοθεί στις 22 του μηνός και όχι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου όπως γίνεται έως σήμερα. Μια δεύτερη πηγή είναι η εσωτερική ανακύκλωση δανείων από τα συγχωνευθέντα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ταμεία.

Το ΙΚΑ θα λάβει έντοκο δάνειο ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ από τον κλάδο του ΤΑΠ-ΔΕΗ με επιτόκιο αντίστοιχο του ποσοστού απόδοσης του «Κοινού Κεφαλαίου ΝΠΔΔ (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου) και Ασφαλιστικών Φορέων».

Το δάνειο θα έχει διάρκεια 14 ημερών, από τις 18 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου. Επίσης με τον ίδιο τρόπο θα εξασφαλιστεί και η καταβολή της επικουρικής σύνταξης, καθώς δάνειο ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, με ίδιο επιτόκιο και διάρκεια, θα δώσει στο ΙΚΑ και το επικουρικό των μισθωτών ΕΤΕΑΜ.

Ο ΟΑΕΕ

Αντίστοιχο δάνειο από το Ταμείο των βενζινοπωλών θα λάβει και ο ΟΑΕΕ για την κάλυψη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Ωστόσο, το θέμα ΟΑΕΕ φαίνεται ότι έχει ήδη επιλυθεί και δεν προκύπτει σοβαρό οικονομικό θέμα. Σε κάθε περίπτωση, οι λύσεις θα δοθούν σύντομα, διαβεβαιώνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, υποστηρίζοντας ότι «ο Δεκέμβριος δεν είναι περισσότερο κρίσιμος μήνας από τους προηγούμενους».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μαρία Καρυστιανού: Το ότι ζω δεν σημαίνει ότι υπάρχω, η οργή δυναμώνει

Peristeri News

Σοκ: Νέα ηχητικά και βίντεο λίγο πριν την τραγωδία στα Τέμπη

Peristeri News

Πένθιμα χτύπησαν οι καμπάνες για τους 57 νεκρούς των Τεμπών

Peristeri News

Leave a Comment