PeristeriNews.gr
Διεθνή

Στις κάλπες η Αίγυπτος για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις


Αθρόα ήταν η προσέλευση των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα, το πρώτο της μετά Μουμπάρακ εποχής, που διεξήχθη το Σάββατο στην Αίγυπτο για αλλαγή του Συντάγματος.

Αθρόα ήταν η προσέλευση των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα, το πρώτο της μετά Μουμπάρακ εποχής, που διεξήχθη το Σάββατο στην Αίγυπτο για αλλαγή του Συντάγματος.

Οι ψηφοφόροι αποφασίζουν για ένα πακέτο τροποποιήσεων, με τις μισές από αυτές να αναφέρονται στη διεξαγωγή εκλογών.

Ο στρατός προέβη σε δύο διαδοχικές ανακοινώσεις παράτασης της ψηφοφορίας: στην πρώτη ανακοίνωση παρέτεινε τον χρόνο λειτουργίας των εκλογικών τμημάτων από τις 7 στις 9 το βράδυ, ενώ στη συνέχεια υπήρξε η πληροφορία ότι οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τα μεσάνυκτα.

Οι Αιγύπτιοι που έχουν δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα είναι 45 εκατομμύρια.

Το δημοψήφισμα λαμβάνει ιδιαίτερη συμβολική σημασία, όχι μόνο γιατί είναι το πρώτο δείγμα πραγματικής ελευθερίας μετά την επανάσταση των νέων της 25ης Ιανουαρίου, αλλά και γιατί πολλοί είναι εκείνοι που προσέρχονται για πρώτη φορά να ψηφίσουν.

Σε αντίθεση με άλλες ψηφοφορίες, όπου απαιτείτο ειδικό εκλογικό δελτίο, τώρα όλοι οι κάτοικοι της Χώρας του Νείλου προσέρχονται να εξασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου μόνο με την αστυνομική τους ταυτότητα.

Βέβαια, δεν λείπουν οι αντιθέσεις που δημιουργούνται μπροστά από τα εκλογικά τμήματα, χωρίς όμως επεισόδια αλλά με φραστικές αντεγκλήσεις.

Η μεγάλη αντίθεση είναι μεταξύ των υποστηρικτών του «ναι» που είναι κυρίως η Μουσουλμανική Αδελφότητα και οι υποστηρικτές του πρώην κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (όπου μεσουρανούσε μέχρι πριν από πέντε εβδομάδες ο Μουμπάρακ) και του «όχι», που υποστηρίζουν κυρίως οι χριστιανοί κόπτες, όλα τα μικρά κόμματα καθώς και οι δύο μέχρι τώρα προεδρικοί υποψήφιοι Αμρ Μούσα και Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

Και αυτό συμβαίνει διότι, παρά τις όντως βελτιωτικές αλλαγές που προτείνει το δημοψήφισμα (με τον εκάστοτε Πρόεδρο να μην μπορεί να υπερβαίνει τις δύο τετραετείς θητείες και να πρέπει να διορίζει Αντιπρόεδρο, καθώς και να καταργήσει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, κ.ά.), τα μικρότερα κόμματα κρίνουν ότι δεν προλαβαίνουν να οργανωθούν αν γίνουν οι εκλογές σύντομα.

Πάντως, πέρα από όλα αυτά, η αθρόα συμμετοχή του κόσμου -και πολλών γυναικών- στις κάλπες δείχνει την δίψα του λαού για δημοκρατία.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment