PeristeriNews.gr
Διεθνή

Στις φλόγες η Παναγία των Παρισίων


Κατέρρευσε το εντυπωσιακό βέλος, η οροφή του κωδωνοστασίου της Παναγίας των Παρισίων, που το απόγευμα της Δευτέρας τυλίχθηκε στις φλόγες.

Εκπρόσωπος του καθεδρικού ναού ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι καίγεται όλος ο ξύλινος σκελετός του κτηρίου.

Και η στέγη του Καθεδρικού Ναού κατέρρευσε εντελώς, μετέδωσε αργότερα το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα.

Ένας εκπρόσωπος του ναού είπε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχει τυλιχθεί στις φλόγες όλος ο ξύλινος σκελετός, που χρονολογείται από το 19ο αιώνα από τη μία πλευρά και από τον 13ο από την άλλη.

«Όλα καίγονται… Δεν θα απομείνει τίποτα» είπε ο Αντρέ Φινό, εκπρόσωπος του ναού.

Ένα τεράστιο σύννεφο καπνού έχει υψωθεί πάνω από την πόλη και στάχτες πέφτουν σε μεγάλη έκταση.

«Όλα καταρρέουν» είπε και αξιωματικός της αστυνομίας που βρισκόταν στο σημείο, την ώρα που η στέγη φλεγόταν ακόμη.

Οι φλόγες έφτασαν μέχρι τη στέγη του καθεδρικού, όπου υπήρχαν σκαλωσιές, λόγω των εργασιών συντήρησης που ήταν σε εξέλιξη, και πολύ γρήγορα επεκτάθηκαν στο βέλος της εκκλησίας.

Πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού έβγαινε από την κορυφή του καθεδρικού ναού, φλόγες έγλειφαν τη στέγη και ξεπηδούσαν από τα δύο κωδωνοστάσια, όπως φάνηκε και σε πολλές φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Μια τρομερή πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη στην Παναγία των Παρισίων» έγραψε στο Twitter η δήμαρχος, Αν Ινταλγκό.

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 19.50 (ώρα Ελλάδας) και ενδεχομένως συνδέεται με τις εργασίες συντήρησης που γίνονταν στο κτήριο. Το τηλεοπτικό κανάλι France 2 μετέδωσε ότι η αστυνομία τη θεωρεί «ατύχημα». Λόγω των εργασιών ανακαίνισης στην εκκλησία, την περασμένη εβδομάδα απομακρύνθηκαν από τον χώρο τα ορειχάλκινα αγάλματα.

Ωστόσο, μετά την κατάρρευση του βέλους της εκκλησίας, ο αντιδήμαρχος Εμανουέλ Γκρεγκουάρ είπε ότι έχει ξεκινήσει μια «ιδιαίτερη αποστολή» για να σωθούν τα υπόλοιπα έργα τέχνης που φιλοξενούνται στον ναό. Δίνεται επίσης προτεραιότητα στην ασφάλεια των τουριστών και των κατοίκων της περιοχής.

Η επιχείρηση της πυροσβεστικής για την κατάσβεση της πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη, ενώ τα κτήρια γύρω από την εκκλησία, στην καρδιά της πρωτεύουσας, έχουν εκκενωθεί.

Και το Ιλ ντε λα Σιτέ, η νησίδα στον ποταμό Σηκουάνα όπου βρίσκεται η Παναγία των Παρισίων, εκκενώνεται, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο Reuters.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας γνωστοποίησε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες από την πυρκαγιά, σημειώνοντας ότι οι αρχές συνεχίζουν να ερευνούν τα ακριβή αίτια εκδήλωσής της. Από την πλευρά του, το γραφείο του εισαγγελέα του Παρισιού ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για τις συνθήκες.

Όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχο του Ελιζέ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ακύρωσε το προγραμματισμένο για απόψε διάγγελμά του προς το Έθνος, λόγω της «τρομαχτικής πυρκαγιάς».

«Είναι τόσο φρικτό να βλέπει κανείς την τεράστια πυρκαγιά στον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε μήνυμά του στο Twitter.

Περίπου 13 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τον εμβληματικό καθεδρικό ναό που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας για τους Καθολικούς. που φέτος γιορτάζουν το Πάσχα στις 21 Απριλίου.

https://twitter.com/i/status/1117843899991638016

Ο πρόεδρος Μακρόν σπεύδει στο σημείο

Σε μήνυμά του στο Twitter, o Γάλλος πρόεδρος, που λίγο νωρίτερα ανακοίνωσε ότι ακυρώνει το προγραμματισμένο για απόψε διάγγελμά του προς το Έθνος για το θέμα των «κίτρινων γιλέκων», σημείωσε:

«Η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες. Έντονη συγκίνηση για ολόκληρο το έθνος. Οι σκέψεις προς όλους τους καθολικούς και προς όλους τους Γάλλους. Όπως όλοι οι συμπατριώτες μας, εκφράζω τη λύπη μου που βλέπω να καίγεται αυτό το κομμάτι όλων μας».

 

Πηγές: NY Times, ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment